Interview met de werkgroep Duits

1 oktober 2021

De werkgroep Duits van Senia bestaat uit vijf mensen. Wie zijn zij en wat doet de werkgroep? Waarom is het goed om Duitse schrijvers te lezen? Wie zijn de deelnemers van de twintig Senia leesgroepen Duitse literatuur? Waarin verschilt Duitse literatuur van Nederlandse Literatuur? Lees dit en meer in het interview dat Ria Hullegie had met Sonngard Winkler en José Jegen, leden van de werkgroep Duits.

Lees meer

Interview met Josephine Ruitenberg

1 september 2021

De Da Vinci code van Dan Brown, Een klein leven van Hanya Yanagihara, De Wertheims van Silvia Tennenbaum zijn totaal verschillende boeken die in elk geval één ding gemeen hebben: ze zijn alle drie vertaald uit het Engels door Josephine Ruitenberg. Het is maar een kleine greep uit de enorme stapel boeken die zij in de loop der jaren heeft voorzien van een Nederlandstalige versie. Vorig jaar vertaalde zij de roman Kintu van Jennifer Nansubuga Makumbi. Deze grootse Oegandese roman wordt dit seizoen door veel leesclubs van Senia gelezen. Dat is een goede reden om de vertaler over haar werk te interviewen. Lees verder …   
 

Lees meer

Interview met Herman Roovers, een verbinder

2 augustus 2021


Nog even en dan gaat het leesclubseizoen 2021-2022 van start. Hopelijk houdt corona zich dan koest en kunnen we eindelijk weer in levenden lijve met de hele leesclub bij elkaar komen in huiskamers, bibliotheken of boekhandels. Senia heeft de afgelopen lockdownperiode geprobeerd er het beste van te maken, onder andere door middel van BoekMeetings, online bijeenkomsten en online oprichtingsbijeenkomsten. Wie zich hier enorm voor heeft ingezet, is Herman Roovers, Senia-ambassadeur voor Nijmegen en omstreken.

 

Lees meer

Interview met Miriam Rasch

1 juli 2021

“Ergens in het proces van dataficatie, ga ik zelf verloren en niemand lijkt zich daarover te bekommeren. Alsof ik een goedkoop offer ben op het altaar van het dataïsme.”

In ‘FRICTIE, ethiek in tijden van dataïsme’ laat Miriam Rasch zien dat mensen geen robots zijn en veel meer dan data. Tussen de data en de mens bestaat frictie. Deze frictie is het startpunt voor ethische reflectie. Miriam Rasch won met dit boek de Socratesbeker 2021.

Lees meer

Gesprek met Karin Mous

27 april 2021

Gesprek met Karin Mous, voorzitter van de werkgroep moderne literatuur van Senia. Samen met Ineke van de Rotte en diverse ambassadeurs presenteerde zij in april de nieuwe keuzelijst tijdens een online voorjaarsbijeenkomst. In plaats van het hele land door te reizen, nu door Covid19, een webinar. Hoe is dat voor haar? Hoe reageerden de deelnemers? En wat doet een voorzitter van een werkgroep literatuur?

 

Lees meer

Even bijpraten met Ineke van de Rotte - tijdelijk directeur

25 februari 2021

Gesprek met Ineke van de Rotte, weer even terug als directeur van Senia. Zij vervangt tijdelijk de per 1 november vertrokken directeur Nicole van Hoven. Hoe was het om met pensioen te zijn en nu weer terug? Wat zijn haar plannen als tijdelijk bestuurder en hoe kijkt zij naar de toekomst van Senia?

 

Lees meer

Muziekluisterclubs gaan online

24 februari 2021

Kan een luistergroep ook online functioneren?
Daarover vertellen Hans Teuling en Sandra van Kalken

Hans Teuling, contactpersoon van een muziekluistergroep in Almere en deelnemer aan de proefsessie, heeft al langere tijd ervaring met het online samen luisteren naar muziek. Zijn groep komt sinds oktober vorig jaar online bij elkaar. “Wij werken met Jitsi Meet. Na de start in oktober hebben we vijf bijeenkomsten gehad en iedereen is enthousiast.” Hans is contactpersoon van de groep en verzorgt ook de technische kant van de bijeenkomst. Hij zorgt dat de links uit de luisterwijzer op zijn laptop klaar staan. Tijdens de online bijeenkomst kan hij zijn scherm delen, zodat iedereen de muziekfragmenten kan beluisteren en bekijken."

Lees meer

Samen staan we sterker, samenwerking bibliotheek en ambassadeur in Venlo

26 januari 2021

We gaan beeldbellen via Jitsi, uitgelegd in de nieuwsbrief van Senia. Een ideale setting nu we niet fysiek bij elkaar kunnen komen. Helene Knippenbergh werkt ruim zeventien jaar als Senia ambassadeur voor Limburg. 'Ik ben helaas nog steeds de enige ambassadeur in Limburg. Ik wil niet mijn eigen toko hebben. Ik heb een open communicatie met Marijke Slager van Senia. Als ik uitval kan het overgenomen worden.'
Elly Jacobs werkt ongeveer een jaar bij de bibliotheek in Venlo en heeft ondermeer als taak zich te verdiepen in de leesclubs. 'Onze stadsbibliotheek wil een huiskamer zijn voor de hele stad. Daar past de samenwerking met Senia helemaal bij.'

Lees meer

Interview met Amin Usman van boekhandel Voorhoeve in Hilversum

25 januari 2021

'De toonbank naar de klant brengen’

DE BOEKHANDEL IS DICHT, maar voor jou zijn we open.’ Een paginagrote advertentie met deze kop stond donderdag 14 januari in alle landelijke en regionale dagbladen. De CPNB is een actie gestart om in deze coronatijd de boekverkopers in ons land een hart onder de riem te steken en roept ons op onze boeken online bij de lokale boekhandel te bestellen. Schrijvers als Adriaan van Dis, Roxane van Yperen, Tommy Wieringa en Simone van der Vlugt hebben radiospotjes ingesproken met de boodschap: Steun je boekhandel. Ik spreek met Amin Usman, boekhandelaar in Hilversum.

Lees meer

Interview met Grietje Braaksma, boekhandelaar bij boekhandel Broese in Utrecht

21 december 2020

Foto van Grietjes BraaksmaZe kwam toevallig in het boekenvak terecht, omdat ze niet wist wat ze wilde gaan studeren. Inmiddels zit ze daar nu al veertig jaar. Tegenwoordig is ze bedrijfsleider van stadsboekhandel Broese in hartje Utrecht. Toen ze deel uitmaakte van het boekenpanel van De Wereld Draait Door, waarin het Boek van de Maand werd besproken, werd ze min of meer een Bekende Nederlander. Grietje Braaksma is een bevlogen boekhandelaar. Wil de Graaf zocht haar op voor een interview.
 

Lees meer

Interview met Janneke Bakker van Passend Lezen

30 november 2020

Foto Janneke, Passend Lezen

Wij zijn er voor iedereen die wil lezen maar dat niet meer op de normale manier kan.” Dit vertelt Janneke Bakker, relatiemanager bij Bibliotheekservice Passend Lezen. “Voor leden van de leesgroepen van Senia  hebben wij veel te bieden. Bij minder goed kunnen lezen, door achteruitgang van de ogen, hoef je niet uit je leesgroep te stappen.” 

 

Lees meer

In gesprek met de werkgroep Engels

31 oktober 2020

Ruim tien jaar geleden was Senia veel kleiner dan nu en waren er nog voornamelijk leesclubs Nederlandse en vertaalde literatuur. Het leek toen een goed idee om een Engelse tak op te richten. Zo geschiedde. Het balletje ging rollen en inmiddels zijn er zo’n zestig leesclubs Engelse literatuur, die samen ongeveer driehonderd leden tellen. Wil de Graaf neemt een kijkje bij de werkgroep Engels.


 

Lees meer

Interview met schrijfster Marjan Slob

28 september 2020

Foto Marjan SlobMarjan Slob is filosofe. Haar boek Hersenbeest staat tweede op de lijst van meest gekozen boeken door de leesgroepen filosofie van Senia. Ze ontving  voor dit boek in 2017 de Socrates Literatuurprijs, als eerste vrouw. Het is een essay waarin ze de geesteswetenschap naast de hersenwetenschap zet. Een boek dat meer vragen oproept dan beantwoordt. En dat is wat Marjan Slob wil: "Zoals Socrates gezegd zou hebben: de wijze weet dat hij niet weet." Ria Hullegie interviewt haar.
 

Lees meer

Interview met schrijver Oek de Jong

31 augustus 2020

Oek de Jong maakte naam met de in 1979 verschenen bestseller Opwaaiende zomerjurken. Het was een boek dat elke liefhebber van literatuur destijds gelezen wilde hebben. In 2012 stond zijn grote roman Pier en Oceaan op de lijst van Senia-boeken. Zijn laatste roman, Zwarte schuur, gaat over kunstschilder Maris, die niet loskomt van de misdaad die hij in zijn jeugd beging. Dit boek is door onze leesgroepen verreweg het meest gekozen voor het komende leesseizoen. Reden genoeg om Oek de Jong te interviewen. Het gesprek vindt plaats in de tuinkamer van uitgeverij Atlas Contact aan de Prinsengracht in Amsterdam.
 

Lees meer

Interview met Monique de Koning, programma-coördinator Huis van de Letters Nijmegen

30 juni 2020

Foto van Monique KoningsDeze maand ging Senia in gesprek met Monique de Koning-Verwijmeren, programma-coördinator van het team 'Huis van de Letters' van de Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen, met 26 vestigingen in zes verschillende gemeentes. Samen met twee projectmedewerkers stuurt zij de literaire en culturele activiteiten aan. De bibliotheek in coronatijd en de samenwerking met Senia zijn onder meer onderwerp van gesprek.
 

Lees meer

Interview met Els Scholtes, voorzitter van de Raad van Toezicht

26 mei 2020

Foto Els ScholtesSinds ongeveer een jaar is Els Scholtes voorzitter van de Raad van Toezicht van Senia. Samen met haar team toetst ze het beleid van de directie en denkt ze mee over de toekomst van onze leeskringorganisatie. Ik spreek haar per telefoon.


 

Lees meer

Even bijpraten met...

26 mei 2020

Foto Mirjam WalravenIn deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week de laatste in de rij: Mirjam Walraven, initiatiefneemster bij de oprichting van de Senia-leesclub Literatuur voor slechthorenden en doven in Hilversum en vanaf de start enthousiast deelneemster.
 

Lees meer

Even bijpraten met...

19 mei 2020

Foto van Nora de VriesIn deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week hadden we contact met vrijwilliger Nora de Vries, die de persberichten voor de lokale pers verzorgt.

 

Lees meer

Even bijpraten met...

12 mei 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week een gesprek met Walter Jansen van boekhandel Het Colofon in Arnhem en Jansen & De Feijter in Velp.

 

Lees meer

Even bijpraten met...

5 mei 2020

Foto van Lenora CromIn deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week is het de beurt aan Lenora Crom, sinds jaar en dag vrijwilliger voor Senia. Lenora schrijft leeswijzers en ondersteunt leesgroepen (begeleiding en advies).

 

Lees meer

Interview met Paul Kooijmans, lid van de werkgroep Biografieën

28 april 2020

Foto Paul KooijmansGeen betere studie van de mens dan de mens. Een biografie biedt zowel de auteur als de lezer het genoegen van een ontdekkingsreis naar een onbekend continent. Biografieën tonen de veelvormigheid van menselijke ervaringen en gevoelens, terwijl ze tegelijkertijd de universaliteit daarvan laten zien. Dat is wat biografieën zo boeiend maakt. Andermans levens zijn tegelijk herkenbaar én anders. Aldus socioloog Jolande Withuis in de Huizingalezing die zij in 2018 uitsprak in de Pieterskerk in Leiden. Ook onder onze Senia-leden zijn er veel liefhebbers van levensverhalen. Ik praat hierover met Paul Kooijmans, coördinator van de werkgroep Biografieën en familiegeschiedenissen.

Lees meer

Even bijpraten met...

21 april 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week belde Wil met Liesbeth Ram, een zeer actieve ambassadeur in Amersfoort en wijde omgeving.


 

Lees meer

Even bijpraten met...

14 april 2020

Foto van Annelia Govers-BogersIn deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week Annelia Govers, al tien jaar ambassadeur voor Senia in Zuid-Holland.

 

Lees meer

Even bijpraten met...

9 april 2020

In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Senia-directeur Nicole Hoven bijt het spits af.

 

Lees meer

Interview met ambassadeurs André Schoonderbeek en Gonny Dekker

2 april 2020

Senia heeft nieuwe ambassadeurs nodig! Als ambassadeur sta je aan het begin van een nieuwe Senia-groep. Jij zorgt ervoor, natuurlijk met de Senia-organisatie achter je, dat mensen elkaar vinden in een gezamenlijk interesseveld. Wat is er zo leuk aan het ambassadeursschap voor Senia? Een gesprek met twee enthousiastelingen van het eerste uur: Gonny Dekker en André Schoonderbeek.
 

Lees meer

Op excursie naar het Damesleesmuseum in Den Haag

25 maart 2020

Foto van het DamesleesmuseumToen Helmi Duijvestein van de werkgroep Excursies enige tijd geleden een wandeling maakte door de Haagse binnenstad, kwam zij bij toeval langs het Damesleesmuseum. Hoewel het op dat moment officieel niet open was, belde ze aan bij het statige herenhuis. Bij binnenkomst ontdekte zij een heel bijzondere verzameling boeken met een lange geschiedenis. Helmi maakte kennis met de vrijwilligers van deze bibliotheek. Al snel ontstond het plan voor een Senia- excursie. Deze vond plaats in oktober 2019 en was een groot succes. Op 27 februari jongstleden werd er opnieuw een rondleiding georganiseerd.

Lees meer

Interview met Hilde van Vlaanderen en Maja Jordaan, werkgroep Klassiekers

20 februari 2020

Foto van Hilde van Vlaanderen en Maja JordaanIn je enthousiasme om als romanlezer alles te willen lezen wat er actueel verschijnt en waar iedereen het over heeft, zou je kunnen vergeten dat er ook boeken zijn die hun bestaan allang bewezen hebben: de klassiekers. Deze romans hebben de tand des tijds doorstaan omdat ze van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. De titels zijn meestal wel bekend: Oorlog en vrede, De toverberg, De blikken trommel, Honderd jaar eenzaamheid, Het proces. Ook als je deze toppers uit de wereldliteratuur al eerder gelezen hebt, kun je bij herlezing ontdekken dat zij nog steeds zeer de moeite waard zijn. Ik sprak met Hilde van Vlaanderen en Maja Jordaan van de werkgroep Klassiekers.  

Lees meer

Interview met Nienke Timmers, PR- en communicatiemedewerker van Senia

27 januari 2020

Een kennismakingsgesprek met Nienke Timmers, sinds 10 maanden 16 uur Foto van Nienke Timmersper week werkzaam bij Senia als PR en communicatiemedewerkster. Ze heeft, samen met Nicole Hoven (de directeur van Senia), het werk van Ineke van de Rotte overgenomen. Nienke is in 2010 afgestudeerd in de Nederlandse taal en cultuur, heeft jarenlange ervaring in de uitgeverswereld en was ondermeer betrokken bij de promotie en communicatie rondom de viering van 150 jaar Louis Couperus.
 

Lees meer

Interview met Irma van Caspel, leesclublid uit Huizen

19 december 2019

Foto van Irma van Cars[pelElk jaar worden er honderden nieuwe Senia-leesclubs opgericht. Zo kon het ledental snel richting 10.000 koersen, ondanks het feit dat er ook leden zijn die ons om verschillende redenen verlaten. Soms komen die na een tijdje toch weer terug. Hoe komt het dat leesclubs die gestopt zijn, zich na een of twee jaar opnieuw bij Senia aanmelden? We spraken daarover met Irma van Caspel uit Huizen.
 

Lees meer

Senia in Pretoria

25 november 2019

Foto van leesclub in PretoriaSenia gaat over landsgrenzen! In Pretoria, Zuid-Afrika, zijn sinds jaar en dag leeskringen actief. Immy Beijer onderhoudt namens Senia contact. De hoogste tijd om eens te vragen hoe de leeskringen daar georganiseerd zijn. Monica Hammes, lid van de Mabel Malherbe-leeskring, heeft de pen ter hand genomen en een stukje geschreven. Geweldig om dit in het Zuid-Afrikaans te lezen!


 

Lees meer

Interview met schrijver Frits van Oostrom

21 november 2019

Foto van Frits van OostromZijn boek 'Nobel streven', over het leven van Jan van Brederode (1372-1415), wordt dit seizoen veel gelezen door leesclubs Geschiedenis. Benieuwd naar de man achter dit boek? Wij gingen in gesprek met Frits van Oostrom, auteur en universiteitshoogleraar in Utrecht.Lees meer

Interview met schrijfster Yvonne Keuls

28 oktober 2019

Begin 2018 verscheen Zoals ik jou ken, ken jij mij van Yvonne Keuls. De schrijfster vertelt in dit boek over haar jarenlange vriendschap met Hella Haasse. Beide succesvolle auteurs waren begin jaren zeventig betrokken bij de totstandkoming van het televisiedrama in Nederland. Yvonne schreef het scenario van De kleine zielen, naar de vierdelige roman van Couperus. Ze hield zich ook bezig met de opvang van zwerfkinderen in haar woonplaats Den Haag. Toen bleek dat een kinderrechter in haar omgeving pedofiele contacten onderhield met de kinderen die onder zijn hoede stonden, wilde zij hem ter verantwoording laten roepen. Dat werd haar door velen niet in dank afgenomen. Bovendien zette het haar relatie met Hella Haasse op scherp. Het boek waarin zij dit op openhartige en toegankelijke wijze heeft beschreven, staat dit jaar op de leeslijst biografie van Senia.

Lees meer

Interview met Nicole Hoven, nieuwe directeur van Senia

23 september 2019

Foto van Nicole HovenEen korte eerste kennismaking met de nieuwe directeur van Senia: Nicole Hoven. ‘Hoven' is een werkwoord en betekent onder meer gastvrijheid. Dat zien we terug in haar houding naar de leden. 

Lees meer

Napraten met de leesclub Japans

23 september 2019

Foto van leesclub JapansHet nieuwe Senia-seizoen is amper gestart, en de leesclub Japans heeft al haar eerste bijeenkomst gepland, tijd om eens te informeren naar hun ervaringen, verwachtingen en wensen voor de komende maanden. Dit keer dus geen individueel interview, maar een groepsgesprek aan het slot van deze eerste boekbespreking. 

Lees meer

Interview met Mirjam Walraven, initiatiefneemster van de leesclub voor slechthorenden en doven

28 augustus 2019

Foto van Mirjam WalravenOuder worden gaat nogal eens gepaard met gehoorproblemen. Soms zo ernstig dat deelnemen aan een leesgroep niet meer mogelijk lijkt. In 2016 is Senia gestart met een leesclub Literatuur voor slechthorenden en doven in Hilversum. Sinds 2018 wordt dit project bij Senia ondersteund door het Oranjefonds. Ik heb een gesprek met Mirjam Walraven, zelf doof, initiatiefneemster bij de oprichting van de groep en vanaf de start enthousiast deelneemster.

 

Lees meer

Interview met vertrekkend directeur Ineke van de Rotte - Langzamer gaan leven

31 juli 2019

Foto van Ineke van de RotteVoor het interview spreken we af in een grand café bij Amersfoort Centraal Station. Hoe vaak zal Ineke van de Rotte hier langs zijn gespoord op weg naar alweer een vergadering, leesclubbijeenkomst of naar het Senia-kantoor in Olst? Ineke stopt per 1 september als directeur van Senia. Ze gaat met pensioen.   

Je hebt het vast heel druk, zo vlak voor je afscheid.
Ineke: ‘Het is de gewone cyclus. Dit is altijd een drukke tijd: de laatste groepen uitnodigen om hun boekenkeuze door te geven, de leeswijzers rondkrijgen, de paniek van de deadline in juli. Plus wat daar nog bij komt: vrijdag aanstaande een afsluitende middag met de Japanse leesclubs, op 1 augustus een dag rond lezen en slechthorendheid.
 

Lees meer

Van zeezeiler tot dwarskijker, interview met Peter Moes

27 juni 2019

Foto van Peter MoesPeter Moes is dichter. Lezen kun je hem niet, wel horen op bijvoorbeeld poëziepodia. Hij schrijft, componeert en zingt liedjes. En hij werkt al enkele jaren als ambassadeur voor de muziekluistergroepen van Senia. Sinds anderhalf jaar maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht van Senia. Achter zijn naam staat 'financiën'.

Peter en ik treffen elkaar in de prachtige bibliotheek Noordwest Veluwe aan de Havendam van Harderwijk. Niet zo gek dat Peter deze plek voor het interview heeft uitgezocht. Hij heeft jarenlang met zijn zeiljacht de zee bevaren; dan blijft een haven trekken.
 

Lees meer

Meedenken met de klant, interview met Mathijs Zwijnenberg

29 mei 2019

Foto van Mathijs ZwijnenbergAlle Senia-leeswijzers worden al jaren gedrukt bij Drukkerij De Kroon in Olst. Dat is ook de plek waar het hoofdkwartier van Senia is gevestigd. Een unieke samenwerking. Directeur Mathijs Zwijnenberg vertelt.

Als je met de trein in Olst aankomt, kun je het pand van Drukkerij De Kroon meteen aan de overkant van het spoor zien liggen. In een van de ruimtes in dit gebouw bevindt zich ook het kantoor van Senia. Mathijs Zwijnenberg ontvangt mij met koffie in het frontoffice. Later nemen we nog een kijkje in de drukkerij. Daar staat tussen allerlei supersonische, digitale machines ook een oerdegelijke Heidelbergdrukpers uit grootvaders tijd. Dit is de 'Rolls- Royce onder de drukpersen' en hij is nog steeds voor een aantal verrichtingen in gebruik. 

Lees meer

Muziek verrijkt mijn leven. Interview met Pim Kruger, over muziekluistergroep Woerden

30 april 2019

Foto van Pim KrugerSinds 2016 is de muziekluistergroep een nieuwe tak aan de activiteiten-boom van Senia. Inmiddels zijn er 65 groepen actief met 400 deelnemers. Hier gaat het om luisteren en daarna proberen te verwoorden en dat delen met anderen. Het wordt tijd zo’n muziekgroep eens van binnen te bekijken. Dat doe ik met Pim Kruger van de muziekluistergroep in Woerden.

Pim Kruger, contactpersoon van de muziekluistergroep in Woerden, drinkt een kopje koffie met mij in een prachtig café aan de markt in Woerden. Pim staat aan de wieg van deze groep, die is ontstaan vanuit een leesgroep literatuur.  Gestart in oktober 2017, zijn ze nu anderhalf jaar bezig.

Lees meer

Hartstochtelijk waarnemen en willen doorgronden, interview Jannie Regnerus

29 maart 2019

Foto van Jannie RegnerusNachtschrijver van Jannie Regnerus is een van de boeken die dit jaar op de Senia-literatuurlijst staan. Het gaat over een restaurator van schilderijen, Hannah, die een fascinatie heeft voor een oudere dichter die al veertig jaar blind is. Het is een roman vol rake beeldspraak, waarin elke zin ertoe doet. Wie is de schrijver achter dit fijnpenselige werk? Ik reisde naar Haarlem om haar een paar vragen voor te leggen.  
 

Lees meer

Interview met Eva Hoopman en Marja Weijers, trekkers van de werkgroep Kunstgeschiedenis

1 maart 2019

Op een doordeweekse dag om elf uur is het behoorlijk druk op het Centraal Station in Utrecht, waar ik heb afgesproken met Eva Hoopman en Marja Weijers. We vinden met moeite een vrij tafeltje in een café op de eerste verdieping. Ik ben benieuwd naar wat deze dames mij gaan vertellen over de leesclubs Kunstgeschiedenis. Waarin verschillen deze van de literaire leesclubs en wat zit er achter het succes?

Lees meer

Boekhandelaar, het mooiste beroep dat er is

3 februari 2019

In romans komen nogal eens boekwinkels voor, zoals in De verzamelde werken van A.J.Fikry van Gabrielle Zevin en in De boekhandel van Penelope Fitzgerald. In de film Notting Hill speelt Hugh Grant de eigenaar van een reisboekwinkel. Deze boekenpaleisjes, waar lezers zo graag vertoeven, spreken tot de verbeelding. Hoe is het om in deze tijd boekhandelaar te zijn? Walter Jansen van boekhandel Jansen & De Feijter in Velp vertelt.

Lees meer

Bestuurders over welke boeken ze lezen en waarom

30 januari 2019

Foto bestuurders provincie BrabantEen gesprek over boeken lezen met Brabantse bestuurders, met Commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester van Goirle Mark van Stappershoef. Juist met deze twee omdat ze elk jaar op de Derdewereld-rommelmarkt staan van het Mill Hill College in Goirle. Dan ‘doen ze’ de boeken, samen met veel andere vrijwilligers.
Dat jaarlijkse vrijwilligerswerk bracht Yolanda van Leest, programmamaker van Bibliotheek Goirle ertoe om hen beiden te vragen voor een interview om de Week van de Leesclub te ondersteunen. Zij en Ineke van de Rotte, directeur van Senia, spreken de twee op het Provinciehuis.

Lees meer

Gesprek met Annelia Govers, al 8 jaar ambassadeur voor Senia

30 december 2018

Foto van Annelia GoversGesprek met Annelia Govers, al acht jaar de enige ambassadeur van Senia voor het zuidelijk deel van Zuid-Holland. Ze heeft Senia daar op de kaart gezet. “De mensen blij naar huis zien gaan, daar doe ik het voor.”
 

Lees meer

Interview met Mieke van der Weij

14 november 2018

Foto van Mieke van der WeijIn een wereld waarin het lezen van literatuur minder vanzelfsprekend is dan voorheen, is het belangrijk dat er mensen zijn die het boek onder de aandacht brengen van het grote publiek. Mieke van der Weij, journaliste, bekend van radio en tv, is zo iemand. Ik sprak met haar over wat haar drijft.

Al tien jaar lang schrijft Mieke van der Weij wekelijks een boekrecensie voor de rubriek Miekes leesclub in de NCRV-gids. Samen met een redacteur probeert ze een mooie mix te maken uit de grote stapel romans die zij onder ogen krijgt: een dun of een dik boek, Nederlands of vertaald, klassiek of gloednieuw, een vrouwelijke of een mannelijke auteur. Op de bijbehorende website, die voor iedereen toegankelijk is, staat een langere tekst en daar kun je ook oudere recensies en nog meer boekentips vinden.

Lees meer

Gesprek met Joke Hermsen over 'Melancholie van de onrust'

24 oktober 2018

Foto van Joke HermsenRia Hullegie praat met Joke Hermsen over haar essay Melancholie van de onrust, dat hoog op de lijst van veel filosofieleesgroepen staat.  
Joke is afgestudeerd in filosofie en literatuur en auteur van vele romans en essays, waarvoor ze diverse prijzen ontving (ondermeer de Jan Hanlo Essayprijs voor Stil de tijd). Ze geeft regelmatig lezingen over literatuur, filosofie en maatschappelijke kwesties. “Zo jammer dat het huidige politieke beleid voornamelijk kiest voor de fysieke gezondheid van de mens. Terwijl de mentale zo belangrijk is.” 
 

Lees meer

Interview met Susan Hesp, leesgroep Amsterdam Osdorp

29 september 2018

Foto van Susan HespHet recept voor een goed lopende leesgroep is meestal de hechte structuur. Die is overal weer anders. Susan Hesp vertelt over de succesformule van haar leesgroep in Osdorp in Amsterdam. 

De leesgroep in Osdorp bestaat al sinds 2005. Toen Susan Hesp dertien jaar geleden samen met haar man vanuit Nieuwkoop terugverhuisde naar Amsterdam, ging ze op zoek naar een plek om haar grote hobby ‘lezen’ opnieuw vorm te geven. Op initiatief van de onlangs overleden Martie Woudhuizen zette ze zelf een leesgroep op, die vanaf het begin aangesloten was bij Senia. Het werd een heel gezellige club, die nu nog bestaat uit voor het grootste deel dezelfde mensen. Susan legt vol enthousiasme uit hoe alles in zijn werk gaat.

Lees meer

Gesprek met Margot Jager, voorzitter Raad van Toezicht Senia

2 september 2018

Foto van Margot JagerIn Boekhandel Praamstra, veruit de oudste boekhandel van Deventer, de geboortestad en huidige woonplaats van Margot Jager, vinden we een rustig zitje om te praten. Ik val meteen met de deur in huis:

Hoe werkt de Raad van Toezicht?

“Meestal heeft een Raad van Toezicht alleen een controlerende functie; met wat afstand meekijken naar de financiën en of alles wat in het beleidsplan staat wordt gerealiseerd. Die controlerende taak hebben wij zeker ook, maar de uitvoering ervan is een beetje anders. Wij (in totaal zes mensen) zijn allemaal enthousiaste supporters van Senia en op meerdere gebieden betrokken.

Lees meer

‘Senia en de bieb, een mooie combi’ - interview met Sita Goedendorp en Liesbeth Ram

23 juli 2018

Wat is een bibliotheek zonder lezers? En wat zou Senia zijn zonder de bibliotheek? Op veel plaatsen in Nederland is er een fantastische samenwerking tussen Senia en de plaatselijke bibliotheek. Ik spreek met twee vrouwen die zich hier vol enthousiasme voor inzetten in de provincie Utrecht: Sita Goedendorp van de Bibliotheek Eemland in Amersfoort en Liesbeth Ram van Senia.

Lees meer

Gesprek met Sandra van Kalken

7 juli 2018

Foto van Sandra van KalkenSinds twee jaar kun je via Senia deelnemen aan muziek-luistergroepen. Sandra van Kalken is voorzitster van de werkgroep muziek. Zij zorgt samen met vijf andere muziekdeskundigen voor de muzieklijst, waaruit de muziek-luistergroepen kunnen kiezen. De lijst bevat nu al 34 muziekstukken. De werkgroep maakt zelf de muziek-luisterwijzers. Sandra, gepensioneerd muziekdocente, heeft muziekwetenschap gestudeerd en een conservatoriumopleiding piano gedaan. Haar voorkeur ligt bij muziekgeschiedenis en muziektheorie. Ze is van vele markten thuis; heeft ook popmuzieklessen gegeven en schoolmusicals geproduceerd.

