Excursie Caravaggio en Europa, Utrecht

31 januari 2019

Op donderdag 31 januari kunt u in het Centraal Museum Utrecht de bijzondere tentoonstelling Caravaggio en Europa bezoeken. Er zijn onder de 70 meesterwerken doeken die voor het eerst in Nederland te zien zijn, het Centraal Museum is hier terecht trots op.

Vanaf 15 januari komt Caravaggio’s Medusa naar de tentoonstelling. Het schilderij is afkomstig uit een Italiaanse privécollectie. Caravaggio schilderde twee versies van de mythologische figuur, het andere schilderij hangt in het Uffizi in Florence. Van Caravaggio is ook de Mediterende Hieronymus uit het Museum of Montserrat te zien. Ook dit schilderij was nog niet eerder in Nederland.
Als wij de excursie bezoeken zal het monumentale altaarstuk De Graflegging van Christus niet meer te zien zijn.
De tentoonstelling is een absolute aanrader voor wie benieuwd is naar het verband tussen het Rome van 1600-1630 en Utrecht.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 9 plaatsen beschikbaar -

Excursie naar De Bazel

23 januari 2019

Op woensdag 23 januari is er voor liefhebbers van architectuur weer een excursie naar de Bazel, waar zich ook het stadsarchief Amsterdam bevindt. Een deskundige gids leidt ons door de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en in de Schatkamer, de permanente tentoonstellingsruimte met Art Deco schilderingen op de muren en plafonds. Vele bouwkundige en decoratieve elementen in zowel het gebouw als het exterieur herinneren aan een boeiend verleden van Nederlands grootste bank.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Alexej von Jawlensky in het Gemeentemuseum Den Haag

17 januari 2019

Op donderdag 17 januari brengen wij een bezoek aan de tentoonstelling Expressionisme en devotie in het gemeentemuseum Den Haag. Het museum presenteert Jawlensky’s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de nadruk ligt op de invloed van zijn spirituele beleving.

Expressionisme en devotie

In samenwerking met het Alexej von Jawlensky-archief in Zwitserland wordt voor het eerst ook uitgebreid aandacht besteed aan zijn liefde voor de muziek en de inspiratie die hij daarin vond.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 16 plaatsen beschikbaar -

Rondleiding door de Westerkerk in Amsterdam

20 december 2018

Op donderdag 20 december kunt u mee met een rondleiding door de Westerkerk in Amsterdam. De kerk is ontworpen door Hendrick de Keyser en gebouwd in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631.
Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam die als protestantse kerk werd gebouwd, maar wel de grootste. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 8 plaatsen beschikbaar -

Giacometti-Chadwick, Facing Fear in museum de Fundatie in Zwolle

13 december 2018

Op donderdag 13 december bezoeken we de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear in museum de Fundatie in Zwolle. De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog.
Met deze twee kunstenaars nam de beeldhouwkunst definitief afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit. Terwijl Giacometti de mens terugbracht tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder enige opsmuk, creëerde Chadwick zijn krachtige oerbeelden van mens en dier.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 6 plaatsen beschikbaar -