Leesgroepadvies
Ondersteuning voor uw leesgroep
Heeft uw literaire leesgroep (Nederlands) de behoefte om eens 'de diepte' in te gaan? Door te praten over literatuur en de manier waarop je een boek bespreekt om zodoende te komen tot (nog) betere boekbesprekingen? Dan kunt u bij Senia een leesgroepadviseur uitnodigen.
Senia-leesgroepen bespreken boeken met een literair karakter. Dat betekent dat er meerdere lagen in het boek zitten, dat de schrijver gebruik maakt van literaire technieken zoals wisselende vertelperspectieven. Komt dat er ook uit in de bespreking? Of ga je in de leesgroep alleen in op het verhaal?
Senia heeft neerlandici en leesgroepadviseurs beschikbaar die leesgroepen kunnen helpen om meer uit een boek te halen. Door mee te doen met een boekbespreking kunnen ze laten zien op welke manier je tot verdieping kunt komen. De leesgroep houdt haar gewone werkwijze aan maar de gast sluit aan en laat zien waar de groep zich extra vragen zou kunnen stellen om meer uit het boek te halen.
Hoe gaat het in z'n werk?
Leesgroepen kunnen bij het bureau van Senia in Olst een leesgroepadviseur uitnodigen voor zo'n begeleiding op maat. De medewerkers in Olst zullen bekijken wie er van de leesgroepbegeleiders beschikbaar is, en bij u in de omgeving woont. Diegene neemt dan contact met u op. Samen met de leesgroep bekijkt hij/zij bij welke bespreking hij of zij aanwezig zal zijn. Dat heeft te maken met de boeken die u gaat bespreken, het ene leent zich meer voor zo'n begeleide bespreking dan het andere. En het ene boek ligt de leesgroepadviseur meer dan het andere.
Kosten
Onze deskundigen zijn vrijwilligers, maar we vergoeden wel hun onkosten. De standaard-bijdrage voor een bijeenkomst van 2 uur bedraagt € 60,00. Dat is inclusief de reiskosten. Met meer leesgroepen? Een leesgroepadvies komt het beste tot z'n recht per leesgroep. Maar als u liever een adviseur uitnodigt met meerdere leesgroepen tegelijk, dan kan dat ook. Het maximum is 20 personen.
Contact
Het aanbod geldt alleen voor leesgroepen van Stichting Senia. Wilt u gebruik maken van een leesgroepadvies stuur dan een e-mail naar
info@senia.nl
Ervaringen
Het was een interessante en boeiende middag, waarin we gestimuleerd werden dieper op het boek in te gaan. En vooral ook niet te snel van onderwerp/invalshoek te veranderen.
Afdwalen gaat heel makkelijk.
Onze leesgroep was heel enthousiast over de inbreng van Lenora Crom. We hebben een aantal leerpuntjes en aandachtspunten ervan opgestoken. Het zal zeker in positieve zin bijdragen aan de uitwisseling in de leesgroep.
Leesgroep Borne N2
Wij maken elk jaar gebruik van de mogelijkheid om een leesgroepadviseur op bezoek te krijgen. Het bevalt ons elk jaar uitstekend. Ieder jaar leren we weer bij, en gaan we gemotiveerder de volgende keer met een boek aan de slag.
In Noord-Holland kunnen we een beroep doen op Sef Naus. Aan het begin van het seizoen stuur ik hem ons lijstje met boeken, en daar kiest hij er een uit. Een boek dat hem ligt, en dat veel aanleiding biedt voor gesprekken over literatuur. Dit najaar hebben we met hem Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom besproken. Door zo’n deskundige krijg je meer oog voor de techniek van het schrijven, de verschillende lagen in het boek, de effecten van het wisselen van vertelperspectief, de soort verteller waarvan de schrijver gebruik maakt. Verschillende mensen wilden het boek, na alle informatie die we kregen, het boek nog een keer lezen, omdat ze het nu anders bekijken.
En ja, volgend jaar nodigen we Sef beslist weer uit.
Leesgroep Roelof Hartplein 2 Amsterdam
Wij zijn als leesgroep 10 jaar bezig en dan stel je jezelf toch soms de vraag ‘hoe houd ik zo’n bijeenkomst fris’. Daarom besloten wij Sef Naus uit te nodigen, een mogelijkheid die Senia biedt, als een leesgroepadvies voor een workshop “literaire begrippen”.
We hebben andere leesgroepen in de omgeving ook uitgenodigd, en het enthousiasme was groot. Sef vond 25 deelnemers het maximum, zodat we zelfs een wachtlijst moesten aanleggen.
De bijeenkomst zelf was zo opgebouwd dat we eerst een verhaal in twee delen voorgelegd kregen dat we met aandacht, kritisch moesten lezen, elk deel apart. A
an de hand van dat verhaal, “De Breuk”van Mensje van Keulen: Allemaal Tranen, Amsterdam, De Arbeiderspers 1972, legde Sef uit hoe je zo’n verhaal kunt bespreken, hoe belangrijk het vertelperspectief is, en hoe je lagen in de literatuur kunt ontdekken. Het is belangrijk om te zien hoe een auteur bepaalde effecten bereikt, in dit geval de herhaling of parallel / spiegelparallel. Er ontstonden interessante gesprekken.
Om onze boekbesprekingen in de toekomst te vergemakkelijken heeft Sef ons een aantal hand outs gegeven over literaire termen, gereedschap van de schrijvers.
We vinden het een absolute aanrader voor leesgroepen om af en toe een bijeenkomst met een leesgroepbegeleider te organiseren. In ons geval betaalde de OBA de kosten.
Susan Hesp, literaire leesgroep Amsterdam Osdorp2