Interview met Nienke Timmers, PR- en communicatiemedewerker van Senia

27 januari 2020

Nienke Timmers, PR en communicatiemedewerkster bij Senia, is geboren en getogen in Leiden. Ze is daar afgestudeerd als Neerlandica en woont er samen met haar man en twee dochtertjes (1 en 4 jaar oud). “Ik vind Leiden een prachtige stad, sfeervol en gezellig. Ik zou niet ergens anders willen wonen”, zegt ze met een stralende glimlach. Die glimlach typeert haar. “Ik ben snel enthousiast en ook enthousiast te maken” vertelt ze.

Nienke heeft een deel van het werk van Ineke van de Rotte overgenomen. “Mijn taak is vooral het verzorgen van de website, de nieuwsbrief en sociale media. Daarnaast het onderhouden van contacten met uitgevers, boekhandels en bibliotheken. De functie is nieuw; ik moet nog wel wat zoeken naar mijn rol. En 16 uur is erg snel voorbij. Maar in zo’n positieve, groeiende organisatie samen bezig zijn met en voor allerlei mensen geeft mij veel energie.”

Hoe kwam je ertoe om op deze functie te solliciteren?
“Ik kende Senia al lang. Aan het einde van mijn studententijd heb ik leeswijzers geschreven voor de literatuurleesgroepen. Ik ontving ook de nieuwsbrief van Senia, waar ik altijd erg blij van werd. Het is zo’n dynamische organisatie, waar zoveel wordt georganiseerd. Toen de vacature voor deze functie verscheen, werkte ik zo’n zes jaar fulltime bij een commerciële, kleine uitgeverij. Ons tweede kind was net geboren. Ik wilde meer tijd om voor de kinderen te zorgen en ik voelde behoefte aan meer op welzijn gerichte, maatschappelijk taken. Ik had altijd al iets met de oudere mens. Als student en ook jaren daarvoor werkte ik in een verzorgingshuis in Leiden. Ik was daar toen zo enthousiast over dat ik tijdens mijn master Nederlands de propedeuse hbo- verpleegkunde heb gehaald. Uiteindelijk maakte ik de keuze voor de boekenwereld.”
Het kantoor van Senia staat in Olst. Een hele afstand vanuit Leiden.  
“Ik werk ongeveer één dag per twee weken in Olst, verder vooral vanuit Leiden. Veel overleggen vinden plaats in Utrecht. In Olst werken vier personen, in deeltijd. Wij hebben daar samen teamoverleg. Natuurlijk overleggen Nicole en ik ook veel. Een thema dat vaak terugkomt is het vergroten van de naamsbekendheid van Senia.”
Wat voor mogelijkheden zie jij om de naamsbekendheid van Senia te vergroten?
“Ik kom uit de uitgeverswereld en heb daarbinnen veel contacten opgebouwd, ook met boekhandelaren. Ik wil Senia bij beide meer op de kaart gaan zetten. Ik heb gemerkt dat er al veel interesse is voor Senia. Hier zitten de potentiele afnemers van hun boeken. Voor ons zijn boekhandels interessant omdat zij zich steeds breder bewegen rondom alles wat met schrijven en lezen te maken heeft. Zij organiseren bijvoorbeeld lezingen met schrijvers en ze zijn vaak zelf actief met het oprichten van leesclubs. Wij  kunnen hen daarin steunen en erbij aansluiten. Ook bieden ze al heel lang ruimtes voor onze oprichtingsbijeenkomsten. Zij hebben een groot bereik. Een win-winsituatie!  De pop-up leesclubs die wij in de Week van de Leesclubs verspreid door het land organiseren zijn ook een voorbeeld van het vergroten van de naamsbekendheid.”
Het gemiddelde Senia-lid is 60 plus. Wat vind jij als 35-jarige: is Senia ook iets voor een jongere doelgroep?
“Ik ben zelf een enorme lezer. En ik ken ook veel leeftijdgenoten die graag lezen. Binnen de leesgroepen, maar ook in de muziekluistergroepen, zijn zeker ook jongere deelnemers aanwezig. Waarom zouden zij niet in een groep hun gedachten en ideeën over een boek dat ze gelezen hebben of over een muziekstuk dat ze beluisterd hebben, willen delen? Natuurlijk is het in hun leven vaak spitsuur, maar ik sluit zeker niet uit dat er meer jongere Senia-leden bij gaan komen.”

Nienke’s interesse voor lezen is in de straat waar ze woont overduidelijk. Ze heeft een mini-bibliotheek in haar voortuin staan. “Er stoppen regelmatig mensen die een boek meenemen en ook weer een boek terugzetten. Het contact in onze buurt is daardoor in frequentie behoorlijk toegenomen. En zelf vind ik er ook leuke boeken om te lezen.”

Ria Hullegie