Zomerschool Muziekgeschiedenis in vogelvlucht

Senia organiseert dit jaar een zomerschool Muziekgeschiedenis in vogelvlucht. Waaraan herkent u een stuk uit de barok of uit de romantiek? In deze cursus worden in chronologische volgorde alle periodes uit de klassieke muziekgeschiedenis besproken. Niet diepgaand, maar zo dat u aan het eind van de cursus bekend bent met de belangrijkste kenmerken van elke periode.

Bekijk de data

Zomerschool Basis - Muziektheorie

Senia organiseert ook dit jaar een zomerschool Basiscursus Muziektheorie. Deze cursus is bedoeld voor leden van muziekluistergroepen die behoefte hebben aan basiskennis die hen helpt bij het luisteren naar muziek en bij het onder woorden brengen van de beluisterde muziek. Waarom vind ik deze muziek mooi of niet mooi? Met de onderwerpen die in deze cursus behandeld worden, bouwt u basiskennis op en wordt het discussiëren over muziek interessanter en levendiger.  Belangstellenden uit andere groepen zijn natuurlijk ook welkom! 
De bijeenkomst duurt 3 uur, inclusief een pauze.

Let op: dit is dezelfde cursus als vorig jaar. 

Bekijk de data

Gehoorverlies en toch actief in een leesclub

Senia kent veel oudere deelnemers. En op oudere leeftijd krijgen veel mensen te maken met gehoorverlies. Moet je dan stoppen met je leesclub? Nee natuurlijk niet. Maar hoe zorg je dat je volwaardig mee kunt doen? Wat vraagt het van de organisatie van de leesgroep, welke hulpmiddelen zijn er, en wat vraagt het van je eigen opstelling? 

Daarover gaat het op donderdag 1 augustus op een landelijke Senia-dag over 'Gehoorverlies en Actief blijven', in Hotel Lapershoek in Hilversum.  Bedoeld voor diegene die zelf last heeft van gehoorverlies, maar ook voor contactpersonen van leesclubs die willen weten hoe je ermee omgaat als een van je collega-deelnemers minder goed kan horen. 

Voorzieningen

Er zijn op 1 augustus schrijftolken aanwezig, zodat je kunt lezen (op een scherm of op een tablet) wat er gezegd wordt. Ook tijdens de lunch. Verder maken we in de zaal gebruik van een ringleiding. De bijeenkomst vindt plaats in een rustige omgeving.

Bekijk de data

Landelijke bijeenkomst Japanse literatuur

Voor leden van leesclubs Japanse literatuur die dit voorjaar opgericht zijn, op initiatief van Senia en Schwob. Met een aantrekkelijk programma, vol met Japanse cultuur in allerlei vormen.

Programma

U kunt een inleiding verwachten van Ivo Smits, hoogleraar Kunst en Cultuur van Japan aan het Instituut voor Regiostudie. We zijn heel blij dat hij een bijdrage aan deze middag wil leveren.

Ook heeft Elbrich Fennema zich bereid verklaard om te komen. Elbrich Fennema is vertaler van de boeken van Murakami. Zie haar blog 'waar ik over denk als ik Murakami vertaal'. Daar noemt zij het vertalen 'een avontuur'. Daarover zal ze op 12 juli met ons in gesprek gaan.

Ook komt de nieuwe literatuurlijst Japanse literatuur aan de orde, en wisselen we ervaringen uit tussen de leesclubs die dit voorjaar gefunctioneerd hebben.
 

Bekijk de data