Joachim Duyndam in gesprek over Levinas, Kopstukken filosofie

Deze bijeenkomst gaat NIETdoor op 5 februari, en wordt verschoven naar een later tijdstip.

Prof. dr. Joachim Duyndam gaat op dinsdagmiddag 5 februari in gesprek met lezers over zijn boek Levinas in de serie Kopstukken filosofie. Dit jaar bespreken 46 leesclubs van Senia dit boek. Duyndam wordt geïnterviewd door André Kamstra, voorzitter van de werkgroep filosofie van Senia. Maar u als lezer kunt ook meedoen aan het gesprek. Bijvoorbeeld door discussievragen uit de leeswijzer aan de schrijver zelf voor te leggen.

Wie is Joachim Duyndam
Prof. dr. Joachim Duyndam is hoogleraar humanisme en filosofie aan de Universiteit van Humanistiek en groot Levinas-kenner. Sinds de oprichting van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in 1989 is hij daaraan verbonden, eerst als universitair docent, later als universitair hoofddocent filosofie, in het bijzonder humanistische antropologie, sinds 2010 als bijzonder hoogleraar vanwege de stichting Socrates en sinds 2015 als hoogleraar Humanisme en filosofie. Hij promoveerde in 1997 op een onderzoek naar empathie en inlevingsvermogen (Denken, passie en compassie).

Waarover gaat zijn boek Kopstukken filosofie - Levinas
Lemniscaat, 2005, 168 p. € 12,50

De Joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) heeft zeer geleden onder het nazisme en de Tweede Wereldoorlog en dat heeft hem op het spoor gezet van ‘het humanisme van de andere mens’. Het kwaad zit niet in de wereld, maar schuilt in ons ‘gewelddadige’ denken dat gericht is op begrijpen en beheersen. Levinas zoekt naar een opening om dat denken te doorbreken. De kern van zijn humanisme is dat ‘de ander’ het menselijk denken en handelen moet sturen en begrenzen, de relatie tussen mij en de ander is het beginpunt van de moraal. De bronnen van dat humanisme zijn voor hem te vinden in de traditie van de westerse filosofie en die van de Joodse religie.

Joachim Duyndam (filosoof) en Marcel Poorthuis (theoloog) bieden een inleiding op leven en werk van Levinas. Zij passen zijn ideeën ook toe op de zorg, het milieu en de multiculturele samenleving.

Bekijk de data

Luc Panhuysen over 'Oranje tegen de Zonnekoning'

Luc Panhuysen gaat op dinsdagmiddag 29 januari én op vrijdagmiddag 15 februari in gesprek met lezers over zijn boek Oranje tegen de Zonnekoning. Dit jaar lezen 95 leesclubs van Senia dit boek. Hij wordt geinterviewd door Cees de Voogd, lid van de werkgroep geschiedenis van Senia. Maar ook u als lezer kunt meedoen aan het gesprek. Bijvoorbeeld door discussievragen uit de leeswijzer aan de schrijver zelf voor te leggen.

Wie is Luc Panhuysen
Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde eerder minibiografieën over Jean-Jacques Rousseau en Lord Byron, en De Ware Vrijheid over de gebroeders De Wit. Zijn boek Rampjaar 1672 is een moderne klassieker. Zie voor meer informatie zijn eigen website.

Waarover gaat Oranje tegen de Zonnekoning?
Atlas Contact, 2016, 560 p., € 22,50 / € 14,99

In Oranje tegen de Zonnekoning beschrijft Luc Panhuysen het ontstaan en de ontwikkeling van hun relatie. Daarbij komen ook de belangrijkste mannen en vrouwen in hun omgeving aan bod. Door de combinatie van ‘grote geschiedschrijving’ en levensverhalen ontstaat een kleurrijk palet. Panhuysen laat zien hoe tijdloze drijfveren als angst en ijdelheid, en waarden als vrijheid en tolerantie, niet alleen de betrokken personen maar ook maatschappijen hebben veranderd. Lodewijk xiv van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem iii van Oranje.

Bekijk de data