Interview met Nicole Hoven, nieuwe directeur van Senia

23 september 2019

Geboren:1965 in Eindhoven
Nu: wonend in Rotterdam
Opleiding: Spaanse taal- en letterkunde, theaterwetenschappen
Werkzaamheden: docente en manager in het Hoger Onderwijs, directeur Hof van Hoven (catering- en horeca-advies)

Nicole Hoven, de nieuwe directeur van Senia, komt net uit een vergadering met de Raad van Toezicht als wij beginnen aan dit kennismakingsgesprek in restaurant Zeyn in Utrecht. Ik val meteen met de deur in huis.

Wie ben je? Wat wil je kwijt over jezelf?

“Ik ben een enorme liefhebber van taal; misschien komt dat ook omdat ik in verschillende landen heb gewoond. Een paar jaar in Franstalig België en een aantal jaren, voor studie, in Latijns-Amerika.     
Een andere grote liefde van mij is koken en dan met veel mensen samen eten. In mijn studententijd in Leiden had ik met medestudenten een thuisrestaurant. Toen ik bijna 40 jaar was en me afvroeg wat ik nog wilde in mijn leven, besloot ik deze oude liefde weer op te pakken en een cateringbedrijf te beginnen. Ik kwam op de naam van mijn bedrijf door het ‘woordenboekspel’ dat ik met vrienden af en toe speel. Je zoekt in het woordenboek een woord dat niemand kent; iedereen verzint een betekenis en uiteindelijk wordt de juiste betekenis opgezocht. Zo kwam ik er, tot mijn grote verbazing, achter dat het woord Hoven niet een meervoud is van Hof maar dat het een werkwoord is met vier betekenissen, waaronder feestvieren en eten en gastvrij ontvangen. Een naam verzinnen voor mijn bedrijf was toen niet meer moeilijk: Hof van Hoven.”

Wat maakt deze functie , directeur van Senia, voor jou interessant?

“Senia is inhoudelijk heel interessant voor mij. Ik kom een beetje terug bij mijn oude liefde: taal, literatuur, lezen. Door boeken te lezen dompel je je onder in een ander leven, een andere cultuur. Je gaat op een soort reis. Leiding geven aan een bedrijf dat ervoor zorgt dat mensen met elkaar samen kunnen lezen, hun zienswijze over de boeken met elkaar kunnen bespreken, dat vind ik een boeiende uitdaging.  
Zelf lees ik graag Latijns-Amerikaanse romans. Ik heb me voorgenomen nu elke maand een boek te lezen waar een leeswijzer over is geschreven. Zowel over geschiedenis, filosofie als literatuur.”

Je bent nu ongeveer een maand actief bij Senia. Wat is je opgevallen?

“Verschillende dingen. Ik heb meegedaan aan de inpakdagen van de leeswijzers in het kantoor in Olst. Daar heb ik de betrokkenheid gezien, het harde werken en de discipline van de medewerkers. En vooral de humor. Er wordt veel gelachen. Ik heb ook een werkgroep meegemaakt en heb kennisgemaakt met de leden van de Raad van Toezicht. Dan valt mij de zorgvuldigheid op waarmee afwegingen worden gemaakt en de vakbekwaamheid. Het zijn allemaal echte cultuur- literatuur- en muziekliefhebbers.”

 
Het team van Senia:
v.l.n.r. boven: José Hofman, Marijke Slager, Joke Meinsma,
Linda Marsman, onder: Nienke Timmers, Nicole Hoven
 
Wat kunnen we van jou verwachten?

“Ik vind het belangrijk samen met de leden van Senia na te denken over de toekomst. Ik wil weten wat de leden willen, wat ze verwachten, waar ze behoefte aan hebben. Wat gaat er goed en wat kan er beter. Mijn motto is ‘de leden centraal’. Ik zou het heel fijn vinden als mensen hun ideeën, hun suggesties, zowel positief als negatief, met mij willen delen, ook al kan ik natuurlijk niet alles oplossen. Je helpt mij daarmee en daardoor ook Senia.  Ik wil duurzaam meerwaarde creëren voor onze leden, zodat we een bloeiende organisatie blijven. Daar hoort voor mij ook het vergroten van de naamsbekendheid van Senia bij. Dus een oproep aan de leden: voel je vrij en laat mij weten wat je wilt.”

Een gastvrije uitnodiging, passend bij haar naam. Mail uw suggesties en ideeën naar: nhoven@senia.nl.
 

Ria Hullegie