Interview met Irma van Caspel, leesclublid uit Huizen

19 december 2019

Elk jaar worden er honderden nieuwe Senia-leesclubs opgericht. Zo kon het ledental snel richting 10.000 koersen, ondanks het feit dat er ook leden zijn die ons om verschillende redenen verlaten. Soms komen die na een tijdje toch weer terug. Hoe komt het dat leesclubs die gestopt zijn, zich na een of twee jaar opnieuw bij Senia aanmelden? We spraken daarover met Irma van Caspel uit Huizen.

Terug van weggeweest

Irma’s leesclub 'Huizen 4' bestond al vier jaar, toen men besloot om niet langer van de diensten van Senia gebruik te maken. De club was destijds opgericht tijdens een bijeenkomst in de plaatselijke bibliotheek. Alles verliep naar wens, alleen was het steeds zo lastig om tijdig over het te bespreken boek te beschikken. De leeskofferservice van de bibliotheek leek uitkomst te bieden en het abonnement van Senia werd stopgezet. Twee seizoenen lang bespraken de leesclubleden hun boeken met behulp van de samenvattingen, interviews en discussietips van de bibliotheek. Maar vanaf dit seizoen gaat men toch weer met Senia in zee. Irma vertelt: “Het grootste nadeel van de leeskoffers was dat we de boeken na zes weken op vaste data moesten inleveren. Bij Senia krijg je papieren leeswijzers toegestuurd. Vooral voor mensen die niet zo handig zijn met internet, is dat heel plezierig. Ook is het fijn om precies die zeven boeken te kunnen bespreken waar je voor gekozen hebt.”

Wijze van aanpak

De leesclub Huizen 4 bestaat uit zeven vrouwen. Aan het eind van het leesjaar maakt iedereen zijn boekenkeuze voor het komende seizoen kenbaar en vervolgens stelt Irma daaruit de lijst samen. De bijeenkomsten zijn ’s avonds en vinden om de beurt plaats bij een van de leden thuis. De gespreksleider is steeds iemand anders. Irma: “Na een rondje waarin eenieder kort haar mening geeft over het boek, bekijken we welke vragen uit de leeswijzer we aan de orde willen stellen. Die leesvragen dwingen ons om goed over het boek na te denken. We zijn al jarenlang met dezelfde mensen. Soms gaan we met elkaar uit eten. In december zijn we in Amsterdam naar de indrukwekkende toneelvoorstelling Een klein leven geweest naar aanleiding van het boek van Hanya Yanagihara.”

De bieb bij de sigarenwinkel

Irma, die in haar werkzame leven verpleegkundig docent was, groeide op in Amsterdam. Er waren veel boeken in huis, doordat haar vader een krantenwijk had. Hij verkocht de Arboboekenreeks van Het Vrije Volk en boeken die werden aangeboden door de geïllustreerde pers, zoals de Libelle en de Margriet. Al jong werd zij lid van de bibliotheek bij de sigarenwinkel in de buurt en later ging ze naar de gewone bieb. Ze noemt zichzelf een alleslezer en vertelt dat ze ook graag een luisterboek opzet. Romans die ze met veel plezier heeft gelezen zijn Een vrouw op de vlucht voor een bericht van David Grossman en Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs.

Leesplezier

Inmiddels maakt de leesclub dus weer gebruik van de leeswijzers van Senia. Het probleem van het op tijd in bezit hebben van de boeken is hiermee nog niet opgelost. Irma: “We pakken het aan zoals we dat gewend waren: we lezen een e-book, kopen of lenen een boek uit de bibliotheek.” De eerste boekbespreking ging over De geniale vriendin van Elena Ferrante. Verder staan er nog zes prachtige titels op de lijst, die met veel enthousiasme zullen worden gelezen en met elkaar besproken.


Wil de Graaf