Interview met Monique de Koning, programma-coördinator Huis van de Letters Nijmegen

30 juni 2020

Wij spreken elkaar via Skype, in deze tijd geen onbekend medium voor Monique de Koning-Verwijmeren, programma-coördinator van het team 'Huis van de Letters' van de Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen, met 26 vestigingen in zes verschillende gemeentes. Samen met twee projectmedewerkers stuurt zij de literaire en culturele activiteiten aan. De bibliotheek in coronatijd en de samenwerking met Senia zijn onder meer onderwerp van gesprek.

We gaan meteen maar de actualiteit in. Een bibliotheek in coronatijd. Is dat nog functioneel?

Monique: “Eigenlijk is de functie van de Bibliotheek nu weer hetzelfde als zo’n dertig jaar geleden: het halen en brengen van boeken. Met natuurlijk meer mogelijkheden door het kunnen gebruiken van internet. En er zijn spelregels, zoals afstand houden en een beperkt aantal mensen die toegelaten worden. Dat is erg jammer, want de bibliotheek heeft in de loop der jaren een totaal andere functie gekregen. Veel meer een verblijfsfunctie. De sociale ontmoeting staat normaal gesproken centraal. Gewoonlijk organiseren we de hele dag  door en ook ’s avonds en in het weekend activiteiten. Ons team ‘Huis van de Letters’ organiseert bijvoorbeeld speeddates, lezingen met auteurs en boekenproeverijen. We houden ons bezig met literatuur, poëzie, muziek en festivals en wij werken voor kinderen, ouderen, jongeren en mannen.”

Een activiteit alleen voor mannen?

“Wij noemen die activiteit ‘Stoere mannen, sterke verhalen’. We nodigen een stoere schrijver uit, bijvoorbeeld Nico Dijkshoorn, om iets over zijn boek te vertellen. We combineren dat met muziek. We hebben gemerkt dat mannen zo’n combinatie waarderen. Zo’n avond vindt ook niet plaats in onze hoofdbibliotheek, maar in een andere wat stoerdere locatie elders in de stad.”  

Wat zijn boekenproeverijen en speeddates?

Monique: “In boekenproeverij-bijeenkomsten presenteren wij boeken die niet op de top tien van de boekenlijsten van bijvoorbeeld kranten en boekhandels voorkomen. Wij nodigen drie gastsprekers uit die in een korte pitch deze ‘pareltjes’ bespreken.  Dit doen wij ook om te voorkomen dat wij “neen” moeten verkopen aan de balie als mensen allemaal tegelijk een net uitgegeven boek van een populaire schrijver voor hun leeskring willen lenen.
De speeddate-avond vindt vaak begin september plaats, als mensen interesse krijgen in het samen gaan lezen van boeken. Wij verzorgen die avond; de leeskringen die daaruit ontstaan zijn zelfstandig, zonder verdere  bemoeienis van ons. Er zijn inmiddels 120 literaire leeskringen in Nijmegen en omgeving.”

Al zoveel activiteiten op literair gebied? Wat heeft Senia jullie dan nog te bieden?

Monique: “Wat ik zo goed vind aan Senia is dat ze specifiek inzetten op heel diverse leesgroepen, niet alleen literatuur. Die diversiteit  is een mooie aanvulling op ons aanbod aan onze leden. De filosofiegroepen van Senia zijn bij ons bijvoorbeeld heel populair. En Senia kan onze locatie gebruiken voor haar oprichtingsbijeenkomsten. In die zin is het een win-winsituatie. Wij krijgen trouwens regelmatig vragen van mensen die in een literaire leesgroep willen. Senia is dan een mogelijkheid die wij aanbieden.”

Er is dus heel veel stil gevallen vanaf maart?

“De eerste weken na de lockdown voelden wij ons lamgeslagen. Het programmaboekje kon bij wijze van spreken de prullenbak in. Maar de creativiteit borrelde al snel weer op. Wij hebben de boekenproeverij online gezet met een live-stream verbinding.  Dat lukt goed en wordt erg gewaardeerd. De uitzendingen kunnen zelfs als youtube-filmpjes worden teruggekeken. Daarnaast hebben we Nijmeegse Schrijvers Live bedacht, een live-stream uitzending met Nijmeegse auteurs, waarvan de presentatie van hun nieuwe boek niet door kon gaan. Ons team Educatie, dat onder meer activiteiten biedt voor basisschoolleerlingen, ontwikkelde voor deze doelgroep de BiebBoys. Dat zijn filmpjes over twee jongens die de lege bibliotheek op stelten zetten. Zo’n drie keer per week wordt zo’n filmpje in de middag uitgezonden. Aan het eind van het filmpje worden de kinderen uitgedaagd zelf iets te gaan maken en dat te filmen of te fotograferen. We vragen ze bijvoorbeeld een leeshut te bouwen of met emoticons een titel van een boek te maken. De filmpjes en foto’s zetten we aan het eind van de week online. 29 Bibliotheken in het hele land hebben dit programma ook uitgezonden.”

Het is duidelijk, voor Monique en haar collega’s is van stilvallen in deze coronatijd geen sprake. Een fijn team voor Senia om mee samen te werken.
 

Ria Hullegie