Evaluatie leesclub

Hoe gaan de boekbesprekingen? Zijn ze voor iedereen te volgen? Voelen leden zich prettig in de groep? Het is nuttig voor leesclubs om af en toe eens te evalueren. Dit geldt zowel voor groepen die net gestart zijn, als voor groepen die al jaren bij elkaar komen. We geven graag wat suggesties voor een leesclub-evaluatie.

Lees meer

Klassieke muziek in Oekraïne

Meer dan 150 jaar geleden begon de Oekraïense componist Mykola Lysenko met het verzamelen van volksliederen. Zo legde hij de basis voor de nationale Oekraïense klassieke muziek. Wie zijn biografie leest begrijpt beter waarom Oekraïne nu zo succesvol is in de strijd: geloof in eigen identiteit, zelfstandigheid en een eigen taal en muziek.

Lees meer

Collega werkgroep geschiedenis

De werkgroep geschiedenis zoekt een enthousiaste historicus die ‘leeswijzers’ wil maken voor Senia’s leesclubs geschiedenis. De functie is op vrijwillige basis.

Lees meer

Louis Andriessens 'May'

'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' is de eerste regel van Herman Gorters Mei (1889). Een episch gedicht over natuur en muziek, liefde en dood. De componist Louis Andriessen (1939-2021) gebruikte het als uitgangspunt voor zijn allerlaatste compositie May

Lees meer

Tarieven 2022-2023

Vanaf komend seizoen keert Senia weer terug naar de tarieven van vóór corona. Deelnemers ontvangen maximaal zeven leeswijzers/luisterwijzers per jaar. Kosten daarvoor zijn € 38,00 per persoon per jaar.

Lees meer

Boeken over Oekraïne/Rusland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over die regio? Lezen kan helpen om de oorlog beter te begrijpen.

Lees meer

Podcasts over kunst

Kom alles te weten over Leo Gestel op Mallorca (Kranenburgh), bloemschilder Henriette Knip (Rijksmuseum), heilig haar (Museum Catharijne Convent) of humor in de kunst... Conservatoren, experts en kunstenaars vertellen bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Beluister onze selectie kunstpodcasts.

Lees meer

'De pot' op in Rotterdam

Onze werkgroep Kunstgeschiedenis tipt ons dit keer het gloednieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Meer dan 150.000 kunstwerken worden hier geherbergd, gerangschikt naar grootte, in veertien ruimtes met vijf verschillende klimaten. Het gebouw zelf, liefkozend ‘de pot’ gedoopt door Rotterdammers, is al een kunstwerk op zich.

Lees meer

Jeanne Oosting alom

Dit najaar verscheen de biografie Geen tijd verliezen over de kunstenares Jeanne Oosting (1898-1994). Jolande Withuis schetst hierin een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw. De biografie is de aanzet tot De zomer van Jeanne, een reeks tentoonstellingen door Nederland.

Lees meer

Sanne Grijsen nieuwe directeur

Vol trots maken wij bekend dat Sanne Grijsen per 1 mei directeur wordt van Senia. Zij heeft de afgelopen jaren gewerkt als strategisch adviseur in de culturele sector en was onder meer directeur van International Music Meeting Festival.

Lees meer

Muziek voor Oekraïne

Door heel het land zijn er benefietconcerten voor Oekraïne. Zo zijn er optredens van studenten van het Haags Conservatorium (Den Haag), het Haagse Oeral Kozakkenkoor (Naaldwijk), Recirquel (Doetinchem) en Oekraïense topmusici (Middelburg). De opbrengsten komen ten goede aan Oekraïense vluchtelingen.

Lees meer

Luister naar de lente

Het voorjaar inspireert componisten al eeuwenlang. Zo schiep Tsjaikovski de ‘Bloemenwals’ uit het ballet De notenkraker. Ook Antonio Vivaldi schreef een muzikale impressie van de lente, 'La primavera' uit De vier jaargetijden. Olivier Messiaen was dol op vogelgeluiden die hij nauwkeurig bestudeerden en omzette in pianomuziek. 

Lees meer

Leestip Filosofie: Francis Fukuyama

De werkgroep Filosofie tipt ons dit keer over Identiteit. Waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek van Francis Fukuyama. Een aanrader voor iedereen die begrip wilt krijgen voor de voornaamste kracht die populisme drijft.

Lees meer

Leestip Frans: Au revoir là-haut

Nog altijd zit de Grote Oorlog in het collectieve geheugen van de Fransen gegrift. Talloze boeken werden erover geschreven. Bijna honderd jaar na het begin van die oorlog won de roman Tot ziens daarboven de Prix Goncourt. En terecht: Pierre Lemaîtres boek is een overweldigend meesterwerk over de niet afgeloste schuld aan de soldaten. 'Leesgenot gegarandeerd!', aldus onze leesgroep Frans.

Lees meer

Componist des vaderlands Martin Fondse

Heb je wel eens composities gehoord van de veelzijdige Nederlandse musicus, componist en arrangeur Martin Fondse (1967)? De komende twee jaar is hij onze Componist des Vaderlands. In deze functie zul je hem regelmatig zien en horen op tv en radio, want een van zijn belangrijkste taken is het ambassadeurschap voor de Nederlandse muziek van nu.

Lees meer

Leestip Duits: Tijl

Tijl is een epos over de overlevingskunsten van een jongleur in een door de Dertigjarige Oorlog uit zijn voegen geraakte wereld. Het werd geschreven door de al vele prijzen winnende Daniel Kehlmann (1975, Duitsland). José Jegen (werkgroep Duits) doet uitgebreid verslag over haar favoriete Duitse boek. Lees hier.

Lees meer

Vrouwen in de literaire canon

Wie is ervan op de hoogte dat het vrouwen waren die de eerste briefroman, de eerste historische roman, een van de eerste romans over homoseksualiteit en de eerste postmoderne roman avant la lettre van de Nederlandse literatuur schreven?

Lees meer

Leuke leesclubs: Duits 1

Er kwamen veel reacties op onze oproep aan 'leuke' leesclubs om zich op te geven aan Eus' Boekenclub, een boekenprogramma van de NTR. Het zijn kijkjes in de keuken van onze leesclubs, en we delen ze dan ook graag in onze nieuwsbrief. We trappen af met leesclub Duits 1, 'een zootje ongeregeld' volgens eigen zeggen.

Lees meer

Leesclubs in Duitsland

Natuurlijk wordt er ook in Duitsland, land van denkers en dichters, veel gelezen. De beroemde Frankfurter Buchmesse trok in 2019 302.00 bezoekers, opnieuw een record. Hoe zit het met de leesclubs in Duitsland?

Lees meer

Talen ophalen met een leesclub

'Ik heb ooit Frans gestudeerd maar had weinig mogelijkheden om mijn gesproken Frans bij te houden. Mijn Franse spreekvaardigheid was dus behoorlijk weggezakt. Tien jaar geleden ben ik begonnen met een leesclub Frans.' Vrijwilliger Josée Zuiver vertelt hoe deze leesclub haar hielp haar Frans weer op te vijzelen.

Lees meer

Keuzelijst Moderne Literatuur

De keuzelijst Moderne Literatuur voor het leesclubseizoen 2022-2023 is bekend. Het is weer een mooie mix van Nederlandse literatuur en vertaalde boeken, uiteenlopende thema's, van debutanten en oudere auteurs. We hebben nu al zin in het nieuwe leesclubseizoen!

Lees meer

Pas verschenen: Naar het paradijs

'Na zeven jaar is er eindelijk weer een boek verschenen van Hanya Yanagihara: Naar het paradijs. Haar eerder verschenen boek Een kleine wereld heb ik werkelijk verslonden. Gelezen heb ik Naar het paradijs nog niet, maar het staat bovenaan mijn verlanglijst voor de komende tijd.' Caroline Koning-Versteeg, werkgroep Literatuur. 

Lees meer

West Side Story: Tonight

Heb je de nieuwe verfilming van West Side Story (2021) al gezien? Steven Spielberg laat de filmklassieker (1961) over verboden liefde en de rivaliteit tussen de tienerbendes Jets en de Sharks opnieuw op het doek schitteren. Onze werkgroep Muziek vertelt graag wat meer over het muziekstuk Tonight.

Lees meer

Online cultuur

Hoewel musea, theaters en bioscopen gesloten zijn, valt er online gelukkig van alles te beleven. Senia geeft graag wat kijk- en luistertips!

Lees meer

Eerbetoon Inge Tielman

Will van Sebille van onze werkgroep Poezie eert Inge Tielman, 'bewonderd collega-dichter en medelid van de Haagse Kunstkring. Haar poëzie is voor mij een bron van inspiratie, van opbeuren als ik me somber voel en mijn contact met haar door de jaren heen blijft altijd bij me.' Lees hier over het leven en werk van deze dichteres.

Lees meer

Ramsey Nasr

Publiekslieveling Ramsey Nasr schrijft het Poëziegeschenk 2022. Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Vijf jaar later werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. In 2009 werd hij in Nederland voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Lees meer

Kerstmuziek

De donkere dagen van december zijn weer aangebroken. Tijd voor een stemmig muziekje, als rustmoment, als troost of om tot mooie gedachten te komen. Wist u dat er in de zestiende en zeventiende eeuw prachtige kerstmuziek werd gecomponeerd? Onze werkgroep Muziek maakte een mooie selectie om te beluisteren.

Lees meer

Marianne Sieverding tipt

Vrijwilliger vanaf het eerste uur Marianne Sieverding tipt ons over Het einde van de eenzaamheid van Benedicht Wells. ‘Ik was geïntrigeerd door de beginzin in het boek: 'Ik ken de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook'.  Herkenbaar want zelf werd ik ook al jong geconfronteerd met de dood en naarmate ik ouder word leren we elkaar ook beter kennen. Ik werd gegrepen door de levensverhalen, de tragiek soms’, maar ook door het meeslepende vlot geschreven verhaal. Recensenten mogen het soms wat sentimenteel vinden, ik kies dan eerder voor de synoniemen daarvan: invoelend, zachtaardig.

Lees meer

Pas verschenen: Aleksandra

Een maand geleden verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de debuutroman Aleksandra van Lisa Weeda. In dit boek vertelt deze jonge Nederlandse schrijfster de geschiedenis van haar Oekraïense familie.

Lees meer

Suggesties nieuwe keuzelijsten

Er zijn 88 suggesties ingediend voor boeken, en 2 muziekstukken voor de komende lijsten. De 11 werkgroepen van Senia doen er hun voordeel mee. Wat is er zoal voorgesteld, en waarom wordt het boek wél of niet opgenomen.
 

Lees meer

Water Music

Water Music is een van de bekendste composities van Georg Friedrich Händel. Het werd geschreven voor de koning van Engeland en werd gespeeld tijdens een diner op de koninklijk jacht in de Theems. Het complete orkest zat op een groot vlot. Toehoorders zaten eromheen op bootjes en op de kades. Onze werkgroep Muziek koos een aantal mooie uitvoeringen om te beluisteren.

Lees meer

'Het monsterschip' winactie

Geschiedenis liefhebbers hoeven zich niet te vervelen aankomende donkere najaarsdagen. In Het monsterschip vertelt Luc Panhuysen met opmerkelijke details over het rauwe leven op zee, op meeslepende wijze het nieuwe verhaal van admiraal Tromp en de historische zeeslag bij Duins. Senia mag drie exemplaren verloten!
 

Lees meer

Liesbeth Ram tipt

Ambassadeur Liesbeth Ram tipt ons over De herinnerde soldaat van Anjet Daane. 'Ik was geroerd door dit boek, een prachtig verhaal met onverwachte wendingen. Bijzonder zijn ook de innerlijke monologen over angsten en twijfels van voormalige soldaat Amand. Ik heb de 538 pagina’s met een vaart gelezen, ik kon er haast niet mee ophouden.'
 

Lees meer