Keuzelijst, aanvulling 2020-2021

Klik hier voor de printversie van de keuzelijst. Tot 1 juli zullen ook de titels uit seizoen 2019-2020 in deze lijst zichtbaar zijn.

De testamenten

Margaret Atwood
N20-01
Uitgeverij Prometheus, 2019, 448 p.

Na 34 jaar is er een vervolg op de klassieker The HandmaidsTale, dat direct geadopteerd werd door seriemakers en activisten. In deze roman leven vrouwen in een dictatoriale religieus-puriteinse politiestaat, waarin mannen het volledig voor het zeggen hebben. Vrouwen zijn ingedeeld in klassen, waarbij de dienstmaagden in hun rode jurken het nog het zwaarst te verduren hebben. Zij moeten als inwonende dienstmaagd zorgen voor nageslacht bij echtparen van de heersende klasse waar - vanwege milieuproblemen - nog geen babys geboren zijn. "Gezegend zij de vrucht" en "Onder zijn oog" is dan ook de officiële groet in de dystopische staat Gilead. Met De testamenten won M. Atwood de prestigieuze Bookerprize 2019. Het is zeer actueel. Er zijn talloze parallellen met de huidige samenleving (van Trumps puriteinse beleid tot Orban die pleit voor meer babys; boeiend om de tendensen te herkennen). Spannend, wisselend perspectief is knap uitgewerkt, thrillerachtig plot. Verzetsroman (afbrokkeling regime).

De stilte van de vrouwen

Pat Barker
N20-02
Uitgeverij Ambo Anthos, 2019, 336 p.

In deze roman wordt het beroemde verhaal van de Trojaanse oorlog, zoals Homerus dat in de Ilias heeft beschreven, deels verteld vanuit het perspectief van een vrouw, Briseis. Zij wordt gevangen genomen en daarmee verandert haar leven drastisch. Haar man en haar broers worden vermoord en zijzelf wordt tot slavin gemaakt. We krijgen door de blik van Briseis een scherpe, nietsontziende kijk op het rauwe leven van de vrouwen. We volgen haar strijd om weer een vrij mens te worden. Pat Barker, die eerder de BookerPrize won, schrijft heel fysiek, realistisch en beeldend. Het gaat hier om een actueel thema, gezien de parallellen met oorlogssituaties in onze tijd.

De onsterfelijken

Chloe Benjamin
N20-03
Uitgeverij Meulenhoff, 2019, 386 p.

Recensie NRC (5 ballen): "Vier kinderen krijgen in New York van een waarzegster te horen wanneer ze zullen sterven. Het is het begin van een familieroman, waarin je als lezer kunt verdwijnen. Als lezer krijg je één van de voorspellingen - een heel lang leven - meteen te horen. Maar wat zijn de voorspellingen voor de anderen? En kloppen de voorspellingen? Allemaal? En als er één klopt, hoe komt dat dan? Doordat de waarzegster een wel heel bijzondere gave heeft? Of omdat de kinderen voorspeld was hoe lang ze zouden leven, waarna ze die voorspelling steeds in hun achterhoofd houden (...)?" Die intrigerende vragen zijn gek genoeg niet eens het interessantst aan dit boek. Er is nog veel meer dat het verhaal voortstuwt, want De onsterfelijken is ook gewoon een spannende en ontroerende roman. Elk kind kiest (?) zijn eigen levenspad. De lezer wordt in nieuwe werelden gebracht, daar waar je anders nooit komt; zoals in de homoscene in de wijk Castro, bij de Roma en in een traditioneel joods huishouden in New York. Is de moraal nu dat je groots en meeslepend moet leven? Levensbestemming en vrije wil? Toeval of lot? Het komt zomaar voorbij, zonder dat het er filosofisch-dikdoenerig bovenop ligt.

Wat het hart verwoest

John Boyne
N19-01
Meulenhoff 2017, 603 p.
 • E-book

Ierland 1945. In elf episoden van zeven jaar wordt het leven van Cyril Avery geschetst. Vanaf het moment dat zijn zwangere moeder de kerk wordt uitgeschopt, lees je over de geschiedenis van Ierland en die van de emancipatie van homoseksuelen in de vorige eeuw. Cyril wordt verwaarloosd door zijn pleegouders, raakt hopeloos verliefd op zijn jeugdvriend Julian, zoekt zijn identiteit ook in Amsterdam en New York maar vindt weer in Ierland waarnaar hij op zoek was.

Een prachtig geschreven en ingenieus gebouwd boek, humoristisch en maatschappijkritisch. De schitterende beginzin maar ook de figuur Cyril vergeet je nooit meer.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies

 • Dirk-Jan Arensman: "John Boyne, wat het hart verwoest" VPRO boeken, 9 oktober 2017 
 • Ellen de Bruin:" Boyne trakteert op spanning in traag veranderend Ierland". NRC, 9 juni 2017
 • Anne Oerlemans: " Ierland, homoseksualiteit en een bijzonder leven". Hebban, 20 november 2017
Overig
 • Informatie over John Boyne
 • John Boyne over zijn nieuwste boek: Een ladder naar de hemel.23 april 2019  (0:43 min.)
 • Veel over John Boyne, inclusief een interview met de vertaler van Wat het hart verwoest, Jan Pieter van der Sterre.24 september 2018.


 

Otmars zonen

Peter Buwalda
N19-02
De Bezige Bij 2019, 608 p.
 • Braille-lezen
 • E-book
 • Gesproken boek

Otmars zonen, van Peter Buwalda het eerste deel van een trilogie. In de meer dan zeshonderd pagina’s van dit eerste deel, maken we kennis en ontdekken we de levens van Ludwig Smit, Isabelle Orthel en Johan Tromp. Ze zijn gestrand in een sneeuwstorm in het Siberische Sakhalin.
Er gebeurt relatief weinig in het heden van het verhaal. Maar in de vele flashbacks onthult de schrijver steeds meer van de levens van de drie hoofdpersonen. Gebroken gezinnen, vaders en zonen, verwachtingen en ambities, Enschede en Blerick, en muziekdetails die tot kwesties van levensbelang worden opgeblazen. De gevolgen van een onverwerkt verleden. Otmars zonen zal gevolgd worden door De jaknikker en Hysteria siberiana. Daarmee maakt Buwalda de trilogie compleet.

Otmars zonen is een wervelend boek geworden. Het legt een bodem voor de twee delen die nog gaan volgen.

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies:

Informatie over de auteur:
 • Interview 1
 • Interview: 2 
 • Vrij Nederland, april 2019; ‘Ik wil iets maken dat je niet kapot kunt stampen, iets dat sterker is dan ikzelf’
 • Nooit meer slapen, radioprogramma 12 maart 2019 00.00 tot 2.00 uur Interview met Peter Buwalda

 

Klein Engeland

Jonathan Coe
N20-04
Uitgeverij De Bezige Bij, 2019, 432 p.

In de jaren 2010-2018 begint de politiek een steeds grotere rol te spelen in de levens van de Engelse schoolvrienden Doug en Benjamin en diens nichtje Sophie. Ook hun familieleden en bekenden raken op drift. Naarmate de Brexit dichterbij komt ver-scherpen de tegenstellingen zich. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea. Schrijver Benjamin heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Kunsthistorica Sophie en haar man rij-instructeur Ian zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs van hun relatie. Sublieme sociaal-politieke roman over Engeland aan de vooravond van de Brexit. Zgn. Brexlit. Coe tekent met gevoel voor humor een land vol nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede. Met onvergetelijke passages over het enthousiasme over de Olympische Spelen in Londen in 2012.

De pelikaan

Martin Michael Driessen
N19-03
Van Oorschot 2017, 199 p.
 • Braille-lezen
 • E-book
 • Gesproken boek

Ondertiteling: Een komedie In Kroatië vlak na de dood van Tito, ontstaat in een dorp dat al eeuwenlang onveranderlijk lijkt een bizarre situatie. Twee dorpsgenoten, Andrej en Josip persen elkaar af zonder dit van elkaar te weten. Op de achtergrond rommelt de oorlog in voormalig Joegoslavië. De verwikkelingen rond de geldafdracht zijn uiterst vermakelijk.
De eigenlijke reden van de chantage verdwijnt naar de achtergrond en de afpersers vatten steeds meer sympathie op voor hun slachtoffer. Wanneer Josip uit zijn functie van chef van de kabelspoorlijn wordt gezet - voornamelijk omdat hij in het conflict menselijkheid toont - leent Andrej hem zelfs geld. Een tragische, soms zelfs absurdistische komedie.
De schrijver geeft met de beschrijving van de pelikanen - een christelijk symbool voor opoffering - die allemaal zwart van de olie sterven, een prachtig beeld: Aankondiging van de ellende die de mensen in het dorpje te wachten staat.

Een onderhoudend verhaal met een lovende recensie in Trouw

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer

De goede zoon

Rob van Essen
N20-05
Uitgeverij Atlas Contact, 2018, 382 p.

In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De één kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto's. De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. Het geheugen van een collega opvullen? Zorgrobos, robos aan hotelrecepties? Een wc, die je ochtenddrol analyseert? Zelfrijdende en pratende autos? Hoe bizar wil je het hebben? Het verhaal gaat alle kanten op, plotloos misschien?Toch is het allemaal heel geloofwaardig.....deze wonderbaarlijke reis met veel humor, ironie en emotie. Gehonoreerd met de Libris Literatuurprijs 2019

De paradox van geluk

Aminatta Forna
N20-06
Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2018, 411 p.

Twee onbekenden lopen elkaar tegen het lijf op Waterloo Bridge in Londen. De één is Attila, een Ghanese psychiater die gespecialiseerd is in trauma, de ander is Jean, een Amerikaanse natuurbioloog die de gewoonten van stedelijke vossen bestudeert. Bij het observeren van de vossen maakt Jean gebruik van een netwerk van bewakers, parkeerwachters, straatvegers en nachtportiers. Ditzelfde netwerk zet zij later in om het verdwenen achterneefje van Atilla op te sporen. Er ontstaat een bijzondere en ongewone vriendschap tussen Atilla en Jean. Geleidelijk aan kom je steeds meer weten over hun levens. Deze roman geeft een luisterrijk beeld van het Londen van de immigranten, die daar ver weg van huis een manier vinden om te (over)leven en over enorme veerkracht beschikken. Niet alleen de mensen immigranten maar ook planten en dieren (halsbandparkieten, vossen, een walvis en een zeehond). In een prachtige beeldende taal stroomt het verhaal van pagina naar pagina.

Het boek van Memory

Petina Gappah
N19-04
Atlas Contact 2015, 303 p.
 • E-book

Memory kwijnt weg in de Extra Beveiligde Gevangenis Chikurubi in Harare, Zimbabwe, waar ze berecht en veroordeeld is voor de moord op Lloyd Hendricks, haar adoptievader. De doodstraf staat haar te wachten, tenzij ze in hoger beroep vrijgesproken wordt. Haar advocate dringt erop aan dat ze alles opschrijft precies zoals zij het zich herinnert. Memory schrijft dus zowel letterlijk als figuurlijk voor haar leven. Hoe is Lloyd om het leven gekomen? Hoe kwam Memory als meisje van negen bij hem te wonen? Waarom gelooft ze dat haar ouders haar verkocht hebben? En is alles precies zo gegaan als zij zich herinnert?
De Zimbabwaanse schrijfster Petina Gappah geeft onderwerpen als Afrikaanse geschiedenis, Engelse literatuur en meervoudige identiteit op een heel bijzondere manier vorm. Memory is opgevoed in twee culturen, de Europese en die van haar Shona voorouders. Ze voelt zich een buitenstaander in beide. Haar albino zijn benadrukt dit buitenstaander zijn.

Een ontroerend, aangrijpend en ook spannend boek. J.M. Coetzee noemt haar ‘een voortreffelijk schrijfster, een rijzende ster’.

Links genoemd in de leeswijzer

De trooster

Esther Gerritsen
N20-07
Uitgeverij De Geus, 2017, 224 p.

Geheel tegen de regels wordt Henry Loman, een onlangs ontslagen staatssecretaris, in een klooster annex retraitecentrum opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een bijzondere verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden. Het verhaal speelt zich af in de veertig dagen voor Pasen en loopt parallel aan het lijdensverhaal van Christus. Mooie roman over een ongewone vriendschap in een religieuze context. Diepzinnige themas als menselijk falen, schuld en troost weet Esther Gerritsen helder en in prachtige, vaak poëtische zinnen over te brengen op de lezer.

De hemel verslinden

Paolo Giordano
N20-08
Uitgeverij De Bezige Bij, 2018, 460 p.

Elk jaar brengt Teresa met haar vader de zomer door bij haar oma in Puglia in het zuiden van Italië. Daar leert ze haar buurjongens Bern en Tomasso en Nicola kennen die in een masseria wonen, een landgoed, waar ze groente verbouwen. Hun vader, Cesare, heeft hele eigen ideeën over de wereld. De boerderij lijkt een religieuze commune, moet uiteindelijk zelfvoorzienend worden. Het verhaal volgt het leven van de jongeren tot in hun volwassenheid. Uiteindelijk vergooit Tommaso zijn leven aan drank, drugs en gokken. Bern probeert samen met Teresa van de masseria een alternatieve leefgemeenschap te maken en Nicola gaat bij de politie werken. De Hemel verslinden is een roman, waarin vier jonge mensen op zoek zijn naar de zin van hun bestaan en waarin vriendschap, geloof en idealen op een indringende manier beschreven wordt.

Broer

Mahir Guven
N20-09
Uitgeverij Ambo Anthos, 2019, 256 p.

In dit boek volgen we het leven van vader en twee zonen; migranten in de Parijse banlieue. Wijken die door de media vooral afgeschilderd worden als broeinesten van dikke shit en van radicaliserende jongeren. Guven poogt het werkelijke leven van deze mensen te schetsen. Mensen van vlees en bloed, die dromen, een beter leven willen voor henzelf en hun kinderen. Broer en Broertje komen beiden aan het woord, in gesprek met elkaar. Broer, de taxichauffeur bij Uber en Broertje, de dromer met een goede baan als verpleger. In de verschillende hoofdstukken zijn om en om Broer en Broertje aan het woord. Broer vertrekt voor een Islamitische organisatie naar Syrië, om daar echt van betekenis te kunnen zijn en wordt hiermee een Jihadstrijder.... een terrorist? Guven won met dit rauwe en rijke portret van twee Frans-Syrische broers de Prix Concourt du Premier Roman. Hij biedt een vlijmscherp zicht op zeer actuele themas: illusies in de multiculturele samenleving, het leven in de Franse banlieue, kansengelijkheid, schuld. De roman is stilistisch verrassend; een spel met straattaal.

Weg naar huis

Yaa Gyasi
N19-05
De Bezige Bij 2017, 395 p.
 • E-book

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar.
Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana tot de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten tot de volksverhuizingen naar Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering. In dit boek komen onderwerpen aan de orde komen die in de literatuur nog niet vaak aangeroerd zijn; de rol van de Afrikaanse slavenjagers en – handelaren en de ongemakkelijke verhouding tussen zwarte Amerikanen en Afrikaanse immigranten in de VS.

Een knap debuut van een 26 jarige Ghanees-Amerikaanse schrijfster en heel actueel in het licht van racisme en slavernijdiscussies.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

De nachtstemmer

Maarten ’t Hart
N20-10
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2019, 316 p.

De Groningse orgelstemmer Gabe Pottjewijd verblijft eind jaren tachtig van de vorige eeuw enige tijd in een Zuid-Hollands havenstadje (lees: Maassluis) om daar een beroemd orgel te stemmen. Hij verbaast zich over de vreemde snuiters die hij hier ontmoet. Bij zijn werk krijgt hij onverwacht hulp van een zestienjarig meisje dat min of meer gehandicapt is. Zij is de dochter van een aantrekkelijke Braziliaanse weduwe, die hem regelmatig uitnodigt om te komen eten. Het ziet ernaar uit dat er iets moois ontluikt tussen de saaie orgelstemmer en de exotische schone. Dat leidt in het stadje tot roddels, jaloezie en zelfs bedreiging. De Nachtstemmer is een onvervalste Maarten t Hart. Zoals we van deze schrijver gewend zijn, spelen geloof, orgelmuziek en liefde een grote rol. De lezer wordt makkelijk het verhaal ingezogen. Het is een heerlijk boek voor de liefhebber, heel geestig.

Houtrot

Rinske Hillen
N19-07
Querido 2017, 256 p.
 • E-book

Houtrot is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van een majestueus grachtenpand, dat al eeuwen in de familie is van natuurfilosoof Bram Wenksterman. In de immense achtertuin liggen de voorouders begraven. Het pand vertoont steeds meer gebreken, vanwege achterstallig onderhoud aan de fundamenten. De eigenaren hebben - begrijpelijk genoeg- andere dingen aan hun hoofd.
Terwijl de houtrot het pand aan de Keizersgracht steeds verder aantast, raken de familieleden steeds meer op drift.

Het is een filosofische roman over thema's als schuld, verraad en loyaliteit. In slechts drie dagen ontrolt het verhaal zich tot een grote puinhoop; een prachtige catharsis die je nu eens niet aan ziet komen.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

 • Ilse Josepha Lazaroms: ‘Recensie: Rinske Hillen – Houtrot’. In: literair weblog Tzum, 10 november 2017
 • Lodewijk Verduin: ‘Een huis vol stilte’. In: De Groene Amsterdammer, 29 november 2017
 • Gerwin van der Werf: ‘Een modern familiedrama in een spookhuis aan de gracht’. In: Trouw, 22 oktober 2017
 • Over de auteur

Zwarte schuur

Oek de Jong
N20-11
Uitgeverij Atlas Contact, 2019, 489 p.

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij staat op het toppunt van zijn roem. Maar dan wordt in een weekblad de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Langzaam wordt duidelijk hoe deze catastrofale gebeurtenis op het Zeeuwse eiland van zijn jeugd zijn leven bepaald heeft. Hoe ze doorwerkt in zijn leven als kunstenaar in Amsterdam en New York en zijn relaties met vrouwen beïnvloedt. Zoals met de levenslustige Fran met wie hij op één van de Canarische eilanden hun verhouding onderzoekt. Epische vertelling over leven met trauma alsmede over de zinderende kracht van een grote liefde. Oek de Jong munt uit in de beschrijving van agressie en erotiek tegen de achtergrond van de zoektocht naar schoonheid en waarheid.

De verloren berg

Lieke Kézér
N20-12
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2019, 256 p.

Schrijver Thomas Noorman verliest zijn vrouw Kira bij een fataal auto-ongeluk. Hij vindt kortstondig troost in de armen van Lauren, de juf van zijn zoontje Tommie (5), en vertrekt met hem en met zijn dochters Cleo (15) en Matilde (9) in een camper naar de Pyreneeën. Daar voltrekt zich een gezinsdrama en na de ontknoping snap je alles: het er 100% zijn voor de kinderen maar ook het roken, Cleos boosheid, de drank, de koffie en de doorwaakte nachten. De stijl is rustig en sober, het plot spannend en sterk. De kinderen zijn ontroerend neergezet. Tenslotte zijn er de intertekstuele verhalen, van Proust tot kinderboeken. Ze bieden troost, ook en juist in een tijd van heftige rouw. De Spaanse verloren berg kun je niet zien, maar hij is er wel: een prachtig en sterk verhaal!

Uit het leven van een hond

Sander Kollaard
N20-13
Uitgeverij van Oorschot, 2019, 192 p.

Het verhaal speelt zich af op een bloedhete zaterdag in juni in een kleine Nederlandse stad. Henk van Doorn (56, IC-verpleegkundige) laat zijn 13-jarige kooikerhond, Schurk, uit en merkt dat het dier niet in orde is. Thuiskomend besluit hij alsnog naar een dierenarts te gaan, die hartfalen bij Schurk constateert, maar het leven van de hond wel nog enige maanden kan rekken met de juiste medicijnen. In de bus ontmoet hij Mia, scheikundelerares, die op de terugweg met hem mee naar huis gaat om Schurk te zien. Tussendoor wordt verhaald over Lydia, ex-vrouw van Henk. Middels flashbacks en vooruitwijzingen weet je als lezer al dat Schurk op 17 november zal sterven, en dat de verhouding met Mia zal voortduren, begrijp je wat de hond voor Henk en Lydia betekende. Je wordt als lezer diverse keren op een grappige manier rechtstreeks aangesproken door de schrijver. Heel mooie beschrijvingen van puppygedrag. Geestige verhalen over de muzikale smaak van de hond. Veel overpeinzingen en monologen van Henk over wat leven betekent en sterfelijkheid. Prachtige detailbeschrijvingen van gedrag, voorwerpen, uiterlijk. Metaforen en andere beelden die je nopen tot overdenking.

De melancholie van het verzet

Lâslzo Krasznahorkai
N19-08
Wereldbibliotheek 2016, 415 p.
 • E-book

In een naamloos stadje in het zuidoosten van Hongarije, ergens in de twintigste eeuw wacht een groep dorpsbewoners op een messiaanse verlossersfiguur, die hen reddeloos zal bedriegen.
Die messias maakt deel uit van een groep circusklanten die op het marktplein een opgezette reuzenwalvis tentoon stelt. De dorpelingen stromen toe, maar dan komt er een soort volkswoede op gang. Redelijke argumenten falen: ressentimenten overheersen en een knevelregime doet zijn intrede. De kwade genius achter de gebeurtenissen wordt scherp gekarakteriseerd.
Een vreemd verhaal: realistisch in al zijn details hoe een meute de boel kort en klein slaat. Surrealistisch over het waarom. De lange meanderende zinnen slepen de lezer het verhaal in. Een verhaal dat ook lang na het lezen je blijft bezighouden. Man Booker International Prize (2015).

Lovende kritieken. Door situatie in Hongarije garandeert dit boek ook een mooie boekbespreking.

Links genoemd in de leeswijzer:

Over De melancholie van het verzet:

Ook interessant:
 • Laszló Krasznahorkai: Iemand klopt op mijn deur. Essay Hongarije. De Groene, 2 april 2014, 
Over de auteur:

Laszló Krasznahorkai 
Laszló Krasznahorkai in gesprek met collega-auteur Colm Tóibín 
Laszló Krasznahorkai en Salman Rushdie lezen voor en gaan in gesprek met Valeria Luiselli (duurt 1,5 uur) 

De vrolijke verrijzenis van Arago

Tomas Lieske
N19-09
Querido 2018, 287 p
 • E-book

1999. Joys (15) reist met haar ouders in de auto. In de Dolomieten duikt plotseling een jonge vos op voor de wielen, de ouders verongelukken en Joys raakt in coma. Of staan zij en de vos gewoon op om te gaan zwerven door de bossen? 1922. De Leidse fysici Paul Ehrenfest en Niels Bohr reizen in een Fiat 519 door Oostenrijk en Paul neemt zijn nicht Simone met haar “dochter” Lise én een vosje in huis. Daar krijgen zij een echt thuis en leert Lise/Joys de wereld van het gedachte-experiment kennen.
Met een auto als tijdmachine spring je heen en weer door het verhaal en je maakt live kennis met de beginselen van de relativiteitstheorie en sterrenkunde.

De uitwerking van het thema: Alles is liefde of: Hoever reikt de kracht van de verbeelding? maakt de roman wonderlijk ontroerend.

Links genoemd in de leeswijzer

Gezichten van glas

Michiel Lieuwsma
N20-14
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2018, 367 p.

Drie jonge mensen, een idealiste, een cabaretier en een kunstenaar wonen noodgedwongen tijdelijk in hetzelfde huis. Debora is gedesillusioneerd uit Afrika teruggekeerd en zoekt een nieuw doel, Gilbert worstelt krampachtig met zijn oudejaarsshow en Jonathan heeft de hiërarchische kunstmarkt de rug toegekeerd om op zolder te verdwijnen in zijn eigen werk. Alle drie staan ze op een kruispunt in hun leven en zoeken naar nieuwe manieren om een betekenisvolle bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Maar is het huis wel groot genoeg om onderdak te bieden aan hun verschillende en soms strijdige strategieën? Niet alleen een eigentijdse tekening van de liefdadigheidsindustrie, de kunst- en theaterwereld, maar ook een psychologische verkenning van drie zeer verschillende personages. Een adembenemende, maatschappelijk relevante roman over schuldgevoel en onmacht in een ontwrichte wereld. Waar is nog hoop, wat is nog echt, wat kunnen we doen?

Het vogelhuis

Eva Meijer
N19-10
Cossee 2016, 282 p
 • E-book

In Het Vogelhuis vertelt Eva Meijer, schrijver, filosoof en dierenactivist, het leven van Len Howard, Engelse biologe en violiste uit de vorige eeuw, die haar leven wijdde aan het bestuderen en omgaan met de vogels in de tuin van haar geïsoleerd liggende huisje op het Engelse platteland. Het gaat vooral over het gedrag en de omgang met koolmeesjes. Op de achtergrond spelen WO1 en WO2.
De koolmees Sterre speelt een bijzondere rol in het verhaal. Het bijzondere van dit boek is dat het je dwingt na te denken over vragen als: hoe verhouden mensen zich tot dieren, hoe denken dieren over mensen. Mooie, beeldende, ontroerende taal.

Na lezing ga je heel anders en intensiever kijken naar de meesjes, spechten, merels, roodborstjes en eksters in je eigen tuin. En herken je hun gedrag. Dat kan een boek teweegbrengen.

Links genoemd in de leeswijzer

Jij bent van mij

Peter Middendorp
N19-11
Prometheus 2018, 304 p.
 • E-book

In de roman heeft Tille Storkema, eenvoudige, verlegen, hardwerkende boer bijna 13 jaar geleden een meisje uit een nabijgelegen dorp verkracht en vermoord.
De dorpelingen verdenken asielzoekers ervan, maar als er een DNA-onderzoek komt wordt Tille gearresteerd. Hij had al veel eerder willen bekennen, maar werd daarvan weerhouden door de bijna obsessieve liefde die hij koestert voor zijn dochter Suze. Thema’s zijn emotionele verwaarlozing, eenzaamheid, herinnering, plattelandsleven Het boek is verbluffend knap opgebouwd qua tijd, vooruitblikken en terugblikken. Prachtige landschapsbeschrijvingen, indringende beschrijving van het eenzame leven van een boer.

Een boek om van te huiveren en van te genieten. Heel bijzonder dat je meegaat met de schrijver in mededogen en begrip voor een verkrachter en moordenaar. Een van de beste uit talloos veel romans die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Links genoemd in de leeswijzer:

Interview

 • Blom, Onno ‘Peter Middendorp kroop in het hoofd van de moordenaar van Marianne Vaatstra’. In: de Volkskrant, 20 april 2018.
 • Verplancke, Marnix ‘Jij bent van mij’. In: Knack, 9 mei 2018.
 • Dirk Leyman, De Morgen, 23 mei 2018 (voor bibliotheekleden te vinden via de online databank Literom) 
Recensies
 • Mirck, Hanz ‘Welke vrije wil?’. Op: Tzum, 4 mei 2018.
 • Schouten, Rob ‘Jij bent van mij is fictie, maar ontegenzeggelijk gebaseerd op de zaak Marianne Vaatstra’. In: Trouw, 29 april 2018.
 • Veen, Thomas de ‘Op dat ene moment was hij een beest’. In: NRC Handelsblad, 3 mei 2018.
 • Verplancke, Marnix ‘Jij bent van mij’. In: Knack, 9 mei 2018.

Foon

Marente de Moor
N19-12
Querido 2018, 318 p.
 • Braille-lezen
 • E-book
 • Gesproken boek

Het biologenechtpaar Lev en Nadja heeft vroeger een berenasiel geleid, maar heden ten dage leiden Lev, een dementerende bioloog en zijn veel jongere vrouw Nadja, zelf een verweesd bestaan, ver weg van de bewoonde wereld. Wat gebeurde er in het jaar waaraan Nadja niet meer terug wil denken? Waarom hebben deze mensen een eenzaam bestaan verkozen, ver weg van de ontwrichte samenleving die zij hebben ontvlucht?
Soms klinkt het als trompetgeschal, soms als een voorwereldlijk beest. Het intrigerende geluid dat het echtpaar hoort in de Russische bossen, ver van de bewoonde wereld. Foon is een boek waar je naar kunt luisteren. Een boek met een mysterieus geluid, dat komt van boven. Nadja, de vrouwelijke hoofdpersoon is niet angstig. Integendeel zelfs. Ze is “vooral blij omdat de natuur ons nog voor een raadsel stelt. Het is een doodvermoeiende gedachte dat alles in onze macht ligt.”

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies

 • Coen Peppelenbos: ‘De achtergrondruis van het leven’. In: Dagblad van het Noorden, 5 oktober 2018 
 • Arjan Peters: ‘Van klimaatverandering tot Russische vertelkunst, de MH17 en Poetin: de grote vertelkunst van Marente de Moor (vier sterren)’. In: De Volkskrant, 14 september 2018 
 • Rob Schouten: ‘Marente de Moor duikt een Russisch bos in’. In: Trouw, 15 september 2018 
 • Thomas de Veen: ‘Wat je van een beer in het wild kunt leren’. In: NRC Handelsblad, 13 september 
 • Lodewijk Verduin: ‘Van spoken en mysteriën’. In: De Groene Amsterdammer, 9 oktober 2018 
 • Jeroen Vullings: ‘Alsof God met de meubels schuift’. In: Vrij Nederland, 28 september 2018 
Overige
 • Margriet de Groot: ‘”Stilte is bedrieglijk”: In gesprek met Marente de Moor’. In: zin.nl 
 • Een interview van Jaap van Stralen met Marente de Moor. 
 • Een radio-interview met Marente de Moor uit het programma Nooit meer slapen

Ze zullen denken dat we engelen zijn

Bert Natter
N19-13
Thomas Rap 2018, 288 p.
 • E-book

Een aanslag in het centrum van de stad op een mooie warme nazomerdag. Een geldwagen raast over het plein waar een terras is. Alfred is er net gaan zitten. Naast hem een vrouw. Wanneer er zijn kant op geschoten wordt, duikt Alferd omlaag en beschermt met zijn lichaam de vrouw. Ze overleven allebei de aanslag.
Dan begint de reconstructie van wat er eigenlijk gebeurd is, die middag op dat plein. Wie waren de daders en wie zijn de slachtoffers. We volgen Alfred in de dagen na de aanslag. De hulpverlening die op gang komt, het onderzoek naar de daders. Maar ook zijn contact met de vrouw, Prunella, die hij heeft beschermd. We komen meer te weten over de achtergrond van Alfred en over de gevolgen die de aanslag voor hem heeft.

Dit is een boek dat je niet makkelijk weglegt. Het is vlot geschreven. Daarnaast roept het verhaal steeds weer vragen op die niet altijd beantwoord worden.

Links in de leeswijzer:

Blindganger

Michael Ondaatje
N19-14
Nieuw Amsterdam 2018, 286 p.
 • E-book

1945: Londen herstelt zich van de Blitzkrieg. De veertienjarige Nathaniel en zijn zestienjarige zus Rachel worden door hun moeder achtergelaten bij twee louche figuren, Walter (De Mot) en Norman (De Schicht).
Aanvankelijk denken ze dat zij criminelen zijn, maar broer en zus groeien redelijk gelukkig op in de excentrieke wereld die de beide mannen creëren, vol kleurrijke vrienden die zich in de chaotische naoorlogse jaren op nogal ongebruikelijke wijze over hen ontfermen.
Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden, het opgroeien in de wereld van De Mot en het grote geheim van zijn moeder.

Ondaatje, een Canadese schrijver van Burgher oorsprong (Tamil-Nederlands) brengt in deze gelaagde roman werkelijkheid, herinnering en verbeelding samen.Hij schreef een filmische en dromerige roman vol avontuur, wonderlijke personages en raadselachtige gebeurtenissen.

Links genoemd in de leeswijzer

 •  
 • Arensman, Dirk-Jan. ‘Dichter van levensgaten.’ VPRO Gids, 18 september 2018. 
 • Arensman, Dirk-Jan 2. ‘Nieuwe Ondaatje is betoverende leeservaring.’ Het Parool, 15 september 
 • Boomsma, Graa. ‘Niemand is wie hij lijkt.’ De Groene Amsterdammer, 24 oktober 2018. 
 • Bouman, Hans. ‘Ondaatje zet zijn lezers stevig aan het werk, maar de beloning is ernaar (5 sterren).’ De Volkskrant, 8 september 2018. Online beschikbaar via .
 • Brennan, Matt. ‘The Cinematic Appeal of Michael Ondaatje’s Warlight.’ Paste Magazine, 13 september 2018.
 • Dertaelen, Jan. ‘De kunst van het herinneren.’ De Tijd, 10 oktober 2018.
 • Dundas, Deborah. ‘Q&A: Michael Ondaatje on his latest novel, Warlight.’ The Star, 4 mei 2018.
 • Edemariam, Aida. ‘“It's the book that gave me freedom”: Michael Ondaatje on The English Patient.’ The Guardian, 9 juli 2018. 
 • Jaeger, Toef. ‘“In Sri Lanka was het leven zo enorm anders dan in Engeland”.’ NRC Handelsblad, 20 september 2018.
 • Mundow, Anna. ‘“Warlight” is a quiet new masterpiece from Michael Ondaatje.’ Washington Post, 4 mei 2018.
 • Preston, Alex. ‘Warlight by Michael Ondaatje review – magic from a past master.’ The Observer, 5 juni 2018.
 • Sansom, Ian. ‘Michael Ondaatje’s Warlight is like watching a Wes Anderson film through a telescope.’ NewStatesman, 15 augustus 2018.
 • Wils, Esther. ‘Ondaatjes duistere wereld maakt indruk.’ Algemeen Dagblad, 6 oktober 2018.

Peachez

Ilja Leonard Pfeijffer
N19-15
Arbeiderspers 2017, 174 p.
 • E-book

Een eenzame, oudere classicus zit in een gevangenis in Buenos Aires, waar hij vermoedelijk de rest van zijn leven zal moeten blijven. Hij kijkt terug op zijn romance per mail met een jonge vrouw, ene Sara, die hij surfend op het internet heeft leren kennen. Zij blijkt na enige tijd een fotomodel uit Las Vegas te zijn. Hij raakt behoorlijk van haar in de ban en meent dat hij de grote liefde van zijn leven heeft ontmoet, waar hij niet meer op had durven hopen. Al gauw maken ze een afspraak om elkaar in het echt te ontmoeten. Er komt echter een kink in de kabel en via Curaçao reist hij haar achterna naar Argentinië. Deze geschiedenis berust op een waar gebeurd verhaal uit de New York Times. Pfeiffer heeft er een romantisch en humoristisch boek van gemaakt in een weergaloze stijl.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer

 • Auteur onbekend. 17 (getal). s.l.: Wikipedia, 26 oktober 2018.
 • Auteur onbekend. Biografie. Iljapfeijffer.com, s.a.
 • Houwelingen, Bo van. “Peachez is nu al het meest romantische boek van het jaar.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. De Volkskrant, 25 februari 2017, Cultuur & Media. 
 • Jury Libris Literatuurprijs. “Ilja Leonard Pfeijffer - Peachez, een romance.” Juryrapport van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. Librisliteratuurprijs.nl, 2018. 
 • Kort, Sebastiaan. “De academicus en het pruilmeisje.” NRC.nl, 16 februari 2017. 
 • Mauritz, Jan P. De vlag hijsen voor de Noorse esdoorn: Deel 2. s.l.: www.boomzorg.nl, s.a. 
 • Peppelenbos, Coen. “Recensie: Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance.” Tzum, literair weblog, 18 februari 2017.
 • Pruis, Marja. “Professor in de begeerte.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. De Groene Amsterdammer, 15 februari 2017, Dichters & Denkers. 
 • Vervaeck, Bart. “Lofzang op de illusie.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. De Reactor, 8 maart 2017, Teksten. Online te vinden: .
 • Werf, Gerwin van der. “Professor gelooft in de ingebeelde liefde.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. Trouw, 4 maart 2017, Home. 

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer
N20-15
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2019, 547 p.

In Grand Hotel Europa zijn verschillende verhaallijnen te vinden. Onder meer een liefdesrelatie en de zoektocht naar een schilderij. Twee themas houden al die verschillende verhaallijnen op een bijzondere manier bij elkaar: het verleden van Europa en massatoerisme. Ons verleden is zowel het blok aan ons been, als ons uniqueselling point. Om dit boek kunnen we niet heen, met humor geschreven, in prachtige taal, soms wat bombastisch, maar alle 547 paginas onderhoudend. Een boek dat je aan het denken zet over je eigen standpunt ten opzichte van Europa.

De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld
N19-16
Atlas Contact, 2018, 272 p.
 • E-book

Beklemmende debuutroman over een gereformeerde boerenfamilie waar de oudste zoon verongelukt tijdens het schaatsen op open water. Met dit verlies geconfronteerd, trekken alle familieleden zich terug in zichzelf. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje en broer langzaam ontsporen.
Dit schrijnende verhaal wordt verteld door Jas. Zij doet experimenten met dieren en heeft bezweringen nodig om stand te kunnen blijven houden, zoals haar jas aanhouden om te voorkomen dat ze sterft aan bacteriën en ziektes.

Wervelende ontwikkelingsroman, zowel somber als geestig en soms ongemakkelijk, vol zintuiglijk proza over jeugd van een plattelandsmeisje dat opgroeit in een gezin dat getekend wordt door verlies. Het boek stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2019.

Links genoemd in de leeswijzer

Zomervacht

Jaap Robben
N20-16
Uitgeverij De Geus, 2018, 316 p.

Lucien, de gehandicapte broer van de 13-jarige Brian zit (ligt schrijft Robben treffend) in een instelling. Als de verbouwing daar uitloopt krijgt pa het verzoek zijn zoon voor een maand of wat in huis te nemen. Pa heeft er geen trek in, tot hij hoort dat er een vergoeding tegenover staat. Geld kan pa wel gebruiken en hij heeft zijn jongste zoon Brai om voor Lucien te zorgen. De jongen komt dus naar huis: een stacaravan op een rommelig terrein waar, naast Brian en zijn vader, nog meer randfiguren wonen. Een soort Flodderomgeving. Het verhaal wordt verteld vanuit de Brian die met enige tegenzin, maar allengs liefdevoller, de zorg voor Lucien op zich neemt. Hij verschoont luiers, leert hem (weer) lopen, maakt de nodige ongelukken. De vader is onbetrouwbaar en onverantwoordelijk en toch geeft hij op zijn manier om zijn kinderen. De moeder is afwezig. De enige vrouw in het boek is Selma op wie Brian verliefd is en naar wie hij op zijn brommertje naar toe gaat en helaas Lucien vastgebonden alleen moet laten. De schrijver vertelt het verhaal in een eenvoudige goed bij de hoofdfiguur passende taal. Zijn schrijfstijl is recht voor de raap en aangrijpend. Je voelt de warmte, je bent op het armoedige terrein én je (her)kent de personen.

Gebroken wit

Astrid H. Roemer
N20-17
Uitgeverij Prometheus, 2019, 340 p.

Familiedrama over de geschiedenis van de familie Vanta in Paramaribo. Men is aan elkaar verwant als de kleuren van gebroken zonlicht. Terwijl oma Bee terugblikt op een veelbewogen leven zorgen haar kleindochters voor haar. Oma, haar dochters en kleindochters zijn sterke vrouwen waar de (afwezige) mannen maar schameltjes bij afsteken. Terwijl de oudere generatie veel te duchten heeft gehad van armoede, bedrog en misbruik is de jongste generatie op weg naar een beter leven. Dat leven speelt zich onder meer af in Nederland als Suriname op weg is naar de onafhankelijkheid. Geloofsverschillen komen aan bod als een katholieke kleindochter een relatie krijgt met een moslim. Uiteindelijk is ook van de laatste (klein)dochter bekend wie de vader is. Fraaie roman over generaties vrouwen in Suriname. Het is een smeltkroes van mensen en verhoudingen. Astrid Roemer gebruikt de samenlevingsstructuren die ze zelf zo goed kent. Bijzondere schrijfstijl, associatief, veel schakelingen tussen personages en tijdspers-pectieven.

Normale mensen

Sally Rooney
N20-18
Uitgeverij Ambo Anthos, 2019, 253 p.

In een Iers stadje zijn populaire Connell en teruggetrokken Marianne klasgenoten. Connells moeder is schoonmaakster bij die van Marianne en dat tekent de verhouding, maar niet voor altijd. Ze worden heel bijzonder voor elkaar. Als ze later allebei naar Trinity College in Dublin gaan, zijn de rollen omgedraaid, maar ondanks de duistere kanten van ieders persoonlijkheid blijft hun band. En dan blijkt dat zij elkaar veranderd hebben. Een razend knap geschreven coming-of-age-verhaal over klassen-verschil en slecht ouderschap, over macht over mensen en over Ierland. Over mensen die elkaar vrijlaten, die goed zijn voor elkaar. Genomineerd voor de Man BookerPrize.

Liefde, als dat het is

Marijke Schermer
N20-19
Uitgeverij van Oorschot, 2019, 203 p.

In deze roman komt liefde in al zijn vormen aan bod; romantiek, vriendschap, seksuele aantrekkingskracht, puberromantiek. Sev en David willen geen relatie en spreken dat ook naar elkaar uit. Maar wat dan wel? David is na twintig jaar huwelijk verlaten door Sev en is zijn identiteit kwijt. Hij stelt alles in het werk om zijn kinderen een warm gezin te bieden. Sev ontvangt David alleen bij haar thuis waardoor zij buiten zijn dagelijks leven blijft staan. In de speurtocht naar geluk van de hoofdpersonen maken we ook kennis met Terri, de ex-echtgenote van David en met haar nieuwe vriend. De impact die een scheiding vaak heeft op kinderen blijkt vooral als we Ally volgen, de jongste dochter. Aangrijpend verhaal over liefde en keuzes die gemaakt kunnen worden. Een prachtig opgebouwde roman, een zorgvuldige poëtische stijl, rake observaties en herkenbare personages.

De Weense sigarenboer

Robert Seethaler
N19-18
De Bezige Bij 2017, 250 p.
 • E-book

De zeventienjarige, wat naïeve Franz Huchel woont samen met zijn moeder in een dorpje in de Oostenrijkse bergen. Zij stuurt hem naar Wenen, waar een oude vriend van haar een sigaren- annex tijdschriftenwinkel heeft. Franz krijgt een baantje in deze winkel. Een van de klanten is de beroemde psychiater Sigmund Freud. Franz raakt met hem bevriend en krijgt het advies om een meisje te vinden. Hij wordt verliefd op een mooie Boheemse variétédanseres. Het boek speelt in 1937, een turbulente tijd voor Oostenrijk, dat zich aansluit bij nazi-Duitsland. Dat heeft grote gevolgen, ook voor de hoofdpersonages in deze roman.

Er staan fraaie dialogen en sfeerbeelden in het boek. Het gaat over hoe het is om te leven en op te groeien in tijden van oorlogsdreiging, antisemitisme, onderdrukking en over het verzet van de enkeling.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

 • Marco Kamphuis: ‘Alles komt bijeen in de tabakszaak’. In: NRC Handelsblad, 8 december 2017, 
 • Emilia Menkveld: ‘Seethaler is een meester in details en dialogen’. In: De Volkskrant, 16 december 
 • Adam Phillips: Freud. De geboorte van een psychoanalyticus. Uitg. Ambo Anthos, 2014

Huis in Brand

Kamila Shamsie
N20-20
Uitgeverij Signature, 2018, 288 p.

De viif hoofdpersonages van deze roman hebben allemaal een Brits-Pakistaanse achtergrond. Aneeka van bijna twintig, haar tweelingbroer Parvaiz en haar oudere zus Isma hebben op vrij jonge leeftijd hun ouders verloren. Parvaiz wordt min of meer verleid om naar het kalifaat in Syrië te gaan. Hij wil al snel terug naar Londen, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Eamonn, de zoon van minister Karamat van binnenlandse zaken, kan misschien hulp bieden. Het lijkt of Aneeka probeert om hem in te palmen. Huis in brand kan gezien worden als een moderne variant op Antigone, het toneelstuk van Sophocles. Het thema is loyaliteit: aan wie ben je trouw, aan jezelf, je familie, de staat, je afkomst, je geloof? Het boek laat zien hoe het de leden van twee verschillende hedendaagse moslim-families vergaat. Het is helder geschreven, spannend en actueel. Ondanks het heftige onderwerp leest het heel prettig.

Swing Time

Zadie Smith
N19-19
Prometheus 2016, 448 p.
 • E-book

Het is 1982 in Noordwest-Londen. 2 Gekleurde meisjes in Noordwest-Londen raken met elkaar bevriend als zij voor het eerst naar balletles gaan. Ondanks de tegenstellingen, één meisje heeft een ambitieuze moeder en een vader die zijn zinloze bestaan wel prima vindt, de ander een obese moeder en een afwezige vader, blijven zij altijd bevriend. Het ene meisje heeft talent en maakt carrière in de dans.
De ander heeft geen talent maar blijft wel altijd zijdelings betrokken bij deze wereld. Hoewel de één carrière maakt heeft de ander een leven dat bestaat uit vallen en opstaan. Indrukwekkend is hoe beiden omgaan met de verschillen in afkomst, relaties en toekomst-verwachtingen.

Swing Time is een hartverwarmend verhaal. Zadie Smith is één van de meest getalenteerde Britse auteurs en schetst zoals altijd een interessant beeld van het leven in Noordwest-Londen en West-Afrika. Dit boek nodigt uit snel op zoek te gaan naar haar andere titels.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd op de website

 • Toef Jaeger: ‘Helaas… geen dans met platvoeten’. Op de website van NRC, 17 november 2016. 
 • Justin Waerts: ‘Tussen het persoonlijke en het politieke’. Op de website Tzum.nl, 25 november 2016. 
 • Hans Bouman: ‘Zadie Smith stelt identiteit en teleurstelling centraal’. Op de website van de Volkskrant, 19 november 2016. 

Lente

Ali Smith
N20-21
Uitgeverij Prometheus, 2019, 304 p.

Filmregisseur Richard treurt om de dood van een goede vriendin, scenarioschrijfster Paddy. Om zijn verdriet te verwerken maakt hij een reis naar Schotland. Hij kruist het pad van beveiligingsbeambte Brittany en de twaalfjarige vluchtelinge Florence. De roman heeft een bijzondere vorm. Het perspectief ligt wisselend bij deze drie personages, maar er staan ook andere teksten in. Onder meer vanuit de stem van het rechts-populistische deel van het volk. Door het hoofdverhaal heen worden allerlei andere verhalen gevlochten, uit de oudheid, volksverhalen en van Shakespeare. Ook Katherine Mansfield en Rainer Maria Rilke komen erin voor. Ali Smith is bezig een vierluik over de seizoenen te schrijven. Eerder verschenen de romans Winter en Herfst, die zeer lovend werden ontvangen. Ook Lente is een heel knap geschreven boek van grote schoonheid. Het is grillig en speels en boeit qua vorm, taal, ideeën en urgentie.

Zomerlicht en dan komt de nacht

Jón Kalman Stefánsson
N20-22
Uitgeverij Ambo Anthos, 2018, 238 p.

De alleswetende verteller neemt ons mee naar het kleine dorp (Wij) in het noorden van IJsland. In dat geïsoleerde dorp waart de schrijver rond op zoek naar verhalen; ontregelende vertellingen over al te menselijke daden en drijfveren. We ontmoeten de verschillende personages, en wat ze gemeen hebben is het dorp, maar het zijn ook personages die op zichzelf staan en zo invloed hebben op het dorp. Zo is er de directeur van de breifabriek - het verhaal waarmee het boek opent -, die opeens de man is die de hemel nader was dan de aarde. Hij komt terug uit de hoofdstad en spreekt opeens vloeiend Latijn. Hij geeft alles op om eerste drukken van wetenschappelijke boeken te kopen en de sterren te bestuderen: voortaan is hij de Astronoom. Een bizar verhaal en ook voor de dorpelingen is het wat excentriek, maar in het kalme proza van Stefánsson en door de nuchterheid van de dorpelingen wordt het geaccepteerd. De verhalen zitten vol uitgeschreven observaties en ideeën in prachtige zinnen aaneengeregen. Prijzen: Nordic Council Literature Prize, de Per Olov Enquistprijs en met dit boek de IJslandse literatuurprijs.

Hoor nu mijn stem

Franca Treur
N19-21
Prometheus 2018, 352 p.
 • E-book

Al vroeg is Ina Wisse wees geworden en wordt ze opgevoed door een opa en twee oudtantes in een bevindelijk reformatorisch milieu.
De ambitieuze Zeeuwse probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Maar later legt ze haar geloof af en wordt ze als Gina een succesvol radio- interviewster in de Randstad. Als haar oudtante Ma ziek wordt, keert ze terug naar Zeeland om voor haar te zorgen.
Ondertussen verliest ze haar baan en haar geliefde. Dan gaat ze zich afvragen hoe je diepe relaties kunt aangaan en tegelijk jezelf kunt zijn en jezelf kunt laten zien.

Prachtige psychologische roman in een fijnzinnige stijl met mooie miniportretjes en rake observaties over de geloofsafval van een eigentijdse jonge vrouw.

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies

 • Berg, Rien van den. ‘Het sprekend spiegelbeeld van Franca Treur’. Nederlands Dagblad. 06-10-2017.
 • Leyman, Dirk. ‘Gevangen door de gereformeerde gemeenschap’. De Morgen. 03-10-2017.
 • Peeters, Arjan. ‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren’. De Volkskrant. 07-10-2017.
 • Schutte, Xandra. ‘Hoe Ina Gina werd, en terug’. De Groene Amsterdammer. 26-10-2017.
 • Veen, Thomas de. ‘Waar wereldvreemdheid een deugd is’. NRC.NEXT. 13-10-2017.
 • Velzen, Joost van. ‘Franca Treur:’Kennelijk had ik het geloof nog niet uitbehandeld’. Trouw, 10 oktober 2017.
Overig
 • De officiële website van de auteur.
 • Franca Treur over haar nieuwe boek Hoor nu mijn stem. Pauw, 24 oktober 2017. 
 • Zeeuwse Literatuurprijs voor Hoor nu mijn stem in 2018

Klokkendans

Anne Tyler
N19-22
Prometheus 2018, 272 p.
 • E-book

De roman vertelt over Willa vanaf haar 11de levensjaar ( in 1967 wanneer haar moeder voor de zoveelste keer in woede het huis tijdelijk verlaten heeft), telkens in fases van ongeveer 1 jaar waarin ze 21 ( en een huwelijksaanzoek krijgt van haar vriend Derek) , 41 ( wanneer ze samen met Derek een auto-ongeluk, door hem veroorzaakt krijgt, waarbij hij om het leven komt) en 61 is en hertrouwd met Peter.
illa wil altijd iedereen plezieren en goed doen, de brokken achter hun rug opruimen en daar veel van haar eigen dromen voor opgeven. Uit het verrassende einde blijkt dat ze eindelijk inziet dat ze haar hoofd altijd heeft laten hangen naar respectievelijk haar vader/ 2 echtgenoten en een voormalige schoondochter.
In de laatste alinea besluit ze haar eigen gang te gaan en haar leven niet meer afhankelijk te maken van mensen die haar domineren.

Het boek leest als een trein. Gemakkelijk, helder taalgebruik, interessante personages, goed van opbouw, herkenbaar qua gebeurtenissen en thematiek (vooral voor vrouwen)

Links genoemd op de website

De jongens van Nickel

Colson Whitehead
N20-23
Uitgeverij Atlas Contact, 2019, 268 p.

Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. In deze ellende is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel. Een hartverscheurend verhaal, een verborgen stukje geschiedenis dat onder je huid kruipt. Hoewel gruwelijkheden veelvuldig in het boek voorkomen worden ze niet tot in detail beschreven, eerder suggestief met weinig woorden. Door de buitengewone structuur van de roman krijgt veel van wat eerder voorgevallen is aan het eind een heel andere betekenis. Ook filosofisch is het boek boeiend en kan mooie discussies opleveren, uitspraken van Martin Luther King in relatie tot het leven op Nickel én het leven in het algemeen.