Doe mee aan een Zomerleesclub

Bent u de komende zomer thuis, en hebt u zin in contact met lezers in uw omgeving? Senia kan ervoor zorgen. Meld u aan voor een Zomerleesclub, en wij brengen u in contact met lezers in de buurt. Het brengt u: mooie boeken en boeiende gesprekken daarover met leuke mensen.

Hoe het werkt

  1. Via deze website kunt u zich melden als belangstellende. Waar u ook woont. Van Delfzijl tot Terneuzen en van Den Helder tot Maastricht, iedereen kan meedoen. Meld u aan via het formuliertje rechts.

  2. Is er één aanmelding uit een bepaalde woonplaats, dan gaan wij voor u op zoek naar mede-lezers. We sturen een bericht naar de krant, sturen een mailtje naar leesgroepen die we kennen, en verzenden een bericht op Twitter en Facebook.

  3. Als er minimaal 4 belangstellenden zijn brengen we u met elkaar in contact.

  4. Lukt het om een eerste afspraak te maken (om een eerste boek te bespreken) dan is de Zomer-leesclub geboren.

  5. We sturen de leden de 'leeswijzers' die bij de 3 zomerboeken horen, en u gaat aan de slag. De leeswijzers van Senia vormen de handleiding voor de boekbespreking. Leeswijzers geven voor elk afzonderlijk boek een samenvatting, een analyse van literaire aspecten van het boek, en bieden een serie discussievragen als een leidraad voor het gesprek in de Zomer-leesclub.

Welke boeken lezen de Zomerleesclubs?

Dit jaar is het thema is het thema: Een reis door het leven. De boeken die erbij horen zijn:

Sonja Barend - Je ziet mij nooit meer terug

Je ziet mij nooit meer terug - in programma Zomer-leesclubsN18-24, De Bezige Bij, 288 p, € 12,50. Als e-book te leen bij onlinebibliotheek.

In haar memoires probeert de 'Koningin van de Talkshow' Sonja Barend (1940) te achterhalen wat voor man haar Joodse vader is geweest. Het gemis van haar vader, die in een kamp overleed, en het niet praten daarover door haar moeder is een rode draad in dit boek, waarin Barend ook op haar eigen leven reflecteert. Het gaat over diverse televisieprogramma’s, over haar eerste huwelijk en haar verblijf in Israël, waar ze officieel Joods werd. Er zijn grote contrasten in het boek; zo beschrijft Barend naast haar liefdevolle relatie met haar tweede man en zijn kinderen ook de terugkerende zware perioden waarin zij aan kanker leed.

Recensente Aleid Truijens van De Volkskrant las dit boek met bewondering: 'Sonja Barend schrijft het op zoals het was (…). Zwaar op de hand en larmoyant is ze niet, net zo min als vroeger de presentatrice. Ze bespot graag menselijke zwakheden, en tegelijk heeft ze mededogen.'

Paolo Cognetti - De Acht Bergen

De acht bergen - in programma Zomer-leesclubsN18-23, De Bezige Bij, 224 p. € 19,99.

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg.
Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Tommy Wieringa - De heilige Rita

De heilige Rite - in programma Zomer-leesclubsN18-19. Uitgever De Bezige Bij 2017. 286 p.

De Heilige Rita van Cascia is de patroonheilige van het dorp Mariënveen, waar niemand de moderne tijd kan bijhouden. Zij waakt over Tommy Wieringa’s geboortegrond Twente en de kneusjes die daar zo goed mogelijk samen met de migranten leven. Paul, de zoon van schoolmeester Aloïs, wordt door zijn moeder in de steek gelaten. Zij ging er vandoor met een avontuurlijke Rus die met een sproeivliegtuigje de Koude Oorlog ontvlucht was. Paul leeft met zijn vader, bezoekt geregeld de Thaise prostituee Rita en verder is er zijn vriend Hedwiges die zijn fortuin verliest bij een overval. De vriendschap tussen de mannen is meer dan bijzonder, een ontroerende schets van losers die niet meer meedoen.

De heilige Rita is een grootse roman over een vader en een zoon, over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. De humor, taal, stijl en details maken er een symbolische roman van, een echte 'Wieringa', een auteur die zelf ook verlaten werd door zijn moeder en woonde bij zijn vader.

Beschikbaarheid van boeken

  • Veel bibliotheken beschikken over een of meerdere exemplaren van deze boeken.
  • U kunt in de Zomerleesclub afspreken dat u een of enkele exemplaren aanschaft en deze laat rouleren.
  • Het boek van Sonja Barend is te leen als e-book bij www.bibliotheek.nl. Inloggen kan met uw bibliotheekpasje.