Lezen rond 4 en 5 mei: Boeken die herinneren, verdiepen en verbinden
De dagen rond 4 en 5 mei nodigen uit tot bezinning: over vrijheid, oorlog, verzet en de kracht van herinnering. Lezen kan daarbij een krachtig middel zijn om verhalen levend te houden, stil te staan bij het verleden en het heden beter te begrijpen

Onderstaande boeken sluiten op verschillende manieren aan bij deze thematiek – via persoonlijke geschiedenissen, literaire verbeelding of historische context:
De Aanslag – Harry Mulisch (K23-09)
Een klassieker over schuld, herinnering en de nasleep van de oorlog, verteld aan de hand van één dramatische gebeurtenis.
Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven – Judith Koelemeijer (B23-09)
De indrukwekkende biografie van een jonge Joodse vrouw die ondanks alles haar innerlijke vrijheid bleef koesteren – op basis van haar beroemde dagboeken.
Truus van Lier – Jessica van Geel (B23-03)
Het waargebeurde verhaal van een moedige jonge vrouw die in verzet kwam tegen de bezetter – en daarvoor een hoge prijs betaalde.
De kampschilders – Jan Brokken (B23-01)
Een indrukwekkend portret van kunstenaars die de oorlog overleefden en hun ervaringen verwerkten in aangrijpende kunst.
Wolfstijd – Harald Jähner (G21-06)
Een fascinerende inkijk in het leven in Duitsland vlak na de oorlog: chaos, wederopbouw en omgaan met het verleden.
De dochters van Jalta – Catherine Grace Katz (G22-09)
Een boeiend perspectief op het einde van WOII, gezien door de ogen van de dochters van wereldleiders tijdens de beroemde Jalta-conferentie.
Of je nu zoekt naar persoonlijke verhalen, historische verdieping of literaire verwerking – deze boeken bieden waardevolle invalshoeken om stil te staan bij vrijheid, herdenken en de impact van oorlog op generaties.