Tentoonstelling Paula Modersohn-Becker in Enschede

25 juli 2018

Op woensdag 25 juli gaan we op excursie naar de tentoonstelling van Paula Modersohn-Becker in Rijskmuseum Twente. In Enschede wordt in een tentoonstelling van circa vijftig schilderijen en werken op papier het verhaal van Paula Modersohn-Becker en haar kunst verteld.

Paula Modersohn-Becker (1876-1907) wordt, ondanks haar korte leven, beschouwd als één van de wegbereiders van het Duits expressionisme. Zij is met haar expressieve en ontroerende kunst van grote schoonheid tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor veel kunstenaars.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 15 plaatsen beschikbaar -

Naar Beeldengalerij Het Depot Wageningen

19 juli 2018

Op donderdag 19 juli kunt u mee met een rondleiding in Beeldengalerij Het Depot in Wageningen, uniek gelegen te midden van prachtige arboreta met uitzicht over het Rijnlandschap. De vaste collectie bestaat uit hedendaagse beeldhouwkunst van nationale en internationale kunstenaars. Daarnaast worden er thematentoonstellingen georganiseerd zoals nu 'De beeldhouwer ten voeten uit'. Een intrigerende titel die zowel letterlijk als figuurlijk kan worden opgevat. Beeldhouwers van wie werk in Het Depot aanwezig is blijken nog over andere talenten te beschikken. Zo zijn sommigen schilder, schrijver, componist, fotograaf, etser, tekenaar of architect. Het bijzondere van Het Depot is, dat de meeste kunstwerken aangeraakt mogen worden!

In combinatie met het arboretum een ideale mix van cultuur en natuur.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 1 plaats beschikbaar -

Vaartocht en wandeling door het Den Haag van Louis Couperus

12 juli 2018

We maken op 12 juli een vaartocht en wandeling door Den Haag, en volgen het spoor van Louis Couperus. Couperus (1863-1923 ) wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. En Den Haag is onlosmakelijk verbonden met deze schrijver.

Eline Vere en Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan zijn twee van zijn meest bekende psychologische romans die voornamelijk in Den Haag spelen. De straten en bruggetjes die in deze romans voorkomen zijn ook nu nog traceerbaar.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Het Amsterdam van Jan Six

6 juli 2018

Op vrijdag 6 juli is er een stadswandeling door Amsterdam met onze gids Martin Ribbens langs diverse plekken waar Jan Six zijn sporen heeft achtergelaten. Martin Ribbens is geïntrigeerd door het wonderschone  portret van Jan Six I gemaakt door Rembrandt in 1654.
De eerste Jan Six was een echte mercator sapiens: een wijze, erudiete koopman. In zijn jonge jaren had hij een reis van twee jaar naar Italië gemaakt, iets wat toen gebruikelijk was in rijke families. Het Italiaanse licht, de kunst en ook de lossere manier van leven hadden hem begeesterd. Zijn familie was afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden. Zulke imigranten brachten enorme swing, geur en kleur naar Amsterdam. Ga met Martin Ribbens mee en volg de eerste Jan, het prototype Amsterdammer van de Gouden Eeuw. Hij laat u zien waar de Sixen vandaan komen, wat ze deden, waarom Amsterdam en waar in  Amsterdam.  De Amsterdamse binnenstad met zijn vele anders genaamde steegjes, met zijn drukte, de geuren en de kleuren. Naar de paarden, de markt op de Dam, naar school, naar zijn schermlessen, naar de weverijen van zijn moeder, en wat al niet meer.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Rondleiding door Van Nellefabriek Rotterdam, exponent van het Nieuwe Bouwen

26 juni 2018

De excursie wordt in de zomer/herfst herhaald.
Op dinsdag 26 juni brengen we een bezoek aan de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Deze geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland.  De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -