Interview met Amin Usman van boekhandel Voorhoeve in Hilversum
Boekhandel Voorhoeve verkoopt al geruime tijd boeken en cadeaus via de winkel maar ook via de website. Tijdens de eerste lockdown in maart is de hele internetverkoop opeens sterk gestegen. Konden de mensen hun aankopen toen nog in de winkel afhalen, nu is dat niet toegestaan. Daarom wordt alles aan huis afgeleverd. Amin Usman, al jaren eigenaar van de zaak, vertelt hoe dat gaat: ‘Op dit moment bezorgen wij zelf alle boeken die besteld worden, in Hilversum en omgeving. De klanten kunnen via de website bestellen en betalen, maar ook via WhatsApp, via de telefoon, per mail en op alle andere manieren, behalve via de winkel. We hebben onze eigen koeriersdienst en die rijdt met groen vervoer, dat wil zeggen met een elektrische scooter en bakfiets. Het zijn onze eigen mensen die bezorgen en zij zijn even vriendelijk als in de winkel. We brengen als het ware de toonbank naar de klant.
Wat weg is, komt niet meer terug
Bij boekhandel Voorhoeve gaat het weliswaar goed met de online bestellingen, maar hij staat helemaal achter de actie van de CPBN om de mensen op te roepen om vooral bij hun lokale boekhandel online te gaan kopen. Usman: ‘We vallen met de boekenbranche tussen de wal en het schip met wat er tot nu toe aan steunmaatregelen is aangeboden. Als deze situatie lang gaat duren, zal een groot aantal boekwinkels omvallen. Dat is ook nadelig voor de consument. Die zou moeten beseffen dat de lokale boekhandels ook zorgen voor de infrastructuur en de sociale cohesie in de stad. Ze sponsoren de voetbalclub of de hockeyclub, het buurtblaadje van de wijk waar je woont, ze zijn een plek waar mensen elkaar ontmoeten. De grote online-aanbieders hebben geen binding met de plaatselijke bevolking of met plaatselijke activiteiten. Als je het centrum van je stad of dorp leefbaar en levendig wilt houden, is het zaak erover na te denken waar je je aankopen doet. Dat geldt ook voor de bakker, de slager en andere lokale ondernemers. Wees je ervan bewust hoe je koopgedrag is en hou zo de plaatselijke middenstand overeind. Het is allemaal niet vanzelfsprekend dat blijft bestaan wat er nu nog is. Weg is weg en komt niet meer terug. Dat zou zonde zijn, want het betekent een verarming van je centrum.
Een studio in het hart van de mediastad
Usman verwacht dat het nog wel even zal duren voor de lockdown voorbij is en de winkel weer opengaat. ‘We gaan dan een gelijkmatige opening doen, niet in één keer de boel opengooien. Ook daar proberen we onze verantwoordelijkheid te nemen door de klantenstroom te structureren. Waarschijnlijk doen we de huidige winkel dan niet meer open, maar gaan we meteen starten op de nieuwe locatie in het oude C&A-gebouw.’ Er wordt daar momenteel hard gewerkt om deze ruimte, die twee keer groot is, om te bouwen tot een nieuwe winkel met daarin de boekhandel, het cadeau-assortiment, de kinderhoek en de lunchroom. Nieuw is dat er helemaal voorin de winkel, in de etalage, een plek wordt gemaakt die een dubbele functie heeft. Er komen daar tafels en kasten met een wisselend aanbod, passend bij de actualiteit: Moederdag, Kerst of de Pride-week. Diezelfde plek kan snel worden omgebouwd tot een locatie voor een opname of uitzending voor radio en tv. Dit sluit dan aan bij wat er op het gebied van nieuws, cultuur en literatuur in de winkel wordt verkocht. Usman, een geboren en getogen Hilversummer, kijkt ernaar uit: ‘Het is een oude wens van mij, een studio in het hart van de stad, die aan elke passant laat zien dat Hilversum dé mediastad is.
Wil de Graaf