Evaluatie leesclub
Hoe gaan de boekbesprekingen? Zijn ze voor iedereen te volgen? Voelen leden zich prettig in de groep? Het is nuttig voor leesclubs om af en toe eens te evalueren. Dit geldt zowel voor groepen die net gestart zijn, als voor groepen die al jaren bij elkaar komen. We geven graag wat suggesties voor een leesclub-evaluatie.
Lees meer
Klassieke muziek in Oekraïne
Meer dan 150 jaar geleden begon de Oekraïense componist Mykola Lysenko met het verzamelen van volksliederen. Zo legde hij de basis voor de nationale Oekraïense klassieke muziek. Wie zijn biografie leest begrijpt beter waarom Oekraïne nu zo succesvol is in de strijd: geloof in eigen identiteit, zelfstandigheid en een eigen taal en muziek.
Lees meer
Collega werkgroep geschiedenis
De werkgroep geschiedenis zoekt een enthousiaste historicus die ‘leeswijzers’ wil maken voor Senia’s leesclubs geschiedenis. De functie is op vrijwillige basis.
Lees meer
Louis Andriessens 'May'
'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' is de eerste regel van Herman Gorters Mei (1889). Een episch gedicht over natuur en muziek, liefde en dood. De componist Louis Andriessen (1939-2021) gebruikte het als uitgangspunt voor zijn allerlaatste compositie May.
Lees meer
Tarieven 2022-2023
Vanaf komend seizoen keert Senia weer terug naar de tarieven van vóór corona. Deelnemers ontvangen maximaal zeven leeswijzers/luisterwijzers per jaar. Kosten daarvoor zijn € 38,00 per persoon per jaar.
Lees meer
Boeken over Oekraïne/Rusland
De oorlog tussen Oekraïne en Rusland houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over die regio? Lezen kan helpen om de oorlog beter te begrijpen.
Lees meer
Podcasts over kunst
Kom alles te weten over Leo Gestel op Mallorca (Kranenburgh), bloemschilder Henriette Knip (Rijksmuseum), heilig haar (Museum Catharijne Convent) of humor in de kunst... Conservatoren, experts en kunstenaars vertellen bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Beluister onze selectie kunstpodcasts.
Lees meer
'De pot' op in Rotterdam
Onze werkgroep Kunstgeschiedenis tipt ons dit keer het gloednieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Meer dan 150.000 kunstwerken worden hier geherbergd, gerangschikt naar grootte, in veertien ruimtes met vijf verschillende klimaten. Het gebouw zelf, liefkozend ‘de pot’ gedoopt door Rotterdammers, is al een kunstwerk op zich.
Lees meer
Jeanne Oosting alom
Dit najaar verscheen de biografie Geen tijd verliezen over de kunstenares Jeanne Oosting (1898-1994). Jolande Withuis schetst hierin een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw. De biografie is de aanzet tot De zomer van Jeanne, een reeks tentoonstellingen door Nederland.
Lees meer
Sanne Grijsen nieuwe directeur
Vol trots maken wij bekend dat Sanne Grijsen per 1 mei directeur wordt van Senia. Zij heeft de afgelopen jaren gewerkt als strategisch adviseur in de culturele sector en was onder meer directeur van International Music Meeting Festival.
Lees meer
Muziek voor Oekraïne
Door heel het land zijn er benefietconcerten voor Oekraïne. Zo zijn er optredens van studenten van het Haags Conservatorium (Den Haag), het Haagse Oeral Kozakkenkoor (Naaldwijk), Recirquel (Doetinchem) en Oekraïense topmusici (Middelburg). De opbrengsten komen ten goede aan Oekraïense vluchtelingen.
Lees meer
Luister naar de lente
Het voorjaar inspireert componisten al eeuwenlang. Zo schiep Tsjaikovski de ‘Bloemenwals’ uit het ballet De notenkraker. Ook Antonio Vivaldi schreef een muzikale impressie van de lente, 'La primavera' uit De vier jaargetijden. Olivier Messiaen was dol op vogelgeluiden die hij nauwkeurig bestudeerden en omzette in pianomuziek.
Lees meer
Leestip Filosofie: Francis Fukuyama
De werkgroep Filosofie tipt ons dit keer over Identiteit. Waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek van Francis Fukuyama. Een aanrader voor iedereen die begrip wilt krijgen voor de voornaamste kracht die populisme drijft.
Lees meer
Leestip Frans: Au revoir là-haut
Nog altijd zit de Grote Oorlog in het collectieve geheugen van de Fransen gegrift. Talloze boeken werden erover geschreven. Bijna honderd jaar na het begin van die oorlog won de roman Tot ziens daarboven de Prix Goncourt. En terecht: Pierre Lemaîtres boek is een overweldigend meesterwerk over de niet afgeloste schuld aan de soldaten. 'Leesgenot gegarandeerd!', aldus onze leesgroep Frans.
Lees meer
Componist des vaderlands Martin Fondse
Heb je wel eens composities gehoord van de veelzijdige Nederlandse musicus, componist en arrangeur Martin Fondse (1967)? De komende twee jaar is hij onze Componist des Vaderlands. In deze functie zul je hem regelmatig zien en horen op tv en radio, want een van zijn belangrijkste taken is het ambassadeurschap voor de Nederlandse muziek van nu.
Lees meer
Leestip Duits: Tijl
Tijl is een epos over de overlevingskunsten van een jongleur in een door de Dertigjarige Oorlog uit zijn voegen geraakte wereld. Het werd geschreven door de al vele prijzen winnende Daniel Kehlmann (1975, Duitsland). José Jegen (werkgroep Duits) doet uitgebreid verslag over haar favoriete Duitse boek. Lees hier.
Lees meer
Vrouwen in de literaire canon
Wie is ervan op de hoogte dat het vrouwen waren die de eerste briefroman, de eerste historische roman, een van de eerste romans over homoseksualiteit en de eerste postmoderne roman avant la lettre van de Nederlandse literatuur schreven?
Lees meer
Leuke leesclubs: Duits 1
Er kwamen veel reacties op onze oproep aan 'leuke' leesclubs om zich op te geven aan Eus' Boekenclub, een boekenprogramma