Even bijpraten met...

5 mei 2020

Lenora Crom, vrijwilliger van Senia

 
Hoe beleef je deze bijzondere tijd?

Ik begin er aan te wennen, maar ik vind het nog altijd erg spannend. Mijn man en ik zijn beide 60 plus. Ik heb vorig jaar een zware longontsteking gehad. Het maakt dat we heel voorzichtig zijn. De boodschappen laten we nu bezorgen en we houden ons strak aan de anderhalve meter. Ik zie ook zeker positieve kanten; de stilte en de schone lucht bijvoorbeeld. Daar word ik blij van.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben redacteur van het donateursblad 'Veren en Vachten' van Dierenzorg Eemland. Wij zijn druk bezig met het juninummer. Dat kan online gebeuren. Verder heb ik binnenkort een online-meeting met mijn eigen leesgroepje. We bespreken het boek van Manon Uphof, Vallen is als vliegen. Wij komen één keer per zes weken bij elkaar en nu dus online. Het is de eerste keer dat we dit zo doen. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan.
Ik ben ook vrijwilliger bij 'Indebuurt033', een welzijnsorganisatie in Amersfoort, die allerlei ondersteuning biedt aan mensen in hun eigen buurt. Ik begeleid vanuit die organisatie elke woensdag een gespreksgroep over levensbeschouwing. Ik begeleid ook één keer per zes weken een leesgroep vanuit deze organisatie. Nu dit niet door kan gaan, zoek ik naar gedichten of een mooie tekst om naar de deelnemers te sturen.

Wat voor invloed heeft corona op je werk voor Senia?

Ik was erg blij dat ik, toen de pandemie uitbrak en we thuis moesten blijven, een leeswijzer kon schrijven voor Senia. Die leeswijzer ging het over het boek Lente van Ali Smith. Ik zou leeskringadvies geven in Woerden, maar dat kon toen niet doorgaan. Nu is mijn werk voor Senia eigenlijk helemaal stil gevallen.  

Hoe zorg jij er zelf voor dat je het volhoudt?

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik naar buiten kan. Wij kunnen vanuit ons huis zo de bossen inlopen. Zo fijn om alles te zien bloeien, het frisse nieuwe groen te zien, de vogels te horen. Dat is voor mij helend. Verder maak ik nu heel bewust een keuze tussen de nieuwsprogramma’s die ik wil zien. Ik ben een echte nieuwsfreak; ik was gewend te kijken naar het journaal, Nieuwsuur, talkshows en documentaires.  Nu kies ik heel bewust. Ik zoek wat meer gezellige programma’s, een quiz of een mooie film. En natuurlijk lees ik veel. Heerlijk in de tuin als het mooi weer is.

Ria Hullegie