Naar Jan Sluijters in Noordbrabants museum, en Jean Cocteau in Designmuseum

15 februari 2019

Twee exposities in Den Bosch

Jan Sluijters. De wilde jaren
Ongeveer 15 jaar lang experimenteerde Jan Sluijters (1881-1957) met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen. Dit blijkt essentieel voor zijn kunstenaarschap.
Het Noord-Brabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. 

In de tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren wordt naast zijn werk ook aandacht besteed aan zijn leven: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette? De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst en die vormend bleken voor zijn gehele schilderscarrière.

Jean Cocteau in het Designmuseum
Aansluitend zullen we het minder bekende, maar heel bijzondere Design Museum Den Bosch bezoeken. Het is gevestigd in het Museumkwartier waar ook het Noordbrabants Museum is gehuisvest. In het Design Museum Den Bosch zal de gids ons rondleiden naar aanleiding van de expositie over Jean Cocteau (1889-1963), die een tot de verbeelding sprekend kunstenaar is. Hij uitte zich in bijna alle artistieke media: van poëzie en literatuur, beeldende kunst en vormgeving tot theater en zijn favoriete medium: film. Maar meer nog dan om zijn werk was Cocteau bekend om zijn opmerkelijke leven. Hij omgaf zich met beroemdheden als Sergei Diaghilev, Edith Piaf, Pablo Picasso en Coco Chanel en raakte geregeld in opspraak vanwege zijn homoseksualiteit en drugsgebruik. 

Het programma

Vanaf 11.30 uur bent u welkom in de gedeputeerdenkamer in de Museumbrasserie van het Brabantsmuseum voor een kopje koffie en een Bossche bol. De gastvrouw van Senia zal u daar ontvangen en is herkenbaar aan het Senia logo. De gids haalt ons om 12.15 op voor de rondleidingen. We starten in het Noordbrabants museum met een rondleiding van een uur. Aansluitend zullen we in het Design museum de tentoonstelling van Jean Cocteau bezoeken onder leiding van dezelfde gids.
Rond 14.15 uur zijn de rondleidingen ten einde en kunt u op eigen gelegenheid verder gaan met uw bezoek aan de musea of lunchen in de museumbrasserie. 

Praktische informatie 

De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 22,50 voor leden en € 27,50 voor niet-leden. 
Dat is inclusief ontvangst met een kopje koffie of thee en een kleine Bossche bol, de rondleidingen door een ervaren gids en begeleiding door een afgevaardigde van Senia. 

Toegang museumkwartier combiticket € 15,00. Met Museumkaart is de toegang tot beide musea gratis.

Adres

Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch 
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl
www.designmuseum.nl

Bereikbaarheid 

Per trein/bus
Het Noordbrabants Museum ligt in het stadscentrum van Den Bosch op circa 10 minuten wandelen van het Centraal Station. Voetgangers vanaf het Centraal Station volgen eerst de borden naar de Markt. Vanaf dit centrale punt staat het museum aangegeven.
Vanaf het station kunt u bus 11 nemen en uitstappen bij de halte Zuidwal/Spinhuiswal. Vanaf daar is het circa 5 minuten lopen naar het museum.

Hop-on Hop-off busje
Er rijdt 3 tot 4 keer per uur een gratis hop-on hop-off busje tussen het station en het museum. Over de route van het busje vindt u meer informatie op de website van het Noordbrabants museum.

Per auto

Wij adviseren te parkeren in de gloednieuwe garage St-Jan, Hekellaan 25. Deze garage ligt op ongeveer 10 minuten wandelen van het museum en is 24 uur per dag open. Parkeren kan ook 24 uur per dag in garage Wolvenhoek. De stad heeft ook drie transferia. Parkeren in de straten rondom Het Noordbrabants Museum is alleen voor vergunninghouders.

Terug naar het overzicht

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -