Muziekluistergroepen in de Gooi- en Eemlander

1 oktober 2019

De Gooi- en Eemlander besteedde op woensdag 11 september in een paginagroot artikel aandacht aan de muziekluistergroepen van Senia. Landelijk telt Senia 62 luistergroepen die, aan de hand van luisterwijzers met discussievragen en vol wetenswaardigheden, met elkaar muziekstukken bespreken. Een unieke formule. 

Klik hier voor het artikel.

Benieuwd geworden naar de muziekluistergroepen van Senia? Klik hier voor meer informatie.


 

'Boeken en Bier': een nieuw initatief van Senia

26 september 2019

Mooie boeken lezen, inspirerende gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten in het café! Onder het motto ‘Boeken en Bier’ is er in Kafé van Zanten in Amersfoort op woensdagavond 2 oktober een informatiebijeenkomst over de oprichting van een leesclub. Er zal, behalve uit moderne en klassieke literatuur, ook een keuze gemaakt worden uit genres als filosofie, geschiedenis en biografieën. Kortom, gezelligheid en goede gesprekken onder het genot van een drankje en interessante boeken.

 

Senia zwaait Ineke uit

3 september 2019

Op vrijdag 30 augustus nam Senia afscheid van directeur en mede-oprichter Ineke van de Rotte. En dat gebeurde in stijl.
 
Tijdens een vrolijke middag in 'Het oude Magazijn' in Amersfoort genoten we van een zangworkshop, werden er cadeau's gegeven, klonken er mooie woorden en geweldige liederen en kon iedereen uitgebreid met elkaar en met Ineke bijpraten. Kortom, een bijzonder afscheid!

Lees- en luisterwijzers op de deurmat!

2 september 2019

Een grote groep vrijwilligers hebben er weer voor gezorgd dat de bijna 10.000 leden van Senia hun lees- en luiswijzers thuisgestuurd kregen. Een bijzondere, logistiek uitdagende klus, die ook dit jaar nagenoeg vlekkeloos verliep. En wij waren blij met de complimenten over de nieuwe vormgeving, leuk om te horen!

"Ik vind de leeswijzers nieuwe stijl er prachtig uitzien, mijn complimenten. Graag wil ik ook alle vrijwilligers bedanken voor het vele werk dat zij doen. Ik doe met veel plezier mee aan de lees- en luistergroep van Senia." - Marijke

"Graag wil ik een compliment uitdelen. De leeswijzers zijn binnen, weer netjes verzorgd, en wat zien ze er dit jaar chique uit. Mooi gebonden, ik was verbaasd en erg blij. Dank dus aan allen die hier aan hebben gewerkt." - Annie

"Vandaag kreeg ik de leeswijzers in mijn brievenbus. Wat zien ze er supermooi uit zeg! Ik ben er blij mee, dank voor alle moeite." - Adri

"Hierbij wil ik jullie bedanken voor al het werk en de mooie leeswijzers. Voor ons weer een jaar leesplezier." - Jelle
 

Senia in de Volkskrant: 'De leesclub is springlevend'

29 augustus 2019

De Volkskrant besteedde op donderdag 29 augustus in een paginagroot artikel aandacht aan leesclubs, en brengt onder meer mooi verslag uit van de grote verzending van de Senia-leeswijzers in Olst. We hebben heel veel oprichtingsbijeenkomsten gepland de komende weken, kijk hier wanneer we bij u in de buurt zijn, en kom langs!

'In de 21ste eeuw is de leesclub nog altijd populair. Bij Senia zijn er 1.400 aangesloten, goed voor 9.000 leden. Sinds de oprichting in 2009 stijgt het ledenaantal gestaag, vorig jaar zelfs met 16 procent.'

Lees het volledige artikel hier.

Geslaagde middag over Japanse literatuur

18 juli 2019

Vrijdagmiddag 12 juli kwamen deelnemers aan de leesclubs Japanse literatuur samen voor een afsluitende bijeenkomst in de sfeervolle bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds te Amsterdam. In samenwerking met Schwob (de mooiste vergeten klassiekers) was er een interessant programma samengesteld, met onder andere een lezing van hoogleraar Ivo Smits en een tweegesprek tussen de vertaalster van Murakami, Elbrich Fennema, en Murakami-uitgever Jessica Nash. Onder het genot van diverse Japanse hapjes konden de lezers met elkaar doorpraten, én er was gezorgd voor een snelcursus kraanvogel vouwen.

Japan-liefhebbers kunnen nog even door met lezen: de lijst is uitgebreid met drie nieuwe titels voor in het najaar. De nieuwe boekenlijst vindt u hier.

'De Stentor' op bezoek bij een leesclub Kunstgeschiedenis

13 juni 2019

Op bezoek bij een leesclub Kunstgeschiedenis! Een mooi artikel in De Stentor over de leesclubs van Senia: "Leuk om met andere liefhebbers van gedachten te wisselen over kunstboeken."

Lees het artikel hier.

Leesclubs van Senia in Max Magazine: 'Samen lezen is zo veel leuker!'

16 mei 2019


Wat een enthousiasmerend artikel in Max Magazine over de leesclubs van Senia: "Ik vind het heel plezierig en verrassend om met andere mensen over boeken te praten. Je leest titels die je normaal gesproken niet zou uitkiezen en hoort verschillende meningen."

Download hier het hele artikel - het verschijnt dan rechts boven in uw scherm met een pijltje.
 

Eerste Week van de Leesclub een succes

23 februari 2019

De eerste Week van de Leesclub, van 28 januari tot 3 februari, is voor Senia een succes geworden. Veel kranten en radio-programma's besteedden aandacht aan het evenement.  Vrijwilligers van Senia richtten in die we ek 83 nieuwe leesclubs op. Bijna elke dag waren er gesprekken tussen schrijvers en hun lezers, zoals op de foto Luc Panhuysen. Hij ging in gesprek met lezers over het boek 'Oranje tegen de Zonnekoning' dat dit jaar door veel leesclubs geschiedenis gelezen en besproken is. Op de foto signeert Panhuysen zijn boek.

De Week van de Leesclub was een samenwerking van leescluborganisaties, bibliotheek-service-instituten, en boeken-magazines.

Winterreise tot nu toe meest gekozen luisterwijzer

19 oktober 2018

De Liederencyclus Winterreise is tot nu toe het meest gekozen muziekstuk door Senia's muziek-luistergroepen. Dit jaar was Winterreise ook nummer 1 in de Hart-en-Ziel lijst op radio 4.

Hieronder een overzicht van de meest gekozen muziekstukken. Groepen kiezen muziekstukken waar ze zich graag in willen verdiepen en meer over te weten willen komen. In die zin is onderstaand lijstje geen 'top 5 van mooiste muziekstukken'.
De muzieklijst van Senia bevat inmiddels meer dan 35 stukken waarvoor uitgebreide muziek-luisterwijzers zijn samengesteld. Zie hier het overzicht.

 

Titel

Componist

Aantal

groepen

Liederencyclus Winterreise

Franz Schubert

43

Rhapsody in Blue

George Gershwin

42

Symfonie nr. 9 ‘Uit de nieuwe wereld’

Antonin Dvorak

41

Vier letzte Lieder

Richard Strauss

41

Symphonie Fantastique

Hector Berlioz

40

 

8000e deelnemer ingeschreven

18 oktober 2018

Vandaag schreven we de 8.000e deelnemer in. Een nieuwe leesclub in Franeker zorgde ervoor dat we deze grens passeerden. In deze leesgroep zitten inwoners van Franeker en Tzum (zie foto).
Het gaat hard met de nieuwe inschrijvingen, eind augustus stond de stand nog op 7.500. Er komen veel belangstellenden Senia op het spoor via de website. Verder zijn er lokaal veel nieuwe groepen tot stand gekomen dankzij de inbreng van de Senia-ambassadeurs/vrijwilligers.

Pakketten leeswijzers verzonden aan 7500 deelnemers

22 september 2018

Eind augustus zijn ruim 49.000 leeswijzers en muziek-luisterwijzers verzonden aan de deelnemers van zo'n 7.500 deelnemers van de Senia-groepen. Een grote groep vrijwilligers zette zich er twee dagen lang voor in om de pakketten samen te stellen. Omdat elke groep een andere selectie heeft gemaakt van boeken en/of muziek, en er ook binnen één groep nog verschillende abonnementsvormen bestaan, is het een logistiek ingewikkelde klus, die zorgvuldig voorbereid wordt. Maar ook dit jaar verliep het vrijwel foutloos. De groepen konden weer beginnen, het lees-en luisterseizoen is weer begonnen!
 

Ruim aanbod voor seizoen 2018-2019

27 april 2018

Senia biedt haar leesclubs en muziekluistergroepen een ruimte keuze voor het nieuwe seizoen. Er staan 146 boeken op de lijst waarvoor Senia leeswijzers levert, en 10 muziekstukken.
Ze zijn als volgt verdeeld:

  • 21 - moderne literatuur (Ned. en vertaald)
  •  8 -  klassiekers, oudere literatuur
  • 10 - literatuur Frans
  • 15 - literatuur Engels
  • 17 - literatuur Duits

  • 20 - geschiedenis
  • 14 - biografieën
  • 29 - filosofie
  • 12 - kunstgeschiedenis

  • 10 - muziek
Eind april ontvangen de 1150 groepen van Senia een uitnodiging om de boekenkeuze op te geven op een speciale pagina op de website.

Levendige voorjaarsbijeenkomsten

24 april 2018

De voorjaarsbijeenkomsten waarin Senia de boekenlijsten en de muzieklijst presenteert voor het nieuwe seizoen worden druk bezocht en leven boeiende ontmoetingen op (ook al doet de foto anders vermoeden...)
Er zijn tien bijeenkomsten voor leesclubs moderne literatuur, drie voor leesgroepen geschiedenis en biografieën, twee voor muziek-luistergroepen, en verder bijeenkomsten voor leesgroepen Engels en Duits. Voor leesgroepen filosofie en leesgroepen Frans worden in het najaar bijeenkomsten georganiseerd. Voor leesgroepen klassiekers komt een uitgever spreken over uitgavebeleid waar het gaat om klassiekers.

Tijdens de bijeenkomsten over moderne literatuur wordt niet alleen de nieuwe literatuurlijst toegelicht, maar wordt ook ingegaan op 'Literatuur volgens Jan' - waarbij we aansluiten bij de inzichten van Jan van Luxemburg, de literatuurwetenschapper waarnaar de Jan van Luxemburgprijs genoemd is (die Senia won in 2017).
Voor leesgroepen geschiedenis en biografieën zijn er op drie plaatsen inleidingen door Elisabeth Leijnse, auteur van de dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules, een veel gelezen en besproken boek onder Senia-leesclubs.

Senia winnaar Jan van Luxemburg Prijs

10 oktober 2017

Het Jan van Luxemburg Programma kent jaarlijks een prijs toe aan een initiatief dat als doel heeft leesplezier bij jong en oud te bevorderen. Dit jaar is de prijs aan Senia toegekend.
Namens de jury schrijft voorzitter Madeleine Kasten:

De belangrijkste overweging van de jury is dat uw stichting er zonder subsidie en met relatief zeer geringe middelen in slaagt om een groot publiek te bereiken. U verspreidt leesplezier in de zin die het Jan van Luxemburg Programma voor ogen staat, en u doet nog meer: met uw netwerk van leesclubs stimuleert u op effectieve wijze het sociale contact onder ouderen. Het succes van Senia is daarnaast bestendig gebleken en groeit zelfs jaarlijks. Tenslotte waardeert de jury het dat u zoveel vrijwilligers weet te mobiliseren om het leesaanbod te selecteren en de leeswijzers te helpen voorbereiden.

De Jan van Luxemburg Prijs bestaat uit een geldprijs en een activiteit ter promotie van de activiteiten van de prijswinnende organisatie.

Senia is verguld met de prijs en de erkenning.  "We voelen ons ook een bijzondere club", zo verwoordt directeur Ineke van de Rotte het gevoel over de prijs. "Senia heeft een werkwijze die iedereen aan het lezen kan krijgen, van noord tot zuid, of er nu culturele instellingen in de buurt zijn of niet. En dat we op 7200 deelnemers zitten en elk jaar met zo'n 10 procent groeien geeft wel aan dat er veel behoefte aan is."

Leeswijzers en luisterwijzers verzonden

21 september 2017

Voor de bijna 1000 leesgroepen zijn de leeswijzers op zaterdag 26 augustus op de post gegaan. Dit jaar ging het om ruim 40.000 dossiers van boeken en muziekstukken, die door de 6700 deelnemers besteld zijn voor het nieuwe jaar.

Op donderdag 31 augustus zijn de luisterwijzers op de post gegaan voor 30 muziek-luistergroepen en kort daarna de leeswijzers voor leesgroepen Frans.

Op de foto de inpakploeg van woensdag 23 augustus.

Elena Ferrante en Stefan Brijs meest gekozen

29 juli 2017

Senia-leesgroepen en muziek-luistergroepen hebben hun keuze voor het volgende seizoen gemaakt. De groepen kunnen maximaal 7 dossiers kiezen (leeswijzers of luisterwijzers). Bij literatuur was De geniale vriendin van Elena Ferrante het meest gekozen, en Maan en zon van Stefan Brijs. Van de non-fictie was van Geert Mak 'De levens van Jan Six favoriet en daarna China en de barbaren van Henk Schulte Nordholt. Ook non-fictie, maar dan filosofie, daar scoorde Nietsche van Paul van Tongeren het beste. De muziek-luistergroepen kozen het meest De schilderijententoonstelling van Modest Moussorsky.

Het komende jaar gaat Senia elke maand één van de boeken centraal stellen, via 'Boek van de Maand'. Dit in samenwerking met Hebban.nl, de online community voor leesclubs.

Schwob-leesclubs rond vergeten boeken

18 januari 2017

Op 15 januari jl. is het Schwob-programma 2017 van start gegaan, waarin vergeten boeken van buitenlandse schrijvers aandacht krijgen. Op zondagmiddag 15 januari werden er op 28 plekken in Nederland eenmalige leesgclub-bijeenkomsten gehouden. Senia leverde een bijdrage aan een bijeenkomst in Haarlem bij boekhandel Gillissen. Schwob en Senia gaan praten over samenwerking.

Mogelijkheden Muziekweb voor muziek-luistergroepen

13 september 2016

In de bibliotheek BplusC in Leiden probeerde Senia vandaag samen met medewerkers van Muziekweb de mogelijkheden uit voor muziek-luistergroepen. Kunnen de tracks die Muziekweb publiceert gebruikt worden door de muziek-luistergroepen? Welke apparatuur is er nodig? Een laptop en een beamer lijken voorlopig nog het eenvoudigste. Senia gaat bekijken hoe er directe links op de website te leggen zijn naar dvd's van Muziekweb.

Cecile en Elsa, Libris Geschiedenis prijs 2016

30 oktober 2016

De biografie Cecile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2016. Senia zet het boek volgend seizoen op de boekenlijst geschiedenis, en bovenaan de boekenlijst Biografieën. De leeswijzer is al gereed.
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, de NTR/VPRO, het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en de Volkskrant en wordt in 2016 voor de tiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.
Op de foto een leesgroep geschiedenis in Schoonhoven, die bij elkaar komt in de bibliotheek.

 

Leesgroep voor mensen die slecht horen

27 januari 2016

Op 20 januari is er in Hilversum een leesgroep gevormd die speciaal bedoeld is voor mensen die slecht horen of doof zijn. De leesgroep gaat als een 'gewone' Senia-literaire leesgroep functioneren, alleen zal er gebruik gemaakt worden van van een schrijftolk. De bijeenkomsten vinden roulerend bij de mensen thuis plaats. Senia is van plan meerdere leesgroepen voor slechthorenden op te richten.

Samenwerking boekhandels uitgebreid

27 januari 2016

Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg en Stichting Senia gaan meer samen doen. Nieuwe leesgroepen starten vanuit de boekhandel, bestaande leesgroepen betrekken bij activiteiten die in de boekhandel plaatsvinden, en een terugkoopregeling van boeken van de Senia-lijst die bij Gianotten Mutsaers worden aangeschaft, dat zijn de hoofdzaken.
Bij het karakter van de boekhandel hoort veel levendigheid volgens Marlous Mutsaers. “We organiseren veel activiteiten, er komen schrijvers, er zijn discussieavonden en we zijn van plan om openbare leesclubbijeenkomsten te gaan houden. Hoewel daar wel veel haken en ogen aan zitten hopen we daar dit najaar mee te starten.”
En toen Senia op hun weg kwam, waren er al snel afspraken gemaakt. Senia gaat in de boekhandel non-fictie leesgroepen oprichten (geschiedenis en filosofie), de start van literatuur-leesgroepen blijft in de bibliotheek van Tilburg. De al bestaande leesgroepen zullen op de hoogte gehouden worden van activiteiten in de boekhandel. En voor de deelnemers van Senia-leesgroepen is er een aantrekkelijke terugkoopregeling: Gianotten Mutsaers neemt boeken terug die op de Senia-lijst staan en binnen drie maanden na aankoop weer aan de boekhandel aangeboden worden, voor 50% van de aankoopwaarde. De boeken moeten bij Gianotten Mutsaers aangeschaft zijn en er nog netjes uit zien.