Bezoek aan de Tweede Kamer der Staten Generaal

5 december 2018

Senia, excursie aan de Tweede Kamer

Op 5 december brengen we opnieuw een bezoek aan de Tweede Kamer, er blijkt onder Senia-leden veel belangstelling voor deze excursie te zijn. In 2020 zal het gebouw van de Tweede Kamer voor ten minste vijf jaar dicht gaan om een grondige verbouwing te ondergaan. Tot die tijd zullen we deze excursie regelmatig blijven organiseren.

Vanaf deze plaats is ons land al eeuwenlang bestuurd. Het Binnenhof is een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag. De stad die reeds lang het centrum is van de Hollandse en Nederlandse politiek. Het ontstaan gaat terug tot de bouw van een kasteel door de graven van Holland, die er sinds de dertiende eeuw hun residentie hielden.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Excursie Museum More in Gorssel

20 november 2018

Senia-bezoek aan Museum MoreOp dinsdag 20 november gaan we met een gids twee tentoonstellingen in Museum More bekijken: de tentoonstelling van de omstreden beeldhouwer Johan Polet en de tentoonstelling ‘Mens en dier’ van Kees Timmer die bekend staat om zijn tragikomische dierenportretten.

De meningen over Johan Polet (1894-1971) lopen sterk uiteen – vooral vanwege zijn keuzes in de Tweede Wereldoorlog – maar wie hem kende wist dat hij als beeldhouwer ertoe deed. Kees Timmers (1903-1978) oeuvre is uniek en geliefd onder kunstenaars en kenners. Zijn tragikomische ‘dierportretten’, circustaferelen of alledaagse scènes met caféstamgasten en bejaardentehuisbewoners zijn verregaand gestileerd en toch enorm expressief.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 10 plaatsen beschikbaar -

Pure Rubens in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

14 november 2018

Excursie Senia naar Pure Rubens Op woensdag 14 november bezoeken we de tentoonstelling 'Pure Rubens', met het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. In de olieverfschetsen is de briljante toets van de meester zelf altijd aanwezig.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een zeer belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens. De verzameling is uniek voor Nederland en behoort tot de allerbeste ter wereld. 'Pure Rubens' toont schilders ongekende verbeeldingskracht: het vermogen om steeds op andere manieren verhalen te vertellen, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen en ondergedompeld. 

Meer informatie

Inschrijven - Nog 3 plaatsen beschikbaar -

Museum Het Valkhof Nijmegen

8 november 2018

Op donderdag 8 november kunt u mee op excursie naar Nijmegen, waar we de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre bezoeken. Haar bijzondere gebedenboek wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Middeleeuwse miniatuurkunst. Op deze expositie kunt u aan de hand van ruim 100 objecten - textiel, sieraden, handschriften, sculpturen – het leven volgen van deze zelfbewuste hertogin. Tot de bruiklenen behoren topstukken uit internationale collecties, die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Warm aanbevolen voor iedere boekliefhebber!

Meer informatie

Inschrijven - Nog 11 plaatsen beschikbaar -

Den Bosch Museum Het Zwanenbroedershuis

30 oktober 2018

Op dinsdag 30 oktober organiseren we een rondleiding in Het Zwanenbroedershuis, het domicilie van de Lieve Vrouwe Broederschap. In het archief van dit museum is de originele oprichtingsakte te vinden van 1318. Naast de verering van Maria waren de leden van de Broederschap aktief op het gebied van de armenzorg. Bovendien hebben zij een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Den Bosch als centrum van laat Middeleeuwse muziek. Het 700jarig bestaan werd gevierd met een concert bijgewoond door HKH Prinses Beatrix. Een bezoek aan het monumentale Zwanenbroedershuis met veel neogotische stijlkenmerken is zeer de moeite waard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Van Nellefabriek Rotterdam, exponent van het Nieuwe Bouwen

23 oktober 2018

Op dinsdag 23 oktober gaan we opnieuw naar de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit gebouwencomplex geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt (van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt) in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -