Excursie Caravaggio en Europa, Utrecht

31 januari 2019

In de 17e eeuw was voor kunstenaars een reis naar Italië deel van hun vorming. Tussen 1600-1630 werden er in Rome, dat destijds als het centrum van de wereld werd beschouwd, maar liefst 2700 kunstenaars geregistreerd. Onder hen was een aanzienlijk aantal buitenlanders zoals Dirck van Baburen, Hendrick van Bruggen en Gerard Honthorst, later bekend als de Utrechtse Caravaggisten. Caravaggio bracht een ware revolutie tot stand door zijn realistische weergave van mensen. Het was schokkend om op doek vieze voeten, lelijke neuzen en lichamen afgebeeld te zien die verre van welgevormd waren. Een altaarstuk van Caravaggio werd afgekeurd onder meer wegens het gebrek aan decorum.

Hoewel men dezelfde gebouwen, waaronder veel kerken, bezocht en dezelfde landschappen zag, was de uitwerking door kunstenaars totaal verschillend. In de tentoonstelling die thematisch is ingericht komt dit duidelijk naar voren.

Programma

Vanaf 11.15 uur wordt u door een gastvrouw/heer van Senia, herkenbaar aan de badge, in het Restaurant van het Centraal Museum verwacht, waarvan de ingang aan de zijkant is. Na de koffie (naar keuze) met Domtorentje (bonbon), lopen we naar de ingang van het Museum waar om 12 uur de rondleiding van een uur zal beginnen.

Na afloop kunt u de vaste collectie bezoeken of het vlakbij gelegen Universiteitsmuseum of het Catharijne Convent. Het Centraal Museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster, op zich al een bezienswaardigheid.

Praktische informatie

De kosten voor deze excursie zijn € 25,50 voor Senia-leden en vrienden van Senia. Dat is voor de rondleiding, toeslag voor houders van Museumkaart, koffie + Domtorentje en de begeleiding van een Senia-medewerker. Introducees betalen € 30,50.

Heeft u geen Museumkaart dan komt er €13,50 toegang bij.
Adres: Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht
www.centraalmuseum.nl

Openbaar vervoer

Vanaf Centraal Station Utrecht neemt u de uitgang Jaarbeurs, bus 2 Museumkwartier, halte Centraal Museum.

Auto

In de buurt van het Museum is er alleen betaald parkeren. Garage Vaartsche Rijn en Springweg zijn het dichtste bij. Daarvandaan is het ongeveer 10 minuten lopen.

Terug naar het overzicht

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -