Ramsey Nasr

2 december 2021

Publiekslieveling Ramsey Nasr schrijft het Poëziegeschenk 2022. Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Vijf jaar later werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. In 2009 werd hij in Nederland voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Lees meer

Kerstmuziek

25 november 2021

De donkere dagen van december zijn weer aangebroken. Tijd voor een stemmig muziekje, als rustmoment, als troost of om tot mooie gedachten te komen. Wist u dat er in de zestiende en zeventiende eeuw prachtige kerstmuziek werd gecomponeerd? Onze werkgroep Muziek maakte een mooie selectie om te beluisteren.

Lees meer

Marianne Sieverding tipt

25 november 2021

Vrijwilliger vanaf het eerste uur Marianne Sieverding tipt ons over Het einde van de eenzaamheid van Benedicht Wells. ‘Ik was geïntrigeerd door de beginzin in het boek: 'Ik ken de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook'.  Herkenbaar want zelf werd ik ook al jong geconfronteerd met de dood en naarmate ik ouder word leren we elkaar ook beter kennen. Ik werd gegrepen door de levensverhalen, de tragiek soms’, maar ook door het meeslepende vlot geschreven verhaal. Recensenten mogen het soms wat sentimenteel vinden, ik kies dan eerder voor de synoniemen daarvan: invoelend, zachtaardig.

Lees meer

Pas verschenen: Aleksandra

25 november 2021

Een maand geleden verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de debuutroman Aleksandra van Lisa Weeda. In dit boek vertelt deze jonge Nederlandse schrijfster de geschiedenis van haar Oekraïense familie.

Lees meer

Suggesties nieuwe keuzelijsten

25 november 2021

Er zijn 88 suggesties ingediend voor boeken, en 2 muziekstukken voor de komende lijsten. De 11 werkgroepen van Senia doen er hun voordeel mee. Wat is er zoal voorgesteld, en waarom wordt het boek wél of niet opgenomen.
 

Lees meer

Water Music

28 oktober 2021

Water Music is een van de bekendste composities van Georg Friedrich Händel. Het werd geschreven voor de koning van Engeland en werd gespeeld tijdens een diner op de koninklijk jacht in de Theems. Het complete orkest zat op een groot vlot. Toehoorders zaten eromheen op bootjes en op de kades. Onze werkgroep Muziek koos een aantal mooie uitvoeringen om te beluisteren.

Lees meer

'Het monsterschip' winactie

28 oktober 2021

Geschiedenis liefhebbers hoeven zich niet te vervelen aankomende donkere najaarsdagen. In Het monsterschip vertelt Luc Panhuysen met opmerkelijke details over het rauwe leven op zee, op meeslepende wijze het nieuwe verhaal van admiraal Tromp en de historische zeeslag bij Duins. Senia mag drie exemplaren verloten!
 

Lees meer

Liesbeth Ram tipt

28 oktober 2021

Ambassadeur Liesbeth Ram tipt ons over De herinnerde soldaat van Anjet Daane. 'Ik was geroerd door dit boek, een prachtig verhaal met onverwachte wendingen. Bijzonder zijn ook de innerlijke monologen over angsten en twijfels van voormalige soldaat Amand. Ik heb de 538 pagina’s met een vaart gelezen, ik kon er haast niet mee ophouden.'
 

Lees meer