Even bijpraten met...

14 april 2020

Annelia Govers, tien jaar ambassadeur van Senia in Zuid-Holland


Hoe beleef je deze bijzondere tijd?

De eerste weken vond ik het nog wel gaan. Een beetje opruimen, kasten schoonmaken, klusjes doen. Nu vind ik het wel saai worden. Niet meer sporten bijvoorbeeld. Ik roei, tennis en golf en ik bridge elke week. Ik mis veel sociale contacten.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik denk veel na over mogelijkheden om dingen 'coronaproof' te doen. Online kan veel, maar niet voor alle Senialeden is dat zo gemakkelijk. Ik ben zelf contactpersoon voor een Senia leesgroep. We zijn met negen mensen. Daar zijn ook tachtigers bij. Ik wil kijken of we toch een boek kunnen bespreken met drie mensen in de huiskamer. Met een kopje koffie en natuurlijk voldoende afstand. Dan delen we de groep in drieën. En is er toch de gezelligheid.

Binnenkort plaats ik een minibieb op het kerkplein in ons dorp. Er wonen hier veel oude mensen die graag lezen en de bibliotheek is al weken dicht. Die minibieb vul ik in eerste instantie met boeken van mezelf en van anderen die ik mijn plannen heb gemeld. Iedereen kan er daarna een boek uithalen en er eentje van zichzelf weer in zetten. Er is trouwens een website (www.minibieb.nl) waarop je kunt zien waar in Nederland deze minibiebs staan.

Ik heb  nog een tip voor mensen die bridgen. Dat kun je ook online doen. Ik speel zelf samen met mijn bridgemaatje op bridge base online. Dat is een gratis internationale site. We spelen dan met mensen uit de hele wereld.  

Wat voor invloed heeft corona op je werk als ambassadeur?

Ik heb al mijn geplande oprichtingsbijeenkomsten moeten cancelen. En het administratieve werk dat daarmee gepaard gaat is nu ook gestopt. Overigens is dat ook het beleid van Senia. Bijeenkomsten kunnen nu niet; onze doelgroep is natuurlijk wel de senioren. Ik zou die verantwoordelijkheid ook niet willen nemen.

Hoe zorg jij er zelf voor dat je het volhoudt?

Mijn man en ik wonen hier samen in een groot huis. Dat maakt het wel gemakkelijk. Wij hebben aanspraak aan elkaar. Wij zorgen voor veel structuur in de dag. Staan op dezelfde tijd op, hebben een koffiemoment, gaan elke dag een wandeling maken. Dat kan heel mooi in deze omgeving (Reeuwijkse plassen). Het is hier doordeweeks vrij rustig. En ik bel meer met mijn sociale contacten, vooral met degenen die alleenstaand zijn.  


Ria Hullegie