Langs de torens van Baarn

27 maart 2018

Op dinsdag 27 maart kunt u met ons mee om een wandeling te maken langs de torens van Baarn. Met de aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort door prins Hendrik van Oranje in 1874 veranderde het van oorsprong boerendorp rigoureus van karakter. Welgestelde lieden uit de stad vestigden zich hier tijdens de zomermaanden of permanent. In rap tempo werden er verschillende villaparken aangelegd, ontworpen door architecten van naam. Wil Hordijk, de auteur van het boek Torens van Baarn en kenner bij uitstek, zal ons begeleiden. Deze excursie is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in 19e-eeuwse architectuur of in de geschiedenis van Baarn als villadorp,

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Tentoonstelling 'Jan Steen Vertelt', Mauritshuis Den Haag

20 maart 2018

Maak op dinsdag 20 maart kennis met de onbekende kant van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van de scènes uit het dagelijks leven, de ‘spreekwoordelijke’ huishoudens van Jan Steen. Maar hij heeft ook andere stukken geschilderd. Tijdens de tentoonstelling toont het Mauritshuis een selectie van de mooiste historiestukken van Jan Steen.

Van 15 februari tot en met 13 mei 2018 laat het Mauritshuis aan de hand van 21 schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een scherp oog voor humoristische verhalen en anekdotes.
 

Meer informatie

Inschrijven - Nog 6 plaatsen beschikbaar -

Pyke Koch in Centraal Museum Utrecht

14 maart 2018

Op woensdag 14 maart kunt u met ons mee naar de tentoonstelling De wereld van Pyke Koch.
De kunst van Pyke Koch (1901-1991) is lang overschaduwd door zijn nationaal-socialistische sympathieën van de jaren dertig. Hij komt in de problemen met zijn bekende portret met zwarte hoofdband uit 1937. Daarnaast ontwierp hij in 1943 postzegels met afbeeldingen van o.a. zwanen en een ruiter, Germaanse symbolen. In 1950 wordt Pyke Koch hiervoor als collaborateur veroordeeld: hij mag zijn werk een jaar niet tentoonstellen. Het Centraal Museum laat zien hoe veelzijdig Pyke Koch was: naast portretten in de stijl van Piero della Francesca zijn er werken met o.a. tuinen, gras te zien. Hij wordt gerekend tot de Magisch Realisten.
Kom kijken of u het eens bent met de zeer goede beoordelingen in de landelijke pers!

Meer informatie

Inschrijven - Nog 6 plaatsen beschikbaar -

Rondleiding Stadsschouwburg Amsterdam

5 maart 2018

De Stadsschouwburg die nu op het Leidseplein staat, dateert van 1894. Maar de geschiedenis van de Amsterdamse schouwburg gaat veel verder terug, tot 1638. Tot tweemaal toe brandde de schouwburg tot de grond af. En werd hij herbouwd.

Na een grondige verbouwing en de opening van een nieuwe state-of-the-art theaterzaal in 2009 is de Stadsschouwburg klaar voor het theater van de toekomst.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 6 plaatsen beschikbaar -

Excursie naar De Burcht in Amsterdam

26 februari 2018

Rondleiding door het voormalig vakbondsgebouw De Burcht in Amsterdam op maandag 26 februari, een gebouw dat alleen via een groepsrondleiding te bezoeken is.

De architectuur van De Burcht vormt een hoogtepunt uit de bouwkunde rond 1900, van architect Berlage.
 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Nunspeet: Vrouwen uit de kunst! Kunstenaressen op de Noordelijke Veluwe 1880-1950

22 februari 2018

Op donderdag 22 februari gaan we op excursie naar de tentoonstelling Vrouwen uit de kunst in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet.

Het Noord-Veluws Museum is vooral een kunstmuseum, dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar verhalen aan. 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -