In gesprek met de werkgroep Engels

31 oktober 2020

Ruim tien jaar geleden was Senia veel kleiner dan nu en waren er nog voornamelijk leesclubs Nederlandse en vertaalde literatuur. Het leek toen een goed idee om een Engelse tak op te richten. Zo geschiedde. Het balletje ging rollen en inmiddels zijn er zo’n zestig leesclubs Engelse literatuur, die samen ongeveer driehonderd leden tellen. Wil de Graaf neemt een kijkje bij de werkgroep Engels.
 

Lees meer

Interview met schrijfster Marjan Slob

28 september 2020

Marjan Slob is filosofe. Haar boek Hersenbeest staat tweede op de lijst van meest gekozen boeken door de leesgroepen filosofie van Senia. Ze ontving  voor dit boek in 2017 de Socrates Literatuurprijs, als eerste vrouw. Het is een essay waarin ze de geesteswetenschap naast de hersenwetenschap zet. Een boek dat meer vragen oproept dan beantwoordt. En dat is wat Marjan Slob wil: "Zoals Socrates gezegd zou hebben: de wijze weet dat hij niet weet." Ria Hullegie interviewt haar.

 

Lees meer

Interview met schrijver Oek de Jong

31 augustus 2020

Oek de Jong maakte naam met de in 1979 verschenen bestseller Opwaaiende zomerjurken. Het was een boek dat elke liefhebber van literatuur destijds gelezen wilde hebben. In 2012 stond zijn grote roman Pier en Oceaan op de lijst van Senia-boeken. Zijn laatste roman, Zwarte schuur, gaat over kunstschilder Maris, die niet loskomt van de misdaad die hij in zijn jeugd beging. Dit boek is door onze leesgroepen verreweg het meest gekozen voor het komende leesseizoen. Reden genoeg om Oek de Jong te interviewen. Het gesprek vindt plaats in de tuinkamer van uitgeverij Atlas Contact aan de Prinsengracht in Amsterdam.


 

Lees meer

Interview met Monique de Koning, programma-coördinator Huis van de Letters Nijmegen

30 juni 2020

Deze maand ging Senia in gesprek met Monique de Koning-Verwijmeren, programma-coördinator van het team 'Huis van de Letters' van de Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen, met 26 vestigingen in zes verschillende gemeentes. Samen met twee projectmedewerkers stuurt zij de literaire en culturele activiteiten aan. De bibliotheek in coronatijd en de samenwerking met Senia zijn onder meer onderwerp van gesprek. 

Lees meer

Interview met Els Scholtes, voorzitter van de Raad van Toezicht

26 mei 2020

Sinds ongeveer een jaar is Els Scholtes voorzitter van de Raad van Toezicht van Senia. Samen met haar team toetst ze het beleid van de directie en denkt ze mee over de toekomst van onze leeskringorganisatie. Ik spreek haar per telefoon.


 

Lees meer

Even bijpraten met...

26 mei 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week de laatste in de rij: Mirjam Walraven, initiatiefneemster bij de oprichting van de Senia-leesclub Literatuur voor slechthorenden en doven in Hilversum en vanaf de start enthousiast deelneemster. 

Lees meer

Even bijpraten met...

19 mei 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week hadden we contact met vrijwilliger Nora de Vries, die de persberichten voor de lokale pers verzorgt. 

Lees meer

Even bijpraten met...

12 mei 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week een gesprek met Walter Jansen van boekhandel Het Colofon in Arnhem en Jansen & De Feijter in Velp.


 

Lees meer

Even bijpraten met...

5 mei 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week is het de beurt aan Lenora Crom, sinds jaar en dag vrijwilliger voor Senia. Lenora schrijft leeswijzers en ondersteunt leesgroepen (begeleiding en advies).
 

Lees meer

Interview met Paul Kooijmans, lid van de werkgroep Biografieën

28 april 2020

Geen betere studie van de mens dan de mens. Een biografie biedt zowel de auteur als de lezer het genoegen van een ontdekkingsreis naar een onbekend continent. Biografieën tonen de veelvormigheid van menselijke ervaringen en gevoelens, terwijl ze tegelijkertijd de universaliteit daarvan laten zien. Dat is wat biografieën zo boeiend maakt. Andermans levens zijn tegelijk herkenbaar én anders. Aldus socioloog Jolande Withuis in de Huizingalezing die zij in 2018 uitsprak in de Pieterskerk in Leiden. Ook onder onze Senia-leden zijn er veel liefhebbers van levensverhalen. Ik praat hierover met Paul Kooijmans, coördinator van de werkgroep Biografieën en familiegeschiedenissen.


 

Lees meer

Even bijpraten met...

21 april 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week belde Wil met Liesbeth Ram, een zeer actieve ambassadeur in Amersfoort en wijde omgeving.
 

Lees meer

Even bijpraten met...

14 april 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week Annelia Govers, al tien jaar ambassadeur voor Senia in Zuid-Holland.

 

Lees meer

Even bijpraten met...

9 april 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Seniadirecteur Nicole Hoven bijt het spits af.


 

Lees meer

Interview met ambassadeurs André Schoonderbeek en Gonny Dekker

2 april 2020

Senia heeft nieuwe ambassadeurs nodig! Als ambassadeur sta je aan het begin van een nieuwe Senia-groep. Jij zorgt ervoor, natuurlijk met de Senia-organisatie achter je, dat mensen elkaar vinden in een gezamenlijk interesseveld. Wat is er zo leuk aan het ambassadeursschap voor Senia? Een gesprek met twee enthousiastelingen van het eerste uur: Gonny Dekker en André Schoonderbeek. 

Lees meer

Op excursie naar het Damesleesmuseum in Den Haag

25 maart 2020

Toen Helmi Duijvestein van de werkgroep Excursies enige tijd geleden een wandeling maakte door de Haagse binnenstad, kwam zij bij toeval langs het Damesleesmuseum. Hoewel het op dat moment officieel niet open was, belde ze aan bij het statige herenhuis. Bij binnenkomst ontdekte zij een heel bijzondere verzameling boeken met een lange geschiedenis. Helmi maakte kennis met de vrijwilligers van deze bibliotheek. Al snel ontstond het plan voor een Senia- excursie. Deze vond plaats in oktober 2019 en was een groot succes. Op 27 februari jongstleden werd er opnieuw een rondleiding georganiseerd.

Lees meer

Interview met Hilde van Vlaanderen en Maja Jordaan, werkgroep Klassiekers

20 februari 2020

In je enthousiasme om als romanlezer alles te willen lezen wat er actueel verschijnt en waar iedereen het over heeft, zou je kunnen vergeten dat er ook boeken zijn die hun bestaan allang bewezen hebben: de klassiekers. Deze romans hebben de tand des tijds doorstaan omdat ze van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. De titels zijn meestal wel bekend: Oorlog en vrede, De toverberg, De blikken trommel, Honderd jaar eenzaamheid, Het proces. Ook als je deze toppers uit de wereldliteratuur al eerder gelezen hebt, kun je bij herlezing ontdekken dat zij nog steeds zeer de moeite waard zijn. Ik sprak met Hilde van Vlaanderen en Maja Jordaan van de werkgroep Klassiekers.


 

Lees meer

Interview met Nienke Timmers, PR- en communicatiemedewerker van Senia

27 januari 2020

Een kennismakingsgesprek met Nienke Timmers, sinds 10 maanden 16 uur per week werkzaam bij Senia als PR en communicatiemedewerkster. Ze heeft, samen met Nicole Hoven (de directeur van Senia), het werk van Ineke van de Rotte overgenomen. Nienke is in 2010 afgestudeerd in de Nederlandse taal en cultuur, heeft jarenlange ervaring in de uitgeverswereld en was ondermeer betrokken bij de promotie en communicatie rondom de viering van 150 jaar Louis Couperus. 

Lees meer

Interview met Irma van Caspel, leesclublid uit Huizen

19 december 2019

Elk jaar worden er honderden nieuwe Senia-leesclubs opgericht. Zo kon het ledental snel richting 10.000 koersen, ondanks het feit dat er ook leden zijn die ons om verschillende redenen verlaten. Soms komen die na een tijdje toch weer terug. Hoe komt het dat leesclubs die gestopt zijn, zich na een of twee jaar opnieuw bij Senia aanmelden? We spraken daarover met Irma van Caspel uit Huizen.

Lees meer

Senia in Pretoria

25 november 2019

Senia gaat over landsgrenzen! In Pretoria, Zuid-Afrika, zijn sinds jaar en dag leeskringen actief. Immy Beijer onderhoudt namens Senia contact. De hoogste tijd om eens te vragen hoe de leeskringen daar georganiseerd zijn. Monica Hammes, lid van de Mabel Malherbe-leeskring, heeft de pen ter hand genomen en een stukje geschreven. Geweldig om dit in het Zuid-Afrikaans te lezen! 

Lees meer

Interview met schrijver Frits van Oostrom

21 november 2019

Zijn boek 'Nobel streven', over het leven van Jan van Brederode (1372-1415), wordt dit seizoen veel gelezen door leesclubs Geschiedenis. Benieuwd naar de man achter dit boek? Wij gingen in gesprek met Frits van Oostrom, auteur en universiteitshoogleraar in Utrecht.

 

Lees meer

Interview met schrijfster Yvonne Keuls

28 oktober 2019

Begin 2018 verscheen Zoals ik jou ken, ken jij mij van Yvonne Keuls. De schrijfster vertelt in dit boek over haar jarenlange vriendschap met Hella Haasse. Beide succesvolle auteurs waren begin jaren zeventig betrokken bij de totstandkoming van het televisiedrama in Nederland. Yvonne schreef het scenario van De kleine zielen, naar de vierdelige roman van Couperus. Ze hield zich ook bezig met de opvang van zwerfkinderen in haar woonplaats Den Haag. Toen bleek dat een kinderrechter in haar omgeving pedofiele contacten onderhield met de kinderen die onder zijn hoede stonden, wilde zij hem ter verantwoording laten roepen. Dat werd haar door velen niet in dank afgenomen. Bovendien zette het haar relatie met Hella Haasse op scherp. Het boek waarin zij dit op openhartige en toegankelijke wijze heeft beschreven, staat dit jaar op de leeslijst biografie van Senia.

Lees meer

Interview met Nicole Hoven, nieuwe directeur van Senia

23 september 2019

Een korte eerste kennismaking met de nieuwe directeur van Senia: Nicole Hoven. ‘Hoven' is een werkwoord en betekent onder meer gastvrijheid. Dat zien we terug in haar houding naar de leden.

 

Lees meer

Napraten met de leesclub Japans

23 september 2019

Het nieuwe Senia-seizoen is amper gestart, en de leesclub Japans heeft al haar eerste bijeenkomst gepland, tijd om eens te informeren naar hun ervaringen, verwachtingen en wensen voor de komende maanden. Dit keer dus geen individueel interview, maar een groepsgesprek aan het slot van deze eerste boekbespreking.


 

Lees meer

Interview met Mirjam Walraven, initiatiefneemster van de leesclub voor slechthorenden en doven

28 augustus 2019

Ouder worden gaat nogal eens gepaard met gehoorproblemen. Soms zo ernstig dat deelnemen aan een leesgroep niet meer mogelijk lijkt. In 2016 is Senia gestart met een leesclub Literatuur voor slechthorenden en doven in Hilversum. Sinds 2018 wordt dit project bij Senia ondersteund door het Oranjefonds. Ik heb een gesprek met Mirjam Walraven, zelf doof, initiatiefneemster bij de oprichting van de groep en vanaf de start enthousiast deelneemster.

 

Lees meer

Interview met vertrekkend directeur Ineke van de Rotte - Langzamer gaan leven

31 juli 2019

Voor het interview spreken we af in een grand café bij Amersfoort Centraal Station. Hoe vaak zal Ineke van de Rotte hier langs zijn gespoord op weg naar alweer een vergadering, leesclubbijeenkomst of naar het Senia-kantoor in Olst? Ineke stopt per 1 september als directeur van Senia. Ze gaat met pensioen.   

Je hebt het vast heel druk, zo vlak voor je afscheid.
Ineke: ‘Het is de gewone cyclus. Dit is altijd een drukke tijd: de laatste groepen uitnodigen om hun boekenkeuze door te geven, de leeswijzers rondkrijgen, de paniek van de deadline in juli. Plus wat daar nog bij komt: vrijdag aanstaande een afsluitende middag met de Japanse leesclubs, op 1 augustus een dag rond lezen en slechthorendheid.
 

Lees meer

Van zeezeiler tot dwarskijker, interview met Peter Moes

27 juni 2019

Peter Moes is dichter. Lezen kun je hem niet, wel horen op bijvoorbeeld poëziepodia. Hij schrijft, componeert en zingt liedjes. En hij werkt al enkele jaren als ambassadeur voor de muziekluistergroepen van Senia. Sinds anderhalf jaar maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht van Senia. Achter zijn naam staat 'financiën'.

Peter en ik treffen elkaar in de prachtige bibliotheek Noordwest Veluwe aan de Havendam van Harderwijk. Niet zo gek dat Peter deze plek voor het interview heeft uitgezocht. Hij heeft jarenlang met zijn zeiljacht de zee bevaren; dan blijft een haven trekken.
 

Lees meer

Meedenken met de klant, interview met Mathijs Zwijnenberg

29 mei 2019

Alle Senia-leeswijzers worden al jaren gedrukt bij Drukkerij De Kroon in Olst. Dat is ook de plek waar het hoofdkwartier van Senia is gevestigd. Een unieke samenwerking. Directeur Mathijs Zwijnenberg vertelt.

Als je met de trein in Olst aankomt, kun je het pand van Drukkerij De Kroon meteen aan de overkant van het spoor zien liggen. In een van de ruimtes in dit gebouw bevindt zich ook het kantoor van Senia. Mathijs Zwijnenberg ontvangt mij met koffie in het frontoffice. Later nemen we nog een kijkje in de drukkerij. Daar staat tussen allerlei supersonische, digitale machines ook een oerdegelijke Heidelbergdrukpers uit grootvaders tijd. Dit is de 'Rolls- Royce onder de drukpersen' en hij is nog steeds voor een aantal verrichtingen in gebruik. 

Lees meer

Uitnodiging tot oponthoud – in gesprek met de eigenaar van Boekhandel van Pampus

20 mei 2019

Met de woorden ‘Uitnodiging tot oponthoud’ vat Carel van Pampus op zijn website de filosofie van zijn boekhandel op het KNSM-eiland bondig samen. Nieuwsgierig geworden naar hoe dit motto in de praktijk uitpakt? Maak via dit interview nader kennis met deze gedreven boeken-man.

Als student werkte Carel weliswaar al in een boekhandel, maar op dat ogenblik kwam het niet in hem op daar werk van te maken. Hij ging in de IT aan de slag, totdat tien jaar geleden allerlei fusies een carrièreswitch noodzakelijk maakten. Carel woonde toen al zo’n 15 jaar in deze wijk van Amsterdam, en eigenlijk miste hij een ‘dorpswinkel’ waar je ’s ochtends je krantje kon kopen, even een babbeltje kon maken en wat kon rondneuzen in mooie, verrassende, interessante of inspirerende boeken.

Lees meer

Muziek verrijkt mijn leven. Interview met Pim Kruger, over muziekluistergroep Woerden

30 april 2019

Sinds 2016 is de muziekluistergroep een nieuwe tak aan de activiteiten-boom van Senia. Inmiddels zijn er 65 groepen actief met 400 deelnemers. Hier gaat het om luisteren en daarna proberen te verwoorden en dat delen met anderen. Het wordt tijd zo’n muziekgroep eens van binnen te bekijken. Dat doe ik met Pim Kruger van de muziekluistergroep in Woerden.

Pim Kruger, contactpersoon van de muziekluistergroep in Woerden, drinkt een kopje koffie met mij in een prachtig café aan de markt in Woerden. Pim staat aan de wieg van deze groep, die is ontstaan vanuit een leesgroep literatuur.  Gestart in oktober 2017, zijn ze nu anderhalf jaar bezig.

Lees meer

Hartstochtelijk waarnemen en willen doorgronden, interview Jannie Regnerus

29 maart 2019

Nachtschrijver van Jannie Regnerus is een van de boeken die dit jaar op de Senia-literatuurlijst staan. Het gaat over een restaurator van schilderijen, Hannah, die een fascinatie heeft voor een oudere dichter die al veertig jaar blind is. Het is een roman vol rake beeldspraak, waarin elke zin ertoe doet. Wie is de schrijver achter dit fijnpenselige werk? Ik reisde naar Haarlem om haar een paar vragen voor te leggen.  
 

Lees meer

Filosofie gaat over onszelf en het leven van alledag, gesprek met Willem Verheul

5 maart 2019

Volgens Willem Verheul, contactpersoon van een van de Amsterdamse leesgroepen filosofie, heeft filosofie bij het grote publiek de naam om vaag en zweverig te zijn en vooral: moeilijk. Hij houdt daarom een warm pleidooi om over deze drempel heen te stappen. Als je meer over filosofie te weten wil komen is het heel simpel: laat je nieuwsgierigheid de vrije loop, pak het aan, en maak het jezelf – vooral in het begin – niet te moeilijk. 

Lees meer

Interview met Eva Hoopman en Marja Weijers, trekkers van de werkgroep Kunstgeschiedenis

1 maart 2019

Op een doordeweekse dag om elf uur is het behoorlijk druk op het Centraal Station in Utrecht, waar ik heb afgesproken met Eva Hoopman en Marja Weijers. We vinden met moeite een vrij tafeltje in een café op de eerste verdieping. Ik ben benieuwd naar wat deze dames mij gaan vertellen over de leesclubs Kunstgeschiedenis. Waarin verschillen deze van de literaire leesclubs en wat zit er achter het succes?

Lees meer

Boekhandelaar, het mooiste beroep dat er is

3 februari 2019

In romans komen nogal eens boekwinkels voor, zoals in De verzamelde werken van A.J.Fikry van Gabrielle Zevin en in De boekhandel van Penelope Fitzgerald. In de film Notting Hill speelt Hugh Grant de eigenaar van een reisboekwinkel. Deze boekenpaleisjes, waar lezers zo graag vertoeven, spreken tot de verbeelding. Hoe is het om in deze tijd boekhandelaar te zijn? Walter Jansen van boekhandel Jansen & De Feijter in Velp vertelt.

Lees meer

Bestuurders over welke boeken ze lezen en waarom

30 januari 2019

‘Boeken versterken je verbeeldingskracht’

Een gesprek over boeken lezen met Brabantse bestuurders, met Commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester van Goirle Mark van Stappershoef. Juist met deze twee omdat ze elk jaar op de Derdewereld-rommelmarkt staan van het Mill Hill College in Goirle. Dan ‘doen ze’ de boeken, samen met veel andere vrijwilligers.
Dat jaarlijkse vrijwilligerswerk bracht Yolanda van Leest, programmamaker van Bibliotheek Goirle ertoe om hen beiden te vragen voor een interview om de Week van de Leesclub te ondersteunen. Zij en Ineke van de Rotte, directeur van Senia, spreken de twee op het Provinciehuis.

Lees meer

Interview met Christa Parijs, voor nieuwsbrief Amsterdam

18 januari 2019

Voor de Senia-nieuwsbrief Amsterdam interviewt Doris Dhuygelaere leesclub-leden. Wat heb je met lezen, wat is er bijzonder aan de leesgroep waaraan je deelneemt, zijn er dingen die je anders zou willen?

Als kind al was Christa lid van de bibliotheek, waar ze iedere week naar toe ging. Aan bepaalde boeken heeft ze nog steeds heel goede herinneringen, en ze is dan ook voortdurend blijven lezen. Het in contact komen met personages en hun – voor haar onbekende - werelden nodigen haar uit om erover na te denken, ze maken haar nieuwsgierig naar weer andere mensen en hun ideeën. Maar lezen betekent voor haar ook: ontsnappen aan stress, verveling of drukte in het hoofd. Ze wordt onrustig als ze niet bezig is in een fijn boek, en in die zin wil ze dus best van een verslaving spreken.

 

Lees meer

Gesprek met Annelia Govers, al 8 jaar ambassadeur voor Senia

30 december 2018

Gesprek met Annelia Govers, al acht jaar de enige ambassadeur van Senia voor het zuidelijk deel van Zuid-Holland. Ze heeft Senia daar op de kaart gezet. “De mensen blij naar huis zien gaan, daar doe ik het voor.”

 

Lees meer

Interview met Mieke van der Weij

14 november 2018

In een wereld waarin het lezen van literatuur minder vanzelfsprekend is dan voorheen, is het belangrijk dat er mensen zijn die het boek onder de aandacht brengen van het grote publiek. Mieke van der Weij, journaliste, bekend van radio en tv, is zo iemand. Ik sprak met haar over wat haar drijft.

Al tien jaar lang schrijft Mieke van der Weij wekelijks een boekrecensie voor de rubriek Miekes leesclub in de NCRV-gids. Samen met een redacteur probeert ze een mooie mix te maken uit de grote stapel romans die zij onder ogen krijgt: een dun of een dik boek, Nederlands of vertaald, klassiek of gloednieuw, een vrouwelijke of een mannelijke auteur. Op de bijbehorende website, die voor iedereen toegankelijk is, staat een langere tekst en daar kun je ook oudere recensies en nog meer boekentips vinden.

Lees meer

Interview met Atanka Mensink, lid van leesgroepen Geschiedenis én Kunstgeschiedenis

27 oktober 2018

Misschien herkenbaar voor velen van ons: stoppen met werken is een uitstekend moment om nieuwe interesses te onderzoeken, kennis uit te breiden of op een andere manier te leren kijken naar heden en verleden. Wat maakte het nu zo aantrekkelijk voor Atanka Mensink om na een loopbaan in de jeugdzorg aan te sluiten bij zowel een leesgroep Geschiedenis als later ook nog een groep Kunstgeschiedenis? Hoe gaat het er aan toe in beide groepen en wat is daarbij de rol van Senia als organisatie?

 

Lees meer

Gesprek met Joke Hermsen over 'Melancholie van de onrust'

24 oktober 2018

Ria Hullegie praat met Joke Hermsen over haar essay Melancholie van de onrust, dat hoog op de lijst van veel filosofieleesgroepen staat.  
Joke is afgestudeerd in filosofie en literatuur en auteur van vele romans en essays, waarvoor ze diverse prijzen ontving (ondermeer de Jan Hanlo Essayprijs voor Stil de tijd). Ze geeft regelmatig lezingen over literatuur, filosofie en maatschappelijke kwesties. “Zo jammer dat het huidige politieke beleid voornamelijk kiest voor de fysieke gezondheid van de mens. Terwijl de mentale zo belangrijk is.” 
 

Lees meer

Interview met Susan Hesp, leesgroep Amsterdam Osdorp

29 september 2018

Interview met Susan HespHet recept voor een goed lopende leesgroep is meestal de hechte structuur. Die is overal weer anders. Susan Hesp vertelt over de succesformule van haar leesgroep in Osdorp in Amsterdam. 

De leesgroep in Osdorp bestaat al sinds 2005. Toen Susan Hesp dertien jaar geleden samen met haar man vanuit Nieuwkoop terugverhuisde naar Amsterdam, ging ze op zoek naar een plek om haar grote hobby ‘lezen’ opnieuw vorm te geven. Op initiatief van de onlangs overleden Martie Woudhuizen zette ze zelf een leesgroep op, die vanaf het begin aangesloten was bij Senia. Het werd een heel gezellige club, die nu nog bestaat uit voor het grootste deel dezelfde mensen. Susan legt vol enthousiasme uit hoe alles in zijn werk gaat.

Lees meer

Gesprek met Margot Jager, voorzitter Raad van Toezicht Senia

2 september 2018

In Boekhandel Praamstra, veruit de oudste boekhandel van Deventer, de geboortestad en huidige woonplaats van Margot Jager, vinden we een rustig zitje om te praten. Ik val meteen met de deur in huis:

Hoe werkt de Raad van Toezicht?

“Meestal heeft een Raad van Toezicht alleen een controlerende functie; met wat afstand meekijken naar de financiën en of alles wat in het beleidsplan staat wordt gerealiseerd. Die controlerende taak hebben wij zeker ook, maar de uitvoering ervan is een beetje anders. Wij (in totaal zes mensen) zijn allemaal enthousiaste supporters van Senia en op meerdere gebieden betrokken.

Lees meer

‘Senia en de bieb, een mooie combi’ - interview met Sita Goedendorp en Liesbeth Ram

23 juli 2018

Wat is een bibliotheek zonder lezers? En wat zou Senia zijn zonder de bibliotheek? Op veel plaatsen in Nederland is er een fantastische samenwerking tussen Senia en de plaatselijke bibliotheek. Ik spreek met twee vrouwen die zich hier vol enthousiasme voor inzetten in de provincie Utrecht: Sita Goedendorp van de Bibliotheek Eemland in Amersfoort en Liesbeth Ram van Senia.

Lees meer

Gesprek met Sandra van Kalken

7 juli 2018

Interview met Sandra van Kalken, muziek-luistergroepen SeniaSinds twee jaar kun je via Senia deelnemen aan muziek-luistergroepen. Sandra van Kalken is voorzitster van de werkgroep muziek. Zij zorgt samen met vijf andere muziekdeskundigen voor de muzieklijst, waaruit de muziek-luistergroepen kunnen kiezen. De lijst bevat nu al 34 muziekstukken. De werkgroep maakt zelf de muziek-luisterwijzers. Sandra, gepensioneerd muziekdocente, heeft muziekwetenschap gestudeerd en een conservatoriumopleiding piano gedaan. Haar voorkeur ligt bij muziekgeschiedenis en muziektheorie. Ze is van vele markten thuis; heeft ook popmuzieklessen gegeven en schoolmusicals geproduceerd.
 

Lees meer

Interview met Elisabeth Leijnse, auteur van Cécile en Elsa, strijdbare freules

1 juni 2018

Op de lijst van veel biografie- en geschiedenisgroepen van Senia staat dit jaar de dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules. Het boek is een enorm succes en weet velen te raken De auteur van dit bekroonde boek, Elisabeth Leijnse, was in april en mei aanwezig bij drie Senia-voorjaarsbijeenkomsten om daarover te vertellen. Na afloop van de lezing in Zwolle heb ik haar geïnterviewd. 

Lees het hele interview van Wil de Graaf.

Lees meer

Gesprek met Vonne van der Meer, auteur van 21 boeken

29 april 2018

Gesprek met Vonne van der Meer (1952); auteur van 21 boeken, waaronder Eilandgasten, Het smalle pad van de liefde, De vrouw met de sleutel en Winter in Gloster Huis. “Als je alleen kunt zijn met jezelf, is het ouder worden misschien iets makkelijker te hanteren”, vertelt ze.

Lees meer

Interview Bep Vlugter en Maggy van Eerd

1 april 2018

Franse romans hebben vaak een aangenaam Frans sfeertje. Bep Vlugter en Maggy van Eerd, beiden lid van de werkgroep Frans, weten er alles van.

De een ging Frans studeren vanwege een inspirerende lerares Frans op de middelbare school. De ander omdat haar vader had gezegd dat het wel handig was om docent te zijn als ze later werk en gezin wilde combineren. Bep Vlugter en Maggy van Eerd zijn beiden al enige tijd actief in de werkgroep Frans. Ik spreek hen in het huis van Bep, een sfeervol oud pand hartje Jordaan.

Lees meer

Gesprek met Katrien Merckx van De Groene Waterman in Antwerpen

27 februari 2018

Gesprek met Katrien Merckx, algemeen coördinatrice van boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Hier vond onlangs een informatiebijeenkomst  plaats voor de oprichting van de tweede Senia filosofie leesgroep in Antwerpen.

Lees meer

Interview met Heleen Assen. Soms kun je meer dan je zelf weet. Probeer ’t maar.

26 januari 2018

Gedurende zeven jaar was zij coördinator van de werkgroep excursies. In het voorjaar gaat ze stoppen met haar activiteiten voor Senia. Dat is een goede aanleiding voor een interview met Heleen Assen. We spreken elkaar in haar huis in Gorssel, op een steenworp afstand van het prachtige Museum More.

Lees meer

Mensen aan het denken zetten. Interview met Frank de Mink

7 december 2017

Interview met Frank de Mink, bijzondere lezer, deelnemer aan zes verschillende leesgroepen filosofie. Man met een missie: mensen aan het denken zetten.

We treffen elkaar in de Johanna’s hof in Castricum, woonplaats van Frank de Mink.  Hij is afgestudeerd in natuurkunde en onderwijskunde met filosofie. Hij gaf training en cursussen aan docenten van de universiteit, was onbezoldigd humanistisch raadsman en op allerlei maatschappelijke gebieden actief. Op dit moment houden de klimaatstemming en psychiatrie hem erg bezig. Hij heeft een eigen bedrijf, waarin hij mensen helpt die vastlopen in het leven. Hij geeft workshops en doet hiernaast onderzoek.

Lees meer

Mensen aan elkaar koppelen. Interview met Saskia Visser

1 december 2017

We hebben voor het interview afgesproken bij het standbeeld van Aletta Jacobs op het plein voor het Harmoniegebouw, waar zich de faculteiten Letteren en Rechten van de Rijksuniversiteit Groningen bevinden. Saskia Visser werkt hier al vijftien jaar als coördinator van de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie. De wetenschapswinkel koppelt vragen van meestal een non-profitorganisatie aan onderzoek dat door studenten wordt verricht. Voorwaarde is dat die vragen maatschappelijk relevant zijn en dat het resultaat van het onderzoek breed wordt gedeeld met het publiek. Zulke onderzoeksopdrachten kunnen studenten binnen hun studie uitvoeren als stage, scriptie, of collegeopdracht.
 

Lees meer

Marijke Slager, spin in het web in het zenuwcentrum van Senia

27 oktober 2017

Marijke Slager ontvangt mij hartelijk in het kantoor van Senia in Olst; een grote ruimte met vier bureaus en een vergadertafel. Ze wijst me trots op de zijwanden die heel vernuftig zijn ingericht met leeswijzers, klaar voor verzending aan de ruim 7000 deelnemers van de 1000 lees- en luistergroepen. Marijke werkt hier samen met haar collega José Hofman, administratief medewerkster.

Lees meer

Interview met Nels Fahner: Leven met een open mind

27 september 2017

Geen Senia zonder leeswijzers: de boekbesprekingen met een analyse en een vragenlijst tot ondersteuning en uitdaging voor de lezers. Een bekende en gewaardeerde schrijver van leeswijzers op het gebied van Nederlandse en vertaalde literatuur is Nels Fahner. Ik sprak hem in café Burgerzaken in Leiden.


 

Lees meer

Een tweede keer kun je een boek makkelijker al lezend analyseren, je leest met een focus

1 september 2017

Waarom zou je een roman voor de tweede en soms zelfs voor de derde keer willen lezen? Ik praat daarover met Marianne Poorthuis. Na jaren van intensief werk op het gebied van onderwijs en cultuur is er eindelijk wat meer tijd voor het lezen van literatuur. En dan wil je dat ook grondig aanpakken. In de ongeveer duizend Senia-groepen zitten een kleine zevenduizend mensen, allemaal met hun eigen, vaak bijzondere verhaal. Dat geldt zeker voor Marianne Poorthuis uit De Steeg, een dorp in de buurt van Arnhem.

Lees meer

Voor mij moeten vorm en inhoud allebei van groot gehalte zijn, José Hurkmans

29 juli 2017

José Hurkmans noemt zichzelf een nieuwsgierig mens.  Dat was ze in haar werkzame leven als lerares Nederlands, waarbij ze regelmatig zijstappen zette (examenvragen maken voor Cito, examinator) en dat  is ze nog steeds in haar “gepensioneerde” leven. Naast haar werk in de werkgroep Literatuur is ze voorzitter van een grote leesgroep in Tilburg. Ze reist veel (o.m. naar muziekfestivals in heel europa), schildert en  rijdt paard. Ze schrijft korte verhalen en gedichten. Die laatste noemt José  “de ultieme vorm van literatuur”.


 

Lees meer

Doe mij maar dat boekske. Interview met Thea Schellekens-van Haren

29 juni 2017

Met Thea Schellekens-van Haren praat ik over haar werk als ambassadeur van Senia. Wat drijft haar om al die leeskringen op te richten? Wat is het effect van zo’n leeskring op mensen die soms al jaren bij elkaar in de buurt wonen, maar elkaar voordien niet kenden? We spreken af in ‘De Witte Dame’ in Eindhoven.

Lees meer

Meet the students who wrote the reader's guides

27 mei 2017

Students from Rijksuniversiteit Groningen, Esmé van der Boom, Anne Kooistra and Karin Renkema, wrote guides for three books on the English literature list: Possession, Nutshell and The Little Red Chairs. Here you'll find the full texts of their introductions. 

Lees meer

Interview met Helga Visser

17 mei 2017

Interview met Helga Visser, trotse deelneemster van de eerste Senia filosofieleesgroep in Nederland. “Woorden vormen de basis van elke boekbespreking en het goede woord zorgvuldig kiezen, bepaalt de sfeer in de groep” vertelt Helga.  Zij houdt van 'zachte' woorden. Het is immers ook de toon die de muziek maakt.

In de hal van de Rozet, bibliotheek en kunstencentrum in Arnhem, vinden we een rustige plek om met elkaar van gedachten te wisselen over de filosofiegroep waar Helga Visser lid van is. Dat is een bijzondere groep, want het is de eerste Senia filosofiegroep in Nederland! En daar is ze trots op. Ruim drie jaar geleden startte de groep met twaalf deelnemers; na een jaar van wisselingen ontstond de huidige groep;  zes vrouwen en twee mannen, die maandelijks bijeen komen. “Acht volwassenen die de liefde voor de filosofie delen”, vertelt Helga.  “Langzamerhand is er openheid, ruimte en respect ontstaan.”

Lees meer

Gesprek met Tini Barendrecht

27 april 2017

Op een zonnige dag in de lente reis ik af naar Utrecht voor een gesprek met Tini Barendrecht. Ze vertelt eerst over het ontstaan van Leesgroep Vijf Utrecht. Een van de activiteiten van de ANBO, de Algemene Bond Voor Ouderen, was destijds het opzetten van leesgroepen. In 2003 ging Tini samen met een vriendin, die ANBO-lid was, naar een startbijeenkomst in de bibliotheek. Beiden schreven zich in.

 

Lees meer

Het geheim van de werkgroep geschiedenis

18 april 2017

Eind 2016 kon Senia bogen op 1066 deelnemers aan het geschiedenisprogramma. Deze
deelnemers vormen met elkaar 153 leesgroepen geschiedenis. In april 2017 ontvangt iedere deelnemer de nieuwe boekenlijst waaruit samen met de andere groepsleden een keuze kan worden gemaakt voor het leesseizoen 2017-2018. Maar hoe komt die boekenlijst eigenlijk tot stand? Wij vroegen het Bert Timmerman, voorzitter van de groep deskundigen die samen de programma-werkgroep geschiedenis vormen.

 

Lees meer

Interview met Ineke van de Rotte

31 maart 2017

Interview: INEKE VAN DE ROTTE, directeur van Senia. Stond aan de wieg van Senia, vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel dat ze al meepakte op  17-jarige leeftijd. Een vrouw die nergens aan mee kan doen zonder in de leiding terecht te komen;  die uitdagingen zoekt en zich niet kan voorstellen dat iemand aan het einde van de dag moe is. Is ze net als Obelix in een vat met toverdrank gevallen
 

Lees meer

Leesgroep van dove mensen

30 december 2016

Hoe kun je als slechthorenden met elkaar een boek bespreken, dat lijkt me toch werkelijk een onmogelijke opgave! Tegelijk met het verzoek hier een verslag over te maken, krijg ik de informatie dat dat gebeurt met behulp van een schrijftolk en tablets en de instructie alleen per mail contact te zoeken met de initiatiefneemster van de groep Mirjam.
Maar als zij de deur opendoet en we praten over de ijzige kou buiten denk ik dat zij de tolk is. Totdat zij mijn sjaal naar beneden doet om mijn mond goed te kunnen zien en zegt dat ze zonder mijn lippen af te lezen mij niet kan verstaan.

Lees meer

Gesprek met Hennie Leistra, bijzondere lezer

24 november 2016

Om nou te zeggen dat je struikelt over de boeken is een beetje overdreven maar als ik door de hal naar de woonkamer loop zie ik alleen maar boeken in het huis van Hennie Leistra (1946). Alle wanden zijn bedekt, overal stapeltjes boeken en twee mooie blauwe banken moeten vechten om een plaatsje. “Ja,” lacht ze “het zijn er 15.000 en ze staan in dubbele rijen in de boekenkasten. Ik probeer de laatste tijd niet meer zoveel te kopen, ben sinds kort weer lid geworden van de bibliotheek en alleen als ik een geleend boek heel mooi vind mag ik het kopen.” Ze was sinds haar puberteit niet meer in de bibliotheek geweest omdat ze er een bepaald boek niet mocht lenen. ”Ik was die betutteling helemaal niet gewend van huis uit, dus ik besloot voortaan mijn boeken zelf te kopen.

Lees meer

Deventer verkennen met Senia: roofkunst en stadswandeling (verslag)

22 september 2017

Excursie, stadswandeling DeventerHet is niet het mooiste weer: zwaar bewolkt en af en toe een bui. Maar ondanks deze omstandigheden zijn de weergoden ons toch goed gezind. Tijdens onze wandelingen vallen er nauwelijks druppels, hoewel de straten glimmen van het nat.

De start is in het Deventer Koekhuis aan de Brink, we komen samen op de eerste etage. De wat groteren onder ons moeten goed opletten hun hoofd niet te stoten, de mens was in de 16de eeuw toch een stuk kleiner. Heleen Assen heet een ieder hartelijk welkom en vraagt ons alvast te kiezen in wat voor broodje we straks bij de lunch willen happen. Maar we beginnen met koffie of thee en een warme zoet gevulde Deventer Bij.

Lees meer