Muziek verrijkt mijn leven. Interview met Pim Kruger, over muziekluistergroep Woerden

30 april 2019

Sinds 2016 is de muziekluistergroep een nieuwe tak aan de leesboom van Senia. Inmiddels zijn er 63 groepen actief met 400 deelnemers. Hier gaat het om luisteren en daarna proberen te verwoorden en dat delen met anderen. Het wordt tijd zo’n muziekgroep eens van binnen te bekijken. Dat doe ik met Pim Kruger van de muziekluistergroep in Woerden.|

Pim Kruger, contactpersoon van de muziekluistergroep in Woerden, drinkt een kopje koffie met mij in een prachtig café aan de markt in Woerden. Pim staat aan de wieg van deze groep, die is ontstaan vanuit een leesgroep literatuur.  Gestart in oktober 2017, zijn ze nu anderhalf jaar bezig. 

Is zo’n muziekluistergroep heel anders dan een leesgroep?

Pim: “Uiteindelijk gaat het hier ook om het delen met anderen van iets waar je van geniet. Dus zo anders is het niet. Alleen ben je nu veel meer bezig met luisteren. Zowel in je voorbereiding als in de bijeenkomst zelf. En je werkt niet met een leeswijzer, maar met een muziekluisterwijzer, samengesteld door de werkgroep Muziek van Senia. Uit die lijst kies je samen de muziekstukken die je in het komende jaar wilt bespreken.” 

Hoe gaat zo’n muziekgroep praktisch in zijn werk?

“Wij zijn met zeven deelnemers, vier vrouwen en drie mannen. Wij komen zo’n vijf á zes keer per jaar 2,5 uur bij elkaar, steeds bij iemand anders thuis. De gespreksleiding rouleert. Als ik gespreksleider ben, bereid ik me gedegen voor. Ik beluister het muziekstuk eerst helemaal. Daarna lees ik de muziekluisterwijzer door en pas dan ga ik het muziekstuk bestuderen aan de hand van vragen die daarin staan. In de luisterwijzer staan ook links naar YouTube-filmpjes van uitvoeringen van het muziekstuk. Met die filmpjes zie en beluister je het muziekstuk, gerelateerd aan de vragen.”

Wim Kruger, portretfotoWat is jouw ervaring, kan iedereen meedoen?

“Ik zie geen voorwaarden voor deelname. Je moet natuurlijk wel de bereidheid hebben te luisteren naar de, over het algemeen, klassieke muziek. En tijd willen steken in de voorbereiding. Soms is het een hele studie. Wel fijn, maar zeker geen voorwaarde, is dat de gastvrouw/heer een goede muziekinstallatie heeft. Je wilt tenslotte een mooie uitvoering laten horen.” 

Zijn jullie tevreden met het aanbod van muziekstukken in de muziekluisterwijzer?

“Wij zijn heel tevreden. We zijn steeds weer verrast over de gedegenheid waarin de muziekstukken worden gepresenteerd. Over de hoeveelheid aanwijzingen en uitleg. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, aangegeven met nootjes. Dat werkt goed; het geeft een bepaalde filtering. Het enige wat we soms missen is een antwoord op de vragen die in de muziekluisterwijzer gesteld worden. Het is goed om over de vragen te discussiëren, maar ook fijn om uiteindelijk ergens het antwoord te kunnen lezen. Ik heb begrepen dat daar al aan gewerkt wordt door de werkgroep Muziek. “

Wat trekt jou persoonlijk aan in het op deze manier met muziek bezig zijn?

“Muziek, net als andere kunstvormen, verrijkt je leven. Dat een componist zijn eigen creatieve proces zo kan vastleggen dat het je raakt, vind ik erg knap. Dan kom je bij gevoelens die wij allemaal hebben. En ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben met wie ik dat kan delen. Dat kan in een muziekluistergroep.” 

Jullie hebben nu een aantal muziekstukken bestudeerd. Welke heeft op jou de meeste indruk gemaakt?
“Gek genoeg is dat de ‘Winterreise’ van Schubert. Ik was helemaal geen fan van deze componist. Maar als je zo’n stuk bestudeert ga je heel intensief luisteren. Je leert hoe knap het is gemaakt en hoeveel er voor nodig is om het goed uit te kunnen voeren. Dan hoef je het nog niet mooi te vinden, maar je kunt het wel gaan waarderen.”
Pim is heel enthousiast over de muziekluistergroep en trouwens over Senia in het algemeen. “Ik vind het een prachtig initiatief, dat zo klein begonnen is en zo groot en divers is geworden. Daar wil ik echt mijn grote waardering voor uitspreken.”

Ria Hullegie