De keuzelijst geschiedenis
Elk jaar krijgen de leesclubs van Senia een keuzelijst toegestuurd. Wie dat wil, kan kiezen uit een groot aantal nieuwe titels op de meest uiteenlopende gebieden: moderne literatuur, geschiedenis, filosofie, biografie enzovoorts. Men kan zich beperken tot één vakgebied, maar dat hoeft natuurlijk niet. Sommige groepen maken een keuze uit twee of zelfs meer keuzelijsten en verbreden zo hun mogelijkheden.

De lijsten worden samengesteld door deskundigen binnen een bepaald vakgebied. Soms wordt ons de vraag gesteld: wat zijn jullie criteria, waarom staat het ene boek er wel op en het andere niet, en soms ook komen lezers zelf met voorstellen voor een bepaalde titel. Hoe gaat dat bij de werkgroep geschiedenis.
Onze werkgroep bestaat uit zeven historici die allen een ruime ervaring hebben met het vak. Wij kiezen vrijwel altijd recent uitgekomen boeken. Hoewel we natuurlijk beperkt zijn door het aanbod van de uitgevers, streven we ernaar alle historische perioden op onze lijst aan bod te laten komen, al zijn de 19e en 20e eeuw altijd sterker vertegenwoordigd. Suggesties door lezers worden serieus bekeken en indien geschikt, op de lijst gezet. Verder lezen wij zoveel mogelijk recensies en mailen de titels aan elkaar door. Degenen die interesse hebben in een bepaald boek gaan eerst eens een kijkje nemen in de boekwinkel en mocht dit wat opleveren dan wordt het boek bij de uitgever aangevraagd. De uitgever stuurt het boek naar twee leden van de werkgroep die zich daarvoor hebben aangemeld en samen beoordelen zij of het boek geschikt is voor de keuzelijst.
Wanneer vinden wij een boek geschikt? Er zijn een paar ‘harde’ criteria waar we zelden van afwijken. Het boek moet gebaseerd zijn op gedegen historisch onderzoek en van noten en een literatuurlijst zijn voorzien. Belangrijk is ook of een boek kan leiden tot een geanimeerde discussie. Dat is niet zo makkelijk te beoordelen, maar we doen ons best. Verder moet het prettig leesbaar zijn en niet te dik en/of te duur. Wat dat laatste betreft zijn we de afgelopen jaren wel eens van onze eigen beginselen afgeweken. Sommige boeken zijn eenvoudigweg te belangrijk om ze niet op te nemen. Als voorbeeld noem ik het boek van Christopher Clark, Europese lente, De strijd voor een nieuwe wereld, 1848 – 1849, dat dit jaar op de lijst stond. Het boek telde bijna 900 pagina’s en kostte een kleine €60,- maar we vonden het dermate interessant dat we er toch maar voor gekozen hebben. De leden van de leesgroepen moeten zelf maar uitmaken of ze het de moeite waard vinden. De praktijk wijst trouwens uit dat onze lezers dikke boeken bepaald niet uit de weg gaan. Zo werd de biografie van Erasmus (784 pagina’s!) in totaal meer dan 1100 keer gekozen.
We hopen dat u met dit beknopte overzicht wat meer inzicht heeft gekregen in onze manier van werken. En bedenk: uw mening is voor ons belangrijk. Dus laat ons weten wat u van de keuzelijst vindt en welke boeken goed (of slecht) bevallen zijn.