Doe mij maar dat boekske. Interview met Thea Schellekens-van Haren

29 juni 2017

Op voorstel van Thea Schellekens-van Haren spreken we in Eindhoven af op een bijzondere, historische plek, namelijk in het café van de stadsbibliotheek. Die bibliotheek is gevestigd op de eerste verdieping van ‘De Witte Dame’, een gerenoveerd fabrieksgebouw, waar in de vorige eeuw de gloeilampen van Philips werden vervaardigd. Het prominente witte pand, dat ontworpen werd volgens de regels van De nieuwe Zakelijkheid, biedt tegenwoordig onderdak aan verschillende gebruikers die actief zijn op het gebied van educatie, cultuur en design. Het is aangenaam vertoeven in de grote binnenruimte, die vrij uitzicht biedt op ventilatiebuizen en kabels, en op heel veel boeken.

Ambassadeur voor leeskringen

Thea is namens Senia actief als ambassadeur voor Eindhoven en Nuenen. Zij doet dat al jaren en heeft inmiddels tientallen groepen opgericht. Het begon toen er twaalf jaar geleden in de wijk waar zij woont, de Oude Gracht, een wijkgebouw werd geopend waar allerlei activiteiten voor ouderen op touw werden gezet. Op de bijeenkomst waar Thea voorlichting gaf over Senia, kwamen onverwacht veel buurtbewoners af. Mensen die al jarenlang bij elkaar in de buurt woonden, maakten nu pas voor het eerst met elkaar kennis. De leeskringen die toen geformeerd werden, bestaan voor een groot deel nog steeds en zijn in de loop van de tijd hechte vriendschapsgroepen geworden.

Mensen bij elkaar brengen

Op de vraag wat haar drijfveer is om dit ambassadeurswerk te doen, antwoordt Thea: “Ik wil graag mensen met elkaar in contact brengen, omdat ik dat belangrijk vind. Een leesgroep oprichten is daarvoor een heel goede manier.” Ze voegt eraan toe dat het het beste werkt als deelnemers bij elkaar in de buurt wonen, zodat de afstand nooit een belemmering wordt. Is een groep eenmaal gevormd, dan zit haar taak erop. Soms, als dat gevraagd wordt, gaat ze er nog een keer heen. Sinds kort heeft ze een nieuwe doelgroep op het oog. Zo wonen er in Eindhoven veel expats, voor wie het ook interessant kan zijn om zich aan te sluiten bij een Senia-leesgroep en op die manier andere mensen te ontmoeten.

‘Doe mij maar dat boekske’

Bij haar voorlichtingsactiviteiten komt Thea met veel verschillende mensen in aanraking. “Iedereen   leest een boek weer anders, elk met zijn of haar eigen levenservaring”, zegt ze. Een leesgroep die bestaat uit mensen die nog niet veel gelezen hebben, raadt zij aan te beginnen met dunne boeken. Vaak vallen dan boeken die levensverhalen vertellen in de smaak. Als voorbeeld van die laatste soort noemt zij De Graanrepubliek van Frank Westerman. Het lijkt haar handig als er in de leeswijzers onderscheid gemaakt wordt tussen moeilijke en makkelijke vragen. Een moeilijke vraag kan dan bijvoorbeeld twee sterren krijgen, vergelijkbaar met de twee boekjes op de boekenlijst van Senia bij een moeilijk boek.

Tact

Thea is zelf een enthousiaste lezer en zit al vanaf de ANBO-tijd in een leesgroep. Twee deelnemers uit haar groep zijn nog van die begintijd. Na haar studie textiele werkvormen en kunstgeschiedenis gaf ze les aan een school voor moeilijk lerende kinderen in Amsterdam. In Eindhoven was zij twintig jaar hoofd van het instituut voor slechthorenden. Tijdens haar werk met deze kinderen heeft ze geleerd om tactvol en mild te zijn. Daar heeft ze nu bij alles wat zij doet, dus ook bij het oprichten van leeskringen, nog steeds veel profijt van.   

Wil de Graaf