Vaderland
Fernando Aramburo
Deze familieroman speelt in de tijd van de Eta, een gewelddadige vrijheidsbeweging die vanaf 1959 tot 2018 het Baskenland verdeelde. In de roerigste jaren worden in een dorp waar iedereen elkaar kent twee bevriende families vijanden door de Eta. De vader van één van de families wordt vermoord. De zoon van de andere familie wordt hiervan verdacht. Het gezin trekt naar een stad dichtbij. Dan keert weduwe Bittori terug naar het dorp. Iedereen ontwijkt haar en de pater vraagt haar weg te gaan omdat ze voor onrust zorgt. Ze doet het niet en zet haar strijd voort. Ooit wil ze dat haar om vergiffenis gevraagd wordt. Het boek laat je voelen hoe het is om partij te kiezen uit angst voor represailles. Aramburo vertelt een spannend verhaal in heldere taal.
Links genoemd in de leeswijzer:
Historische context:
- Ger Groot: ‘Blijven buigen voor de terreur’ In: NRC, 22 maart 2018 (alleen toegankelijk voor abonnees)
- Cyrille Offermans: Verscheurd vaderland’ In: De Groene Amsterdammer, 4 juli 2018
- Wiebren Rijkeboer: ‘Leve het vrije Baskenland’ In: Tzum.info 7 februari 2019
- Maarten Steenmeijer, ‘Bestseller Vaderland biedt geschakeerde visie op Baskische samenleving tijdens ETA-terreur’ In: de Volkskrant, 16 maart 2018 (alleen toegankelijk voor abonnees)
- Alex Tieleman: ‘Baskenland is nog niet over de breuk van de terreurjaren heen’ In: Trouw, 7 maart 2018 (wellicht alleen toegankelijk voor abonnees)
- Merijn de Waal, ‘Nationalisme is als een vlam die nooit helemaal dooft’ In: NRC 5 maart 2018 (wellicht alleen toegankelijk voor abonnees)