Interview met Janneke Bakker van Passend Lezen

30 november 2020

“Wij zijn er voor iedereen die wil lezen maar dat niet meer op de normale manier kan.” Dit vertelt Janneke Bakker, relatiemanager bij Bibliotheekservice Passend Lezen. “Voor leden van de leesgroepen van Senia  hebben wij veel te bieden. Bij minder goed kunnen lezen, door achteruitgang van de ogen, hoef je niet uit je leesgroep te stappen.” 

Het gesprek met Janneke Bakker, relatiemanager bij Bibliotheekservice Passend Lezen vindt in verband met de coronamaatregelen telefonisch plaats. Dit hindert haar niet om heel levendig en enthousiast te vertellen. Janneke reist het hele land door om meer bekendheid te geven aan deze organisatie. “Ik richt me op organisaties, zoals bibliotheken, zorginstellingen en scholen. Zij kunnen het doorvertellen aan de mensen die het nodig hebben.“

Wat is Passend Lezen?

“Passend Lezen is een nieuwe naam voor wat vroeger de Blindenbibliotheek heette. Omdat we veel meer bieden dan hulp bij het lezen voor blinden en slechtzienden, is de naam veranderd. Wij zijn een bibliotheek, naast de normale bibliotheek. Eigenlijk een service die de bibliotheek biedt voor iedereen die wil lezen, maar dat door problemen niet op de normale manier kan. Dat kan allerlei oorzaken hebben; natuurlijk door problemen met zien, maar ook door dyslexie, afasie of concentratieproblemen. Wij bieden audiolezen (gesproken boeken, letterlezen (aangepaste grootte en vorm van letters), braillelezen en combilezen (luisteren terwijl je leest). Dat laatste is geschikt voor mensen die nog wel iets kunnen lezen, maar niet voldoende. Wij sturen onze leden elke twee weken een nieuwsbrief. Daarin staan naast informatie over onze (nieuwe) producten en boekentips, ook ideeën voor activiteiten buitenshuis. We noemen Senia trouwens ook altijd als mogelijkheid om in een leesgroep te stappen.”

Wat kan Passend Lezen voor de Senia lezers betekenen?

“Als je start in een leesgroep is er vaak geen leesprobleem. Maar ogen kunnen achteruit gaan als je ouder wordt. Maculadegeneratie bijvoorbeeld komt steeds meer voor en vormt zelfs de grootste groep van mensen met leesproblemen. Ook een val, een ongeluk en organische problematiek kan ervoor zorgen dat je niet meer kunt lezen zoals je normaal gewend was. Vaak zie je dat mensen dan uit een leesgroep stappen. Dat is niet nodig. Het is op te lossen met een gesproken boek. Alle boeken die in de literatuurleeswijzers van Senia worden genoemd, hebben wij gesproken in huis. Daarnaast ook boeken in het Engels, Frans en Duits, zelfs in het Fries. Wij hebben in totaal 80.000 gesproken boeken.”

Waarin zijn ‘gesproken boeken’ anders dan de luisterboeken die je in de normale bibliotheek kunt lenen?

“Het verschil zit in de manier waarop het boek wordt ingesproken. De insprekers van luisterboeken (soms bekende Nederlanders) wijzigen vaak hun intonatie, volume en tempo wanneer de sfeer in het boek verandert. Bij onze gesproken boeken gebeurt dat niet. Die worden heel rustig en wat monotoon, maar niet saai, ingesproken. Wij willen dat lezers zelf kunnen bepalen wanneer het bijvoorbeeld spannend voor hen wordt. Nog een ander verschil is dat onze boeken van titel tot nawoord helemaal worden ingesproken. Dat is ook heel fijn als je gaat lezen en luisteren tegelijk (combilezen). Wij werken samen met Dedicon. Daar werken 150 vrijwilligers die de boeken inspreken.”   

Hoe word je lid en kan iedereen lid worden van jullie organisatie?

“Lid worden kan heel eenvoudig via onze website, www.passendlezen.nl. Het lidmaatschap kost 30 euro per jaar. Het hele gebeuren is digitaal, maar je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice als er vragen zijn. Je maakt zelf een keuze uit onze boeken en deze worden op jouw digitale leesplank gezet. Je kunt de boeken lezen via de online player op de website maar ook via de gratis daisylezer-app. Het leestempo kun je zelf aanpassen. Niet iedereen kan lid worden. Dat kan alleen als je een leesbeperking hebt. Wij vragen geen medische verklaring, wel moet je, als je lid wordt, een vinkje zetten bij een zin waarin staat dat je een beperking hebt en dat je dat naar waarheid invult.”

Janneke geeft tot slot een tip: zoek je nog een mooi decembercadeau voor iemand met een leesbeperking? Denk dat eens aan een lidmaatschap van Passend Lezen!


Ria Hullegie