Over Senia

Schrijvers over Senia

Onder de noemer 'Hall of Fame' gaan we auteurs, journalisten en andere mensen van naam vragen om iets over Senia, de leesgroepen en muziek-luistergroepen te zeggen.

Hubert Smeets

Goede lezers zijn niet alleen leuk en eervol, maar ook belangrijk voor een schrijver, zeker voor een beginneling als ik. Goede lezers confronteren de auteur namelijk nu eens met zijn of haar beperkingen en stimuleren dan weer tot een nieuwe kijk.

Dat heb ik zelf ervaren toen ik door een groep Senia-lezers aan de tand werd gevoeld over het Rusland van nu. Oog in oog met Senia kon ik het me niet veroorloven om er om heen te draaien met antwoorden die net niet terzake waren. Na twee uur stond ik wijzer buiten dan ik binnen was gekomen.

Volgens mij is dit wat de wisselwerking tussen auteur en publiek zo waardevol maakt: de lezer kan kritische reflecteren op het boek en de schrijver wordt daar wijzer van.


Nelleke NoordervlietNelleke Noordervliet is enthousiast over Senia-leesclubs

"Jullie organisatie is van onschatbare waarde voor het behoud van de leescultuur en de overdracht van onzichtbaar erfgoed. Ik ben erg onder de indruk van jullie werk. En die 223 leesgroepen die Aan het eind van de dag lezen! Als je dat zo onder elkaar ziet staan, word je als schrijver wel erg gelukkig.

Lezen doe je alleen, maar praten over je leeservaring doe je met anderen. Dat voegt een dimensie toe aan elk boek en aan elk lezersleven. Als de maatschappij behoefte heeft aan sociale cohesie - en velen zeggen dat - dan vormen jullie leesgroepen het culturele en intellectuele weefsel ervan."