Lees meer

Interview met Elisabeth Leijnse, auteur van Cécile en Elsa, strijdbare freules

1 juni 2018

Foto van Elisabeth LeijnseOp de lijst van veel biografie- en geschiedenisgroepen van Senia staat dit jaar de dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules. Het boek is een enorm succes en weet velen te raken De auteur van dit bekroonde boek, Elisabeth Leijnse, was in april en mei aanwezig bij drie Senia-voorjaarsbijeenkomsten om daarover te vertellen. Na afloop van de lezing in Zwolle heb ik haar geïnterviewd. 

Lees het hele interview van Wil de Graaf.

Lees meer

Gesprek met Vonne van der Meer, auteur van 21 boeken

29 april 2018

Foto van Vonne van der MeerGesprek met Vonne van der Meer (1952); auteur van 21 boeken, waaronder Eilandgasten, Het smalle pad van de liefde, De vrouw met de sleutel en Winter in Gloster Huis. “Als je alleen kunt zijn met jezelf, is het ouder worden misschien iets makkelijker te hanteren”, vertelt ze.

Lees meer

Interview Bep Vlugter en Maggy van Eerd

1 april 2018

Franse romans hebben vaak een aangenaam Frans sfeertje. Bep Vlugter en Maggy van Eerd, beiden lid van de werkgroep Frans, weten er alles van.

De een ging Frans studeren vanwege een inspirerende lerares Frans op de middelbare school. De ander omdat haar vader had gezegd dat het wel handig was om docent te zijn als ze later werk en gezin wilde combineren. Bep Vlugter en Maggy van Eerd zijn beiden al enige tijd actief in de werkgroep Frans. Ik spreek hen in het huis van Bep, een sfeervol oud pand hartje Jordaan.

Lees meer

Gesprek met Katrien Merckx van De Groene Waterman in Antwerpen

27 februari 2018

Foto van Katrien MerckxGesprek met Katrien Merckx, algemeen coördinatrice van boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Hier vond onlangs een informatiebijeenkomst  plaats voor de oprichting van de tweede Senia filosofie leesgroep in Antwerpen.

Lees meer

Interview met Heleen Assen. Soms kun je meer dan je zelf weet. Probeer ’t maar.

26 januari 2018

Foto van Heleen AssenGedurende zeven jaar was zij coördinator van de werkgroep excursies. In het voorjaar gaat ze stoppen met haar activiteiten voor Senia. Dat is een goede aanleiding voor een interview met Heleen Assen. We spreken elkaar in haar huis in Gorssel, op een steenworp afstand van het prachtige Museum More.
 

Lees meer

Mensen aan het denken zetten. Interview met Frank de Mink

7 december 2017

Foto van Frank de MinkInterview met Frank de Mink, bijzondere lezer, deelnemer aan zes verschillende leesgroepen filosofie. Man met een missie: mensen aan het denken zetten.

We treffen elkaar in de Johanna’s hof in Castricum, woonplaats van Frank de Mink.  Hij is afgestudeerd in natuurkunde en onderwijskunde met filosofie. Hij gaf training en cursussen aan docenten van de universiteit, was onbezoldigd humanistisch raadsman en op allerlei maatschappelijke gebieden actief. Op dit moment houden de klimaatstemming en psychiatrie hem erg bezig. Hij heeft een eigen bedrijf, waarin hij mensen helpt die vastlopen in het leven. Hij geeft workshops en doet hiernaast onderzoek.

Lees meer

Mensen aan elkaar koppelen. Interview met Saskia Visser

1 december 2017

Foto van Saskia VisserWe hebben voor het interview afgesproken bij het standbeeld van Aletta Jacobs op het plein voor het Harmoniegebouw, waar zich de faculteiten Letteren en Rechten van de Rijksuniversiteit Groningen bevinden. Saskia Visser werkt hier al vijftien jaar als coördinator van de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie. De wetenschapswinkel koppelt vragen van meestal een non-profitorganisatie aan onderzoek dat door studenten wordt verricht. Voorwaarde is dat die vragen maatschappelijk relevant zijn en dat het resultaat van het onderzoek breed wordt gedeeld met het publiek. Zulke onderzoeksopdrachten kunnen studenten binnen hun studie uitvoeren als stage, scriptie, of collegeopdracht.
 

Lees meer