Deventer Boekhistorie, stadswandeling en tentoonstelling

13 februari 2019

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de stad leeft de rijke boektraditie nog steeds. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belangwekkende geschiedenis schuil. In de tentoonstelling Deventer Boekenstad komen de prachtige verhalen samen.

We brengen een bezoek aan de Waag waar hoogtepunten uit de boekhistorie worden getoond en bezoeken de nieuwe bibliotheek waar topstukken uit de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ zijn uitgestald. Van de vroegste middeleeuwse handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de 20ste eeuw. Wat u hier aantreft loopt uiteen van middeleeuwse manuscripten tot en met de Donald Duck van vorige week. 

Met een gids maken we een door de VVV samengestelde wandeling langs (voormalige) uitgeverijen, drukkerijen, antiquariaten, de Atheneumbibliotheek en het Geert Grote huis. 
Ook brengen we een bezoek aan de Nieuwe Bibliotheek waar de topstukken uit de geschiedenis van de Atheneumbibliotheek zijn uitgestald. Het gebouw is niet alleen bijzonder vanwege het ontwerp (architect Janneke Bierman), ook de draagconstructie is interessant. Het gebouw is gehuisvest op de kelders van de voormalige SNS Bank. Mooi om te zien hoe een bibliotheek vandaag de dag multifunctioneel wordt gebruikt. 

Programma

  • Om 11.00 uur drinken we samen koffie/thee en appeltaart bij Grand café Food&Joy aan de Brink. Een gastvrouw van Senia, herkenbaar aan de badge, wacht u her op.
  • Om 11.30 uur lopen we gezamenlijk naar de Waag. Ieder bekijkt hier op eigen gelegenheid de tentoonstelling, er is audiotour aanwezig.
  • Om 12.00 uur start vanaf hier de stadswandeling met een VVV gids die ons langs diverse historische gebouwen leidt die voor Deventer Boekenstad van betekenis zijn.
  • Om 13.30 tot 14.30 uur is er in de Nieuwe bibliotheek een lunch kopje soep, belegde broodjes en één koffie/ thee/melk). 
  • Tot slot zal van 14.30-15.00 uur een bibliotheekmedewerker ons een korte rondleiding geven door het gebouw.

Praktische informatie

De kosten voor deze excursie bedragen € 31,50 voor Senia leden en voor Vrienden van Senia en € 36,50 voor anderen. Dit is voor de koffie + appeltaart, de lunch (met soep, 2 belegde broodjes en drinken), een gids die ons meeneemt langs de tentoonstelling in de Waag en een stadswandeling (totaal 1½ uur). Ook zit hier de rondleiding in de nieuwe bibliotheek bij. Toegangsprijs voor de Waag € 9 en gratis met een museumkaart. 
Aandachtspunt: bent u slecht ter been? Dan is deze excursie voor u ws. niet geschikt.

Adressen en bereikbaarheid

Als u het station aan de centrumkant uit komt loopt u rechtdoor naar de stoplichten, daar steekt u de weg over en loopt zo’n 50 meter naar links de Singel op richting de Schouwburg. Daar gaat u de Keizerstraat in en loopt door tot het plein, de Brink. Aan uw rechterkant zit Grand Café Food & Joy (Brink 80), www.foodenjoydeventer.nl 

Museum De Waag, Brink 56, Deventer, www.museumdewaag.nl
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18, Deventer, www.bibliotheekdeventer.nl

Terug naar het overzicht

Inschrijven - Nog 7 plaatsen beschikbaar -