Voorjaarsbijeenkomst klassiekers

De leesclubs die geinteresseerd zijn in klassiekers/toppers uit de wereldliteratuur nodigen we uit voor een voorjaarsbijeenkomst in Amsterdam op dinsdagmiddag 7 mei.

Voor dit gesprek hebben we Jet Steinz uitgenodigd, samensteller van het boek Gids voor de wereldliteratuur, dat ze schreef samen met haar vader Pieter Steinz. Jet Steinz (1990) studeerde klassieke talen en internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft o.a. voor de Volkskrant.

Met haar praten we op 7 mei over wat boeken tot klassiekers maakt, en welke boeken volgens haar tot de mooiste toppers aller tijden horen.
Voorafgaand aan het gesprek met Jet Steinz kijken we terug op wat u dit jaar gelezen hebt en wat u daarvan vond.  We praten u bij over algemene zaken die de leesclubs aangaan.

Bekijk de data

Voorjaarsbijeenkomst Kunstgeschiedenis

We nodigen de leesclubs Kunstgeschiedenis uit voor een voorjaarsbijeenkomst in het Utrechts Centrum voor de Kunsten in Utrecht op woensdag 8 mei.
 
Ochtend - uitwisseling

In het ochtendprogramma wisselen we uit tussen leesclubs kunstgeschiedenis. Dit programma van Senia is nog relatief nieuw. Hoe is het dit jaar bevallen, welke boeken vond u een aanrader voor anderen? Welke leverden boeiende besprekingen op? Wat vond u van de leeswijzers, waren ze behulpzaam bij de bespreking?

Daarna licht de Senia-werkgroep kunstgeschiedenis de nieuwe boekenlijst toe, en de werkgroep verklaart hun keuze voor het komende seizoen.

Tussen de middag: broodje eten en rnaar Centraal Museum

Na de bijeenkomst in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, eten we een broodje in de omgeving (voor eigen rekening) en lopen (of fietsen, of per OV-bus) we naar het Centraal Museum Utrecht, in het Museumkwartier van Utrecht.

Middag: Centraal Museum, rondleiding Radicalen

Om 14.00 uur hebben we een rondleiding afgesproken rond het thema 'radicalen'. Een ervaren gids leidt ons een uur rond.

Met hun ingrijpende, extreme en soms zelfs schokkende denkbeelden hebben radicalen door de eeuwen heen grote veranderingen teweeggebracht. Onder deze radicalen bevonden zich ook kunstenaars. Zij hadden voor hun tijd, of binnen hun kunststroming, extreme opvattingen.
Rond het thema 'Hoe radicaal bent u?' verzamelde het Centraal Museum werk van radicale kunstenaars, zoals Gerrit Rietveld, de surrealisten en vernieuwende modeontwerpers. De rondleiding voert langs extreme denkbeelden, fantasieën en verlangens van uiteenlopende radicale kunstenaars.

 

Bekijk de data

Voorjaarsbijeenkomst Muziek

We nodigen de muziek-luisterclubs van Senia uit voor een voorjaarsbijeenkomst met uitwisseling van ervaringen, informatie over de nieuwe muzieklijst en een klein voorproefje van een van de nieuwe luisterwijzers, waarvan we alvast een stukje luisteren en bespreken.

Data en plaatsen
Op maandagmorgen 29 april ontvangen we u graag in Hilversum, en op woensdagmorgen 1 mei in Den Bosch. In Hilversum maken we gebruik van ruimte in het St. Annagebouw, het verenigingsgebouw achter gr grote Vituskerk. In Den Bosch hebben we een ruimte in Babel Bibliotheek Den Bosch, Hinthamerstraat 72. Zie verdere gegevens hieronder.

Het programma
We kijken eerst terug hoe het in dit seizoen gegaan is, en bespreken uw ervaringen met de muziekstukken die u besproken hebt. Welke stukken vormden een verrassing voor u? Welke leverden boeiende besprekingen op? We bespreken de werkwijze in de luisterclubs en wisselen tips uit. Daarna licht Sandra van Kalken, voorzitter van Senia's  werkgroep muziek de nieuwe muzieklijst toe,  een verklaart de keuze.

Tenslotte besteden we aandacht aan een van de nieuwe luisterwijzers, die van Bach's Actus Tragicus, een cantate. In Hilversum geeft Claire Verlinden toelichting, in Den Bosch Josée Zuiver. Zo leert u meteen enkele makers van luisterwijzers kennen.

Bekijk de data

Voorjaarsbijeenkomsten filosofie 2019

Voor leesclubs filosofie organiseren we twee bijeenkomsten ter ontmoeting, uitwisseling en inspiratie.

In beide bijeenkomsten kijken we eerst terug op het afgelopen seizoen en wisselen we ervaringen uit tussen de leesclubs onderling en we presenteren de nieuwe literatuurlijst op hoofdlijnen.

Daarna hebben we in beide bijeenkomsten een schrijver op bezoek van een boek dat door veel filosofie-leesclubs is gelezen en besproken. De schrijver gaat in gesprek met zijn lezers. Het gesprek zal geleid worden door een van de leden van de werkgroep filosofie van Senia.

  • Maandagmiddag 15 april in Deventer
    Met Hans Achterhuis, in gesprek met lezers, o.a. over Utopie van de vrije markt

  • Donderdagmiddag 25 april in Utrecht
    Met Joachim Duyndam o.a. over  Kopstukken filosofie - Levinas

Bekijk de data

Voorjaarsbijeenkomsten literatuur 2019

De literatuur-leesclubs nodigen we uit voor de voorjaarsbijeenkomsten die we overal in het land zullen houden. Net als vorige jaren gaat het om uitwisseling van ervaringen, bespreken van de nieuwe boeken en verdiepen van een inhoudelijk thema.

We kijken daarin terug op het afgelopen seizoen, van welke boeken hebt u genoten, of had u een goed gesprek in de leesclub? Hoe ging het in de leesclub in het afgelopen jaar, zijn er ervaringen die voor anderen van belang kunnen zijn? We bespreken kort de ontwikkelingen binnen Senia, zodat u weer helemaal bij bent. En uiteraard lichten we de nieuwe boekenlijst toe en vertellen wat bij elk van de nieuwe titels op de lijst.  Daarnaast nemen we de tijd om in te gaan op een inhoudelijk onderwerp.

Personen van Papier, personages in de literatuur

Vanuit de leesgroepen wordt regelmatig gevraagd om wat meer verdieping van literaire aspecten van een roman. We zullen het tweede deel van de voorjaarsbijeenkomsten daarom aandacht besteden aan ‘Personen van papier’, personages in boeken en verhalen, een boeiend onderwerp waar veel verrassende kanten aan zitten. Welke middelen heeft een auteur om personages tot leven te brengen, of juist op de achtergrond te houden.

Bekijk de data

Voorjaarsbijeenkomst geschiedenis

We nodigen de deelnemers van de leesgroepen geschiedenis uit voor een 'voorjaarsbijeenkomst' op 3 mei in Hilversum. We kijken terug op het afgelopen seizoen: welke boeken vond u echte aanraders, welke leidden tot interessante besprekingen? We lichten kort  de nieuwe boekenlijst toe, en we praten u bij over ontwikkelingen bij Senia.

Ter verdieping en inspiratie hebben we een schrijver uitgenodigd van een boek dat door veel Senia-groepen dit seizoen besproken is. Philip Dröge is op vrijdagmorgen 3 mei in Hilversum om in gesprek te gaan en meer te vertellen over zijn boek Pelgrim (zie hieronder). Ook interessant voor wie het boek nog niet gelezen & besproken heeft: het boek is een echte aanrader. Het bijwonen van het gesprek met de schrijver is alvast een goede introductie.

Pelgrim, leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje
Op 21 februari 1885 arriveert een bescheiden karavaan in Mekka. Op een van de kamelen zit een figuur die niet anders lijkt dan zijn reisgenoten. Maar eenmaal op een veilige plek komt vanonder zijn djellaba een Nederlander tevoorschijn. Een 28-jarige predikantenzoon uit Leiden: Christiaan Snouck Hurgronje. 

Philip Dröge
"Mijn werk wordt wel omschreven als historische literaire non-fictie. Voor mij zijn het gewoon verhalen die er om smeken te worden verteld. Van de duizelingwekkende kracht van de vulkaan Tambora, tot Nederlandse spionage in Mekka en het bizarre leven in het niemandsland Moresnet, ik ben verslaafd aan mooie (en soms minder mooie) geschiedenissen.’

 

Bekijk de data