Art Nouveau in centrum Amsterdam

3 oktober 2018

Op woensdag 3 oktober zal gids Max Put, breed georiënteerd kunsthistoricus, ons opnieuw langs een aantal bijzondere Art Nouveau gebouwen in Amsterdam leiden. Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Ook in Amsterdam werden tal van nieuwe gebouwen in deze toen moderne stijl gebouwd met de natuur als inspiratiebron. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de details van elk huis.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 7 plaatsen beschikbaar -

Van Nellefabriek Rotterdam, exponent Nieuwe Bouwen

27 september 2018

De excursie wordt herhaald.
Op donderdag 27 september gaan we opnieuw naar de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit gebouwencomplex geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt (van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt) in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Langs de torens van Baarn

21 september 2018

Op vrijdag 21 september kunt u met ons mee om een wandeling te maken langs de torens van Baarn. Met de aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort door prins Hendrik van Oranje in 1874 veranderde het van oorsprong boerendorp rigoureus van karakter. Welgestelde lieden uit de stad vestigden zich hier tijdens de zomermaanden of permanent. In rap tempo werden er verschillende villaparken aangelegd, ontworpen door architecten van naam. Wil Hordijk, de auteur van het boek Torens van Baarn en kenner bij uitstek, zal ons begeleiden. Deze excursie is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in 19e-eeuwse architectuur of in de geschiedenis van Baarn als villadorp,
 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Art Nouveau in centrum Amsterdam

18 september 2018

Op dinsdag 18 september zal gids Max Put, breed georiënteerd kunsthistoricus, ons langs een aantal bijzondere Art Nouveau gebouwen in Amsterdam leiden. Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Ook in Amsterdam werden tal van nieuwe gebouwen in deze toen moderne stijl gebouwd met de natuur als inspiratiebron. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de details van elk huis.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Excursie Groningen, 100 jaar De Ploeg

12 september 2018

Op woensdag 12 september kunt u mee naar de tentoonstelling Avant-garde De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum. In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Zij waren van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Door samenwerking hoopten ze met het werk van leden tentoonstellingen te kunnen organiseren.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 10 plaatsen beschikbaar -

Literaire wandeling door hartje Amsterdam

4 september 2018

Op dinsdag 4 september neemt onze gids, Henri Beerman, ons mee op een literaire wandeling door het oude centrum van Amsterdam. Wij zullen langs een aantal plekken lopen die schrijvers geïnspireerd hebben.
De gids maakt er een soort van literaire quiz op locatie van. Er komen zowel Nederlandse als buitenlandse schrijvers aan bod. Bekende namen als Multatuli, W.F. Hermans, Thomas Rosenboom en A.F.Th. van der Heijden, maar ook minder bekende auteurs. Moet je belezen zijn om deze tocht te wandelen? Zeker niet.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 3 plaatsen beschikbaar -

Eindhoven, Van Abbe Museum The Making of Modern Art

31 augustus 2018

Op vrijdag 31 augustus kunt u mee op excursie naar het Van Abbe Museum. Dit museum, een ontwerp van architect A.J. Kropholler, werd in 1936 opgericht met als doel het verzamelen en tentoonstellen van moderne en hedendaagse beeldende kunst van de 20e eeuw. In 2003 werd dit Rijksmonument geheel gerenoveerd en door architect Abel Cahen gecombineerd met zijn ontwerp voor de nieuwbouw.
In de tentoonstelling The making of Modern Art, Een verhaal over moderne kunst, worden moderne meesterwerken uit de eigen collectie getoond in een aantal bijzondere stijlkamers.

 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

De Wagenwerkplaats Amersfoort

21 augustus 2018

Op dinsdag 21 augustus gaan we op excursie langs industrieel erfgoed in de omgeving van het station. Amersfoort was jarenlang niet alleen een belangrijk spoorwegknooppunt, maar ook de plaats waar reparaties aan het materieel verricht werden.
In 1904 werd de Wagenwerkplaats geopend, die tot het eind van de vorige eeuw als zodanig gefunctioneerd heeft. Plannen om de gebouwen te slopen werden dankzij een actieve vereniging tot behoud van industrieel erfgoed tegengehouden. Het is bijzonder interessant om te zien hoe de verschillende gebouwen een nieuwe bestemming gekregen hebben.
“Niets is zeker, behalve dat alles verandert”...

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -