Neo Rauch: Dromos. Schilderijen 1993-2017, Zwolle

31 januari 2018

Op woensdag 31 januari is er een excursie naar museum de Fundatie. We bezoeken hier de tentoonstelling van Neo Rauch (Leipzig, 1960), één van de belangrijkste kunstenaars van deze tijd. Zijn werk, dat de kunstwereld zo stormachtig veroverde, onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Vanaf 21 januari 2018 zijn in Museum de Fundatie meer dan 60 werken van Rauch te zien.

De complexe schilderijen van Neo Rauch transporteren de kijker naar een herkenbare wereld, die na een eerste gevoel van houvast, bij nadere beschouwing verwarring en soms verontrusting veroorzaakt. Het menselijk bestaan in al zijn gelaagdheid, in interactie en in isolement, golft ons tegemoet in vele gedaanten, vaak geworteld in het Midden–Europa van vervlogen tijden.
 

Meer informatie

Inschrijven - Nog 10 plaatsen beschikbaar -

Excursie naar de Bazel in Amsterdam

23 januari 2018

Op dinsdag 23 januari is er voor liefhebbers van architectuur weer een excursie naar de Bazel, waar zich ook het stadsarchief Amsterdam bevindt. Een deskundige gids leidt ons door de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en in de Schatkamer, de permanente tentoonstellingsruimte met Art Deco schilderingen op de muren en plafonds. Vele bouwkundige en decoratieve elementen in zowel het gebouw als het exterieur herinneren aan een boeiend verleden van Nederlands grootste bank.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 7 plaatsen beschikbaar -

Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk. Museum van Oudheden, Leiden

17 januari 2018

Op woensdag 17 januari kunt u mee met een rondleiding door de prachtige expositie over de stad Nineveh, destijds gelegen nabij het huidige Mosul.

Geschiedenis van Nineveh

In de tijd dat Alexander de Grote nog niet geboren was en het Romeinse Rijk nog niet bestond, verrees in het Nabije Oosten een wereldrijk met indrukwekkende steden en een imposante architectuur: het Assyrische Rijk. Het kerngebied lag in het huidige Irak, en rond 700 voor Christus lag daar de legendarische hoofdstad Nineveh. Met meer dan 100.000 inwoners was de stad zelfs een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld.  De koningen Sennacherib en Assurbanipal lieten in Nineveh monumentale paleizen, tempels en bibliotheken bouwen. Ze waren versierd met prachtige reliëfs met soms lieflijke, maar vaak ook wrede onderwerpen. Weelderige parken vol bomen, planten en dieren maakten Nineveh tot een groene oase.
 

Meer informatie

Inschrijven - Nog 1 plaats beschikbaar -

De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw, Frans Halsmuseum Haarlem

11 januari 2018

Op donderdag 11 januari kunt u mee met een rondleiding door het Frans Halsmuseum, door de tentoonstelling 'De Kunst van het Lachen'.
Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in groten getale in topstukken uit de Gouden Eeuw.

 

Meer informatie

Inschrijven - Nog 12 plaatsen beschikbaar -

Catharijneconvent Luther: Icoon van de reformatie

19 december 2017

Op dinsdag 19 december kunt u met ons mee naar het Museum Catharijneconvent in Utrecht om daar aan de hand van schilderijen, spotprenten en pamfletten te ontdekken, wat Maarten Luther tot 'man van het jaar' maakt. Het is een veel voorkomend misverstand, dat door het protestantisme het woord werd ingeruild voor het beeld.


 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Excursie Drents Museum The American Dream

13 december 2017

Op woensdag 13 december kunt u mee met een rondleiding in het Drents Museum door de tentoonstelling 'The American Dream'. Van 9 november 2017 tot en met 27 mei 2018 presenteren het Drents Museum en de Kunsthalle Emden in Duitsland ruim een half jaar de dubbeltentoonstelling The American Dream. Nooit eerder was een  grote internationale kunstexpositie over Amerikaans realisme vanaf 1945 tot nu is in deze omvang in Europa te zien. Het Drents Museum richt zich op de kunst vanaf 1945 tot 1965 terwijl Kunsthalle Emden zich focust op de kunst vanaf 1965.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 5 plaatsen beschikbaar -