Naar de inhoud
Lees voor

15 jaar Senia – Een terugblik met Ineke van de Rotte

26 maart 2025

In seizoen 2024-2025 vierde Stichting Senia haar 15-jarig jubileum. Een mooie mijlpaal om bij stil te staan! We spraken met Ineke van de Rotte, een van de grondleggers van Senia, over hoe het begon, de hoogtepunten en haar hoop voor de toekomst.

Senia bestaat nu 15 jaar als stichting. Hoe is het allemaal begonnen?
“Senia begon eigenlijk al een paar jaar eerder. Binnen de ANBO merkte ik dat veel senioren behoefte hadden aan meer diepgang in hun activiteiten. Ze wilden niet alleen maar bingo en busreisjes, maar ook inspirerende gesprekken over literatuur. Zo ontstonden de eerste leesgroepen. Toen de ANBO stopte met het initiatief, besloten we door te gaan onder de naam Bureau Senia. In 2009 werd het officieel een stichting. Dat was spannend, maar ook ontzettend mooi.”

Hoe zagen de beginjaren eruit?
“Het waren pioniersjaren. Dankzij een subsidie van het Oranjefonds konden we starten, maar het was vooral de energie en inzet van enthousiaste lezers die Senia groot maakten. Mensen als Karin van Welt, Marijke Slager, José Hofman en ikzelf hebben een grote rol gespeeld in de opbouw van de organisatie. Karin zette zich in om nieuwe leesgroepen op te richten, Marijke was vanaf het begin betrokken bij de verdere professionalisering en José hielp bij de administratieve en organisatorische kant van de groeiende stichting. We begonnen met 10 tot 15 leesgroepen, vaak bij mensen thuis. Al snel groeide het aantal en kwamen er vrijwilligers bij die hielpen met het opzetten van nieuwe groepen. Inmiddels zijn er ruim 1800 groepen en ruim 12000 deelnemers. Dat is fantastisch om te zien!”

Er is discussie over welke leesgroep de oudste is. Hoe zit dat precies?
“In de nieuwsbrief van december 2024 stond dat Leesclub Drachten N4 een van de oudste leesgroepen is, maar we kregen reacties van leden die al in 2007 waren begonnen, zoals De Ronde Venen N1. Dat laat zien hoe lang Senia al in de harten van lezers zit. Sommige groepen draaien al bijna 20 jaar en dat is toch geweldig?”

Wat maakt een leesgroep zo bijzonder?
“Lezen verbindt, dat zien we keer op keer. Je leest een boek in je eentje, maar pas in een leesgroep komt het echt tot leven. Iedereen ziet weer iets anders, brengt eigen ervaringen mee. Een mooi voorbeeld is de Haagse leesclub N4. Zij sloten hun seizoen af met een etentje waarbij elk gerecht aansloot bij een gelezen boek. Zo werd literatuur bijna tastbaar! Dat soort initiatieven maakt het extra bijzonder.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Inmiddels ben ik zelf alleen nog als ambassadeur betrokken en richt ik in mijn eigen regio nog nieuwe groepen op. De organisatie is in handen van het huidige team, waar nog een paar oudgedienden (Marijke en José) bij betrokken zijn, en wat nieuwe medewerkers (Gea en Maaike). We blijven groeien en vernieuwen. Naast de leesclubs, zoals we deze al jaren faciliteren en oprichten, zijn er inmiddels ook online leesgroepen, leesclubs die boeken uit meerdere thema’s lezen en muziekluisterclubs. Voor de komende tijd gaan we ook kijken hoe we kunnen samenwerken met andere culturele instellingen en hoe we meer voor de deelnemers aan onze clubs kunnen bieden. Ons doel blijft hetzelfde: lezen (en luisteren!) toegankelijk en inspirerend houden voor iedereen.”

Waar ben je het meest trots op?
“Op de gemeenschap die we hebben opgebouwd. Senia draait niet alleen om boeken, maar vooral om mensen. De vriendschappen die ontstaan, de gesprekken die gevoerd worden… Dat we na 15 jaar nog steeds een groeiende en bruisende organisatie zijn, laat zien hoe waardevol lees- en luistergroepen zijn. En daar gaan we mee door!”

op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de leukste lees- en luistertips in je mailbox! Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van onze nieuwsbrief en niet gebruikt voor andere doeleinden.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.