Keuzelijst, aanvulling 2021-2022

Klik hier voor de printversie van de keuzelijst.

Het moois dat we delen

Ish Ait Hamou
N21-11
Angèle, 2019, 270 p.

Soumia, een jonge vrouw, en Luc, een oude man, wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop een nieuw leven te beginnen, geleidelijk aan wordt duidelijk waarom. Hij leeft grotendeels in het verleden, een gebeurtenis vijf jaar geleden veranderde zijn leven voorgoed. Op een dag staan ze tegenover elkaar en ontdekken dat hun levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn… De roman grijpt je naar de keel. Het boek is intens, houdt je een spiegel voor. Hoe moeilijk is het echt open te staan voor elkaar.

Vaderland

Fernando Aramburo
N21-01
Wereldbibliotheek, 2019, 576 p.

Deze familieroman speelt in de tijd van de Eta, een gewelddadige vrijheidsbeweging die vanaf 1959 tot 2018 het Baskenland verdeelde. In de roerigste jaren worden in een dorp waar iedereen elkaar kent twee bevriende families vijanden door de Eta. De vader van één van de families wordt vermoord. De zoon van de andere familie wordt hiervan verdacht. Het gezin trekt naar een stad dichtbij. Dan keert weduwe Bittori terug naar het dorp. Iedereen ontwijkt haar en de pater vraagt haar weg te gaan omdat ze voor onrust zorgt. Ze doet het niet en zet haar strijd voort. Ooit wil ze dat haar om vergiffenis gevraagd wordt. Het boek laat je voelen hoe het is om partij te kiezen uit angst voor represailles. Aramburo vertelt een spannend verhaal in heldere taal.

Branduren

Cobi van Baars
N21-02
Atlas Contact, 2020, 240 p.

Branduren beschrijft een geboortedag en een sterfdag. Twee gebeurtenissen waarbij Naomi's familie samenkomt in een te kleine ruimte. Uren waarin groot en klein leed door elkaar lopen en de toch al moeizame verstandhouding onder druk komt te staan. De onderstromen van het menselijk gemoed worden geschetst en haarfijn wordt bloot gelegd welke psychologische mechanismen er binnen een familie werken. Een beeldend geschreven roman waarin gebeurtenissen vanuit verschillende familieleden worden beschreven. Ontroerend

Wij zijn licht

Gerda Blees
N21-03
Podium, 2020, 224 p.

In spirituele woongroep Klank en liefde proberen de bewoners te leven van licht, lucht en liefde en vrijwel zonder voeding te overleven. Als één van hen overlijdt door ondervoeding, komt de politie en worden de overige drie leden van de woongroep in de cel gestopt. Het verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Bijzonder is dat het wordt verteld vanuit telkens een ander wij-perspectief: vanuit de ouders van de hoofdpersoon, de nacht, de twijfel, een sinaasappelgeur, dementie. Zo krijgt de lezer een veelzijdig beeld van wat zich in de woongroep afspeelde. De auteur laat je geloven in de waarachtigheid van 25 verschillende vertellers. Staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

Cliënt E. Busken

Jeroen Brouwers
N21-04
Atlas Contact, 2020, 257 p.

Cliënt E. Busken zit vastgebonden in een rolstoel op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis, hij is tegen zijn zin opgenomen na een val. Eén dag in zijn leven aldaar wordt beschreven. De voorlopige diagnose is alzheimer en dementie. Hij observeert de medepatiënten, het verplegend personeel, de doctoren en psychiaters, wil niet spreken en luisteren. We lezen wat er in zíjn hoofd omgaat. In buitengewoon proza, prachtig weergegeven verwarring, woede, megalomanie, geheugenverlies en scheldtirades.

Archipel van de hond

Philippe Claudel
N21-05
De Bezige Bij, 2018, 238 p.

Een eilandengroep in de Middellandse Zee, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Op een dag treft een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aan. Wie waren deze mensen? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen? Moet je dit geheimhouden? Hoe zal de kleine gemeenschap reageren? Welke belangen spelen er? Archipel van de hond is een roman over keuzes die we maken en de mogelijke consequenties. Het boek biedt veel ruimte voor discussie.

Nachtouders

Saskia de Coster
N21-06
Das Mag, 2019, 284 p.

In dagboekfragmenten vertelt de schrijfster over het moeilijke eerste jaar als niet-biologische moeder. De jonge moeders Saskia en Juli reizen met hun éénjarige zoon Saul naar Canada. Van daaruit willen zij een roadtrip maken naar Alaska, een reis waar al lang over wordt gesproken. Het plan is om Karl te bezoeken Sauls biologische vader. Het gezin brengt ook een bezoek aan de moeder van Karl die sinds jaren op een hippie-achtig onbewoond eiland woont. Onbedoeld blijven zij daar veel langer dan het plan was. De voorgenomen roadtrip verandert in een wanhopig verblijf, Saskia zet steeds meer twijfels bij haar relaties. Het chronologisch vertelde verhaal over de reis en de belevenissen op het hippie-eiland, is hét verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft.

De vreemdelinge

Claudia Durastanti
N21-07
De Bezige Bij, 2020, 280 p.

De vreemdelinge, heet de nieuwe roman van Claudia Durastanti, want zo voelt de hoofdpersoon zich. Wat ze ook doet en waar ze ook is, ze hoort er niet bij. Dit boek vol herinneringen, associaties, essays en verhalen, is een puzzel. Het verhaal begint bij de ontmoeting van haar dove ouders, hippies in Rome. Ze weigeren gebarentaal te leren en redden zich met liplezen en ze praten met uitschietende stemmen.De doofheid van haar ouders veroorzaakt een zoektocht naar het ervaren van complete stilte voor de hoofdpersoon. Dit boek moet je lezen zonder haast, sommige zinnen zijn de moeite waard te herlezen, even nadenken, en dan weer lezen.

Viktor

Judith Fanto
N21-08
Ambo Anthos, 2020, 392 p.

Een gegoede Joodse familie in het Wenen van de eerste helft van de vorige eeuw krijgt te maken met de verschrikkingen van de nazis. Een deel van de familie weet te ontsnappen naar het buitenland en duikt onder. Eén van hun nakomelingen is de Nederlandse Geertje, alias Judith, een student rechten. Zij is op zoek naar haar identiteit en haar joodse wortels. Deze twee verhaallijnen worden met elkaar verweven via Judiths speurtocht naar het verleden van haar Oostenrijkse familieleden, met name van haar bijzondere Oom Viktor, het zwarte schaap van de familie. Deze roman over een aangrijpende geschiedenis is luchtig geschreven en staat vol met levendige en rake dialogen.

Bezette gebieden

Arnon Grünberg
N21-09
Lebowski, 2020, 432 p.

Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit de eerdere roman Moedervlekken keert terug. Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een schrijver te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt in een web van interpretaties en leugens, dat hem zijn baan kost én zijn reputatie vernietigt. Op een dag, als alles verloren lijkt, staat een ver familielid voor de deur. In haar ziet Kadoke zijn kans om te ontsnappen. Ze voert hem -en zijn vader- naar de bezette gebieden, waar hij tegen zijn zin als de verlosser wordt onthaald. Zó schrijnend dat het hilarisch wordt. Absurde situaties zijn niet clownesk maar teder en met veel inlevingsvermogen beschreven.

Leugenaar

Ayelet Gundar-Goshen
N21-10
Cossee, 2020, 224 p.

Noefar van 17 verkoopt ijsjes. Wanneer een bekende zanger een ijsje komt kopen, en een aantal heel vervelende opmerkingen maakt, rent ze huilend de winkel uit. De buurtbewoners zijn ervan overtuigd dat de zanger haar heeft aangerand. Noefar wordt voor het eerst in haar leven gezien, gehoord, getroost én ze heeft een boeiend verhaal en daarmee een leven. Maar is het wel waar wat ze vertelt? En wat zijn de gevolgen? Zijn het de media, die incidenten uitvergroten en te weinig oog hebben voor het echte verhaal en voor de afloop?

Roest

Jacub Malecki
N21-13
Querido, 2020, 285 p.

Szyman is zeven en speelt bij het spoor met zijn vriendje. Als hij thuiskomt blijkt dat zijn leven voorgoed is veranderd. Na het ongeluk, waarbij hij zijn ouders verliest, wordt hij opgevoed door zijn oma. Hoewel het niet tot zijn omgeving doordringt ontwikkelt Szyman vreemde gewoonten. Deze zijn te herleiden naar het verlies van zijn ouders. Zo verstopt hij zijn speelgoed in de wasmachine bij oma. De Tweede Wereldoorlog speelt een marginale rol in zijn leven maar des te meer in het leven van oma. Roest is een sprookjesachtige en tegelijkertijd alarmerende roman over een hartverscheurende geschiedenis.

Het gewicht van de woorden

Pascal Mercier
N21-14
Wereldbibliotheek, 2019, 448 p.

Simon Leyland, een uitgever, krijgt te horen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Hij verkoopt zijn uitgeverij en besluit brieven te schrijven aan zijn overleden vrouw Livia. In zijn leven als vertaler en uitgever is hij altijd omringd geweest door mensen die net als hij hartstochtelijk gefascineerd zijn door taal, die door te schrijven hebben weten te overleven. Een roman voor wie veel van verhalen vol filosofische bespiegelingen houdt.

Kintu

Jennifer Nansabufa Makumbi
N21-12
Cossee, 2019, 479 p.

De machtige stamhouder Kintu Kidda gaat in 1750 op reis om trouw te zweren aan de nieuwe koning van de Baganda. Het noodloot slaat toe als hij aan zijn ongehoorzame adoptiezoon een te harde klap verkoopt, waarna de zoon overlijdt. Wanneer de biologische vader hierachter komt, ontketent hij een vloek die Kintus clan nog generaties lang zal blijven achtervolgen. De dramatische verhalen van deze nazaten vormen het grootste deel van de roman, die zich dan van de jaren zestig tot 2004 afspelen. Het is een roman vol themas die Oegandezen bezig houden in hún dagelijkse bestaan. Scherpe, rake observaties.

En het wonder ben jij

Eva Posthuma- de Boer
N21-15
Ambo Anthos, 2018, 291 p.

Posthuma de Boer liet zich inspireren door de kunstschilder Aad Donker. Een aangrijpende roman over Lok, een kunstschilder die slechts 29 jaar oud werd. Eén verhaallijn volgt Lok in Leiden, Amsterdam, New York en tenslotte op Terschelling. De tweede verhaallijn volgt Tosca Maes, die, nadat ze Lok in Amsterdam heeft gezien, zo door hem wordt gegrepen dat ze hem bijna stalkt. Lok schildert aanvankelijk samen met zijn broer Michael in New York, waar hij de rijke Nora ontmoet die zijn ondergang zal betekenen. Wanneer Tosca ontdekt dat Lok dood is, gaat zij op zoek naar Michael met wie ze uiteindelijk een relatie krijgt. En het wonder ben jij is een hartverscheurend en melancholisch verhaal. Boeiend tot het laatste hoofdstuk.

De weg van de meeste weerstand

Lionel Shriver
N21-16
Atlas Contact, 2020, 365 p.

Het verhaal van een ouder echtpaar. Serenata, die haar hele leven fanatiek gesport heeft naast haar werk als inspreker van luisterboeken en Remington, die een belangrijke functie in het vervoerswezen heeft gehad. Hij gaat zich pas overijverig wijden aan het lopen van een marathon en meer, als Serenata ernstig geblesseerd is en aan een nieuwe knie moet. Dit tot ergernis van Serenata. Eén en ander leidt tot heftige onenigheid. Onconventionele roman over onder meer sportverslaving, superioriteitsdenken en de maakbaarheid van het leven.

De kaalvreter

Machteld Siegmann
N21-17
Ambo Anthos, 2019, 370 p.

Leie kwam als driejarig Joods meisje in 1942 aan in Zanegeest, bij het bijbelvaste gezin van Tom en Nellie. Na het bezoeken van de begrafenis van haar pleegmoeder, stort Leie in een zware depressie en is het voor haar man en kinderen maar raden wat haar parten speelt. Lezend onthullen zich steeds meer puzzelstukjes van het leven van Leie. Een prachtig geschreven debuutroman. Vanuit meerdere perspectieven wordt duidelijk welk drama zich voltrekt in Leies hoofd.

Vallen is als vliegen

Manon Uphoff
N21-18
Querido, 2019, 191 p.

De openingszin is bijzonder: "Lezer, ik wilde dit verhaal niet vertellen". De schrijver zegt op de eerste bladzijde dat verhalen voor haar helemaal het einde zijn tot gruwelijke sprookjes toe. Dit verhaal is een gruwelijk sprookje! We lezen, hoe jonge meisjes, zusjes en halfzusjes worden aangetrokken tot de onweerstaanbare vader die hen inwijdt in de mooie wereld van kunst en wetenschappen, maar die s nachts verandert in een monster, in de wellustige Minotaurus. Uphoff slaagt erin de lezer met grote literaire gave mee te voeren door haar prachtige taal met de lyrische metaforen van een sprookje.

De kolibrie

Sandro Veronesi
N21-19
Prometheus, 2019, 332 p.

Oogarts Marco Carrera had als kind een groeistoornis en kreeg zo de bijnaam de kolibrie. Inmiddels heeft hij een normale lengte. Ook figuurlijk gesproken probeert hij een kolibrie te zijn in zijn pogen overeind te blijven in de stormen van zijn leven met daarin veel dramatiek, liefde, verlies en pijn. Het verhaal wordt op niet-chronologische wijze verteld met bovendien veel afwisseling in tekstsoort en stijl. Uit al deze delen wordt langzamerhand het geheel van Marcos leven en zijn verhouding tot de mensen om hem heen duidelijk. Het boek zit ingenieus in elkaar en heeft een mooie, lichtvoetige schrijfstijl.

De dwalingen van het vlees

Lina Wolff
N21-20
Atlas Contact, 2020, 256 p.

Een Zweedse columniste reist naar Madrid, op zoek naar inspiratie en raakt al snel betrokken bij een krankzinnig verhaal. In een bar ontmoet zij Mercuro Cano, die denkt dat hij achtervolgd wordt door de makers van een obscure internet realityshow, waaraan hij heeft meegewerkt om goed te maken wat hij zijn vrouw allemaal heeft aangedaan. Achter de openbare en wrede boetedoening op internet zit de non Lucia, die de prikkelende taak op zich genomen heeft om verloren zielen te redden van de verleiding van vleselijke lusten. Is Mercuro te redden? Maar vooral: moet hij wel gered worden? Je wordt direct meegesleurd in het spannende verhaal, een echte pageturner met een sterk plot.