Keuzelijst biografieën, aanvulling 2020-2021


Dit is de printversie van de keuzelijst. In deze lijst zijn ook biografieën opgenomen van de boekenlijst Geschiedenis.


Ver-geet-mij-niet. Over het verborgen leven van een Joods meisje.

Bart van Es
B20-01
De Bezige Bij, 2018, 302 p.

De Joodse Lientje was ondergedoken bij de groot¬ouders van de in Engeland opgegroeide hoogleraar Bart van Es. Toen hij haar poëziealbum vond, ging hij naar haar op zoek. De inmiddels 80-jarige Lientje woont in Amsterdam. Haar verhaal is bijzonder en ook typerend. Ze verhuist van de ene familie naar de andere, is dienstmeisje en wordt zelfs misbruikt. Ze beschouwt de familie Van Es in Bennekom als eigen, maar hoort er toch niet echt bij. Dat blijkt later bij de dood van haar pleegmoeder. Van Es, die het boek in het Engels schreef onder de titel The Cut Out Girl, laat zien wat onderduiken deed met zowel het meisje als de gezinnen. Hij beschrijft ook de zoektocht in het voor hem inmiddels onbekende Nederland. In Engeland kreeg het boek diverse literaire prijzen. Dit is niet het zoveelste oorlogsboek over een Joods ondergedoken meisje, maar een zoektocht van een Engelse Nederlander naar wat onderduiken doet met kinderen.

Links genoemd in de leeswijzer

’t Hooge Nest

Roxane van Iperen
B20-02
Lebowski, 2018, 384 p.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot één van de grootste onderduikadressen in Nederland. Terwijl de laatste Joden in het land worden opgejaagd, gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en zo kwaad als het gaat door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is, wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Links genoemd in de leeswijzer

Frederik Ruysch (1638-1731). Op het snijvlak van kunst en wetenschap

Luuc Kooijmans
B20-03
Lias, 2018, 311 p.

Drie eeuwen voor Body Worlds bestond er al een wereldberoemde anatomische expositie: het museum van Frederik Ruysch aan de Amsterdamse Bloemgracht. Ruysch ontdekte een preparatietechniek waarmee hij wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opwekte, maar bewondering en vertedering. Bezoekers van zijn museum konden nauwelijks geloven dat de door hem geprepareerde lichamen niet gewoon lagen te slapen. Bijna net zo ongelofelijk is het dat zijn preparaten nog altijd zijn te zien, al moet je er tegenwoordig voor naar de Kunstkamera in Sint-Petersburg. Ruysch zelf zou beslist niet verrast zijn als hij daar de lange rij belangstellenden voor de ingang zag staan. Hij voorspelde al in 1695 dat zijn unieke methode zijn werk onvergankelijk zou maken. Ook nu nog worden toeschouwers getroffen door de levensechtheid van zijn preparaten. Niemand heeft die ooit weten te evenaren, hoe vaak het ook is geprobeerd. Ruysch heeft zijn werkwijze nooit willen openbaren. Wat was zijn geheim? Historicus Luuc Kooijmans heeft veelvuldig bewezen dat hij een complexe geschiedenis helder en indringend kan vertellen. Hij is auteur van boeken die niet alleen lof hebben geoogst in wetenschappelijke kringen, maar ook door een breder publiek worden gewaardeerd. In 2008 werd Gevaarlijke kennis bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs en met de Greshoff-prijs van de Jan Campert Stichting. Hij schreef daarnaast onder meer De doodskunstenaar, De geest van Boerhaave en Vriendschap. In 2004 ontving hij van het Prins Bernhard Cultuurfonds een oeuvreprijs voor de geesteswetenschappen. Een prachtig geschreven geschiedenis over wetenschappelijke vernieuwingen. Prachtig geschreven door Luuc Kooijmans.

Links genoemd in de leeswijzer

Audrey Hepburn, Het Nederlandse meisje

Robert Matzen
B20-04
The House of Books, 2019, 400 p.

Audrey Hepburn Het Nederlandse meisje, haar tijd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een indrukwekkend levensverhaal over Audrey Hepburn, nog altijd één van de meest geliefde Hollywoodsterren. Ondanks dat er al veel over haar is geschreven, heeft de auteur nieuwe feiten die niet of nauwelijks bekend zijn, verwerkt in deze biografie. We komen meer te weten over haar ervaringen met de verschrikkingen van de bezetting, toen ze in Arnhem en Velp woonde. Ze maakte mee hoe het verzet opereerde, ze hielp in het ziekenhuis tijdens de slag om Arnhem. Maar ook ontwikkelde ze in die jaren haar passie voor dansen en maken we mee hoe haar danscarrière begon. We lezen over haar jeugd, de scheiding van haar ouders, over de rol die haar moeder haar leven lang in haar leven speelde en wat voor gevolgen de oorlog op haar had op de rest van haar leven. Interessant aan het boek is, dat het niet zo zeer over de Hollywoodster gaat, maar over de persoonlijkheid Audrey Hepburn, wat haar gevormd heeft. Boeiend om haar te leren kennen.

Links genoemd in de leeswijzer

Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars

Mar Oomen
B20-05
Atlas Contact, 2019, 302 p.

Zowel de grootouders als de ouders van journaliste Mar Oomen waren missiearts. De grootouders vertrokken in 1933 in de hoogtijdagen van de katholieke zending op een boot vol missionarissen naar het koloniale Nederlands-Indië. Haar vader ging in 1958 als katholieke tropenarts werken in Tanzania. Het Afrika van de jaren zestig is uiteraard heel anders dan het Nederlands-Indië in de jaren dertig. Na terugkeer in 1968 blijkt ook dat 'missie' inmiddels een beladen begrip is. De verhouding tussen de (dwingende) grootvader is één van de hoofdthema's evenals de rol van grootmoeder en moeder binnen missie en gezin. Vader ontwikkelt zelfs een psychiatrische stoornis. Mar Oomen schrijft haar familiegeschiedenis zowel tegen de maatschappelijke achtergrond en de katholieke emancipatie voor de oorlog als de ontwikkelingssamenwerking daarna. Voor velen herkenbaar. Hoe de katholieke missie de levens van tropenartsen en hun familie beïnvloedde maakt Mar Oomen duidelijk. Een recente (familie) geschiedenis die veel vragen en discussie zal opwerpen.

Links genoemd in de leeswijz

Cliffrock Castle. Werken op een kasteel in Schotland

Josephine Rombouts
B20-06
Singel Uitgeverijen, Querido, 2018, 249 p.

Als Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper te worden op het plaatselijke kasteel met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving. Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die in onze eeuw nog bestaat. Upstairs and downstairs in de 21e eeuw. Een aanrader voor iedereen die iets met Groot-Brittanië heeft. 

Links genoemd in de leeswijzer

Vaderliefde

P.F. Thomése
B20-07
Prometheus, 2019, 240 p.

'Vaderliefde' is zowel een (auto)biografisch boek als een literaire uitgave, eigenlijk een familieroman. Geen chronologische familiegeschiedenis, wel veel bijzondere grote en kleine verhalen over zijn vader, moeder, ooms en tantes gelardeerd met eigen belevenissen uit zijn jeugd. Thomése haalt zijn informatie uit dozen met de nalatenschap van zijn ouders en beseft dan dat zij eigenlijk vreemden waren. Vooral vader blijkt hem onbekend en dan blijkt dat deze in de oorlog een kamp meemaakt. Moeder was ook niet mededeelzaam helaas. Het boek wordt in het tweede deel wat fragmentarisch vanwege de korte familieverhalen. De auteur zelf is vanwege zijn jeugdgebeurtenissen - volgens een recensie - 'de verbindende factor'. In het boek staan geen foto's, zoals gebruikelijk in een biografie. Dat geeft het dubbele karakter weer. Mooi geschreven, interessant en combinatie van biografie en familieroman. Biedt veel discussie en de inspiratie om je eigen familiegeschiedenis uit te zoeken en te verwoorden.

Links genoemd in de leeswijzer

Tina Turner. My Love Story

Tina Turner
B20-08
Lev.Uitgevers, 2018, 320 p.

De eeuwig jonge Soul/R&B-zangeres onthult in deze autobiografie haar opmerkelijke leven in de spotlights. Alles komt aan bod in deze meeslepende memoires: haar jeugd die ze katoen plukkend doorbracht in Nutbush, Tennessee, haar reis naar de top met Ike Turner, de man met wie ze een onmogelijke verhouding had: ze werd door hem mishandeld, vernederd en uitgebuit. Tina vertelt onverbloemd over haar verleden, langs de fraaie pieken, maar ook langs de diepere dalen in haar leven, zoals ziektes en het verlies van één van haar kinderen. Ook over de grote liefde van Erwin Bach, haar huidige echtgenoot, die haar zelfs een nier afstond om haar te verlossen van de dialyse-apparatuur en haar weer de vrijheid gaf om te leven. My love story is een inspirerend, aangrijpend en verrassend verhaal over een carrière van meer dan 60 jaar in de muziekgeschiedenis en over een vrouw die alle barrières durfde te doorbreken.

Links vermeld in de leeswijzer