Even bijpraten met...

21 april 2020

Liesbeth Ram, ambassadeur van Senia in Amersfoort


Hoe beleef je deze bijzondere tijd?

Liesbeth: “Heel wisselend. Vooral in het begin was het vreemd om ineens van alles afgesneden te zijn. Ik werd er opeens mee geconfronteerd dat ik qua leeftijd in een bedreigde categorie zit. Ik mis mijn sociale contacten. Aan de andere kant: met dit mooie weer zit ik heerlijk in de tuin te lezen. Nu ik niet naar de bibliotheek kan, schuim ik mijn boekenkast af op zoek naar boeken die ik ooit eens heb aangeschaft, maar waar ik nooit aan toekwam: Joe Speedboot van Tommy Wieringa, Kalme chaos van Sandro Veronesi, Verhalen uit het gekkenhuis van Maarten Biesheuvel.”

Wat voor invloed heeft Corona op jouw activiteiten voor Senia?

“Het oprichten van leesgroepen is helemaal gestopt en ik krijg ook geen nieuwe aanmeldingen meer. Voor een leesgroep literatuur in Leusden-Zuid en een leesgroep filosofie in Amersfoort waren nog net niet genoeg deelnemers. Zodra het kan, ga ik proberen om die mensen bij elkaar te roepen. Verder heb ik wat contact gehad met leesgroepen die net gestart zijn over de vraag: hoe nu verder. Die heb ik geadviseerd om alvast de nieuwe titels voor het komend seizoen uit te kiezen.”

 Wat doe je nog wel?

“In normale tijden organiseer ik elke tweede woensdag van de maand in bibliotheek Eemland een bijeenkomst met een wisselend panel bestaande uit een lezer, een boekhandelaar, een bibliotheekmedewerker en een Eemlandse schrijver, die om de beurt iets over een boek vertellen. Begin april hebben we dit Boek-van-de-maandgesprek online toch laten doorgaan. Daar hebben wel zo’n veertig mensen naar geluisterd. Daarnaast ben ik zelf ook bezig samen met de mensen van mijn leeskring om de boekenlijst voor volgend jaar op te stellen. We willen natuurlijk wel weer bij elkaar komen. Hoe gaan we dat na de zomer regelen in de anderhalvemetersamenleving, daar ben ik me op aan het voorbereiden. Ik hoop dat alle Senia-leesgroepen hier iets creatiefs op gaan bedenken.”

Hoe zorg jij ervoor dat je het volhoudt?

“Door te proberen minder vaak naar het nieuws en naar actualiteitenprogramma’s te kijken, want daar word ik een beetje somber van. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, te lezen, te wandelen, te fietsen. Ik zie de samenleving ineenstorten voor mijn ogen en dan denk ik: waar gaat dat heen? Maar ik doe mijn best om positief te blijven.”

Wil de Graaf


Het eerstvolgende Boek van de Maand-gesprek is op woensdag 13 mei. Klik hier voor informatie en om live mee te luisteren.