Bezoek een boek, op zoek naar heilige grond

Enthousiasme voor leesgroepen die klassiekers lezen.

Een leesclub op zoek naar de Heilige Rita

Rijdend door Twente, onderga je direct de schoonheid van het landschap. De prachtige boerderijen, de houtwallen en het mooie winterlicht over het land. De gastvrije relaxte bevolking staat garant voor een aangenaam verblijf. Een van de dorpen daar, Geesteren, is niet mooi of romantisch. Het is gewoon een plek waar gewoond en gewerkt wordt. Een kerk, een bejaardenhuis, wat nieuwbouw en een Chinees. Hier speelt De Heilige Rita zich af.

Grote literatuur hoeft niet in New York, Londen of Parijs gesitueerd te zijn. Twente, de Achterhoek of Limburg kunnen ook universele verhalen voortbrengen. ‘De heilige Rita’ is een literair werk dat zich afspeelt in Twente, met het dorp Geesteren als middelpunt. Dit is de omgeving waar de schrijver, Tommy Wieringa, zijn jeugd heeft doorgebracht. 

In de roman leren we Paul Krüzen en zijn vriend Hedwiges Geerdink kennen, twee mannen die er wat van proberen te maken. Het knappe van het boek is dat het over mensen gaat die je niet per se zou willen kennen, maar die toch heel nabij komen tijdens het lezen. Een universeel verhaal over eenzaamheid, blijven of weg gaan, liefde en het gebrek daaraan. Opgeschreven in een prachtige stijl.

Een fietstocht naar Geesteren

In het afgelopen seizoen hebben leesgroepen in het hele land dit boek gelezen. Ook de leesgroep van Greetje Themme uit Almelo, die al dertien jaar bestaat. Als afsluiting van hun literaire seizoen doen ze altijd iets leuks. Afgelopen jaar was dat een fietstocht vanuit Almelo naar Geesteren. Natuurlijk bezochten ze de Chinees, waar ze lekker hebben gegeten en door de serveerster zijn gewezen op de plek waar Tommy altijd zit als hij daar weer eens is.
Greetje zegt: ‘We kopen jaarlijks vier boeken en bezoeken vier lezingen. Deze lezingen gaan over de romans die we gelezen hebben, en worden georganiseerd door de bibliotheken van Overijssel en ‘Vrouwen van Nu’ uit Drenthe. Omdat we zo fanatiek zijn lezen we nog een boek extra. En dat was dit jaar ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa. Wij vinden het natuurlijk een beetje onze Tommy en onze Rita’.

Twents maar ook niet

Het knappe van het boek is dat het heel Twents is, maar dat wij het allemaal, waar we ook wonen, herkennen en er van genieten. Trouw schrijft: ‘Wieringa’s beste roman. Weinigen sleuren zoals hij de lezer zo dwingend een landschap in dat tegelijk bekend en mythisch aandoet. Het klopt allemaal, het voelt alsof het boek uit één brok steen is gehouwen.’

Lenora Crom
 

Een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles

Naar aanleiding van de roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt, bracht leesclub Samaya uit IJsselstein een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles, de enige overgebleven fabriek waar het wereldberoemde Delfts blauw nog steeds wordt beschilderd.

De roman Nachtblauw gaat over deze fabriek en over het ontstaan van het Delfts blauw. We krijgen met behulp van een audiogids in diverse zalen uitleg over het een en ander. Ook wordt de geschiedenis van de fabriek verteld en geprojecteerd, en aansluitend zien we in een andere zaal het proces vanaf de opdracht van de klant tot het eindresultaat. Ontzettend interessant en boeiend.

In de winkel kan je aan het eind van de rondleiding prachtig porselein kopen. Het aanbod is enorm en gaat van serviezen tot mooie tulpenvazen en andere decoratieartikelen. Je kunt er zelfs Nijntje als spaarpot kopen!

We eindigen in stijl met een High Tea die in het arrangement inbegrepen is. Prachtige etagères met hartige en zoetige lekkernijen staan voor ons klaar. Vanzelfsprekend is alles in het teken van Delfts blauw: tafellakens, porselein, theepotten en zelfs de schorten van de serveerster zijn blauw/ wit. Prachtig!

Na het lezen van het boeiende boek van Simone van der Vlugt, kreeg het bezoek aan deze fabriek een extra dimensie. Een echte aanrader.