Gehoorverlies en toch actief in een leesclub

Senia kent veel oudere deelnemers. En op oudere leeftijd krijgen veel mensen te maken met gehoorverlies. Moet je dan stoppen met je leesclub? Nee natuurlijk niet. Maar hoe zorg je dat je volwaardig mee kunt doen? Wat vraagt het van de organisatie van de leesgroep, welke hulpmiddelen zijn er, en wat vraagt het van je eigen opstelling? 

Daarover gaat het op donderdag 1 augustus op een landelijke Senia-dag over 'Gehoorverlies en Actief blijven', in Hotel Lapershoek in Hilversum.  Bedoeld voor diegene die zelf last heeft van gehoorverlies, maar ook voor contactpersonen van leesclubs die willen weten hoe je ermee omgaat als een van je collega-deelnemers minder goed kan horen. 

Voorzieningen

Er zijn op 1 augustus schrijftolken aanwezig, zodat je kunt lezen (op een scherm of op een tablet) wat er gezegd wordt. Ook tijdens de lunch. Verder maken we in de zaal gebruik van een ringleiding. De bijeenkomst vindt plaats in een rustige omgeving.

Zie hieronder het programma, de inleiders, en de mogelijkheid om aan te melden. Problemen met inloggen? Stuur een mailtje aan website@senia.nl.

Gehoorverlies, Senia-dag in Hilversum

1 augustus 2019, 11:00

PROGRAMMA

10.30 - 11.00 uur Ontvangst in Hotel Lapershoek, op loopafstand van Station Hilversum Sportpark

11.00 uur - Opening door Ineke van de Rotte, directeur Senia

Zij gaat kort in op het belang van goed-kunnen-horen voor de deelnemers van Senia. Het Oranje Fonds geeft aan Senia ondersteuning om de werkwijze beter af te stemmen op mensen met een beperking, zoals gehoorverlies.

'Als je gehoor je in de steek laat' - promotie-onderzoek van mevr. Marieke Pronk

Horen, we doen het de hele dag door. We zijn voor een groot deel van onze dagelijkse activiteiten afhankelijk van een goed gehoor. Bijna iedereen krijgt op latere leeftijd te maken met slechthorendheid. En dat is niet alleen lastig, maar het kan ook leiden tot eenzaamheid.  Marieke Pronk deed voor haar proefschrift onderzoek naar de gevolgen van gehoorachteruitgang voor zowel het dagelijkse functioneren als voor de psychosociale gezondheid van senioren. Korte inleiding en interview over haar bevindingen.

Er kan veel meer dan je denkt - Wendelina Timmerman

Wendelina Timmerman is eigenaar van Hooridee (www.hooridee.nl) en zelf slechthorend. Zij neemt ons mee met hoe je wel! goed kan verstaan met gehoorverlies in de leesgroep. Zij deelt cruciale kennis, tactische techniek en creatieve spelregels voor de communicatie. Haar uitgangspunt is empowerment. De focus is: er kan veel meer dan je denkt. Ze zorgt dat we erover met elkaar in gesprek gaan.

13.00 - 14.00 uur Lunch en informatiestandjes

Een lekkere gevarieerde lunch in een eigen ruimte.

Er zijn informatiestandjes van onder andere de organisaties Hoormij, Plotsdoof en het tolkencontact. Omdat 1 augustus voor werkenden midden in de vakantie valt is nog niet precies duidelijk welke organisaties vertegenwoordigd kunnen zijn.

14.00 uur Uitwisselen van ervaringen

Aan de hand van enkele discussievragen wisselen we uit hoe het gaat in leesgroepen. Maakt het uit of je bij mensen thuis bij elkaar komt, of in een neutrale ruimte? Wat zou Senia kunnen doen om het voor mensen met gehoorverlies makkelijker te maken om te blijven deelnemen in een leesclub.

In een van de workshops laat een leesclub (met uitsluitend deelnemers die slechthorend zijn) zien hoe het is om te functioneren met een schrijftolk. 

14.45 uur - pauze

15.15 uur - Plenaire afsluiting

Conclusies trekken, over jezelf, wat leesgroepen moeten weten, wat Senia kan doen, en nog meer.

We sluiten af, voor wie wil, met een drankje.
 


PRAKTISCHE GEGEVENS

Datum:  
donderdag 1 augustus 2019

Ontvangst:  tussen 10.30 en 11.00 uur

Locatie:  Amrath Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16, 1213 TS Hilversum. Het hotel ligt op loopafstand van NS station Hilversum-Sportpark. Het hotel ligt in Hilversum vlak bij de afslag van de A27 en heeft gratis parkeervoorzieningen.

Kosten:  € 7,50 voor deelnemers aan Senia-groepen, € 12,50 voor anderen. 

Lukt het niet om aan te melden, stuur dan een e-mail aan info@senia.nl. 

Inschrijven - Nog 19 plaatsen beschikbaar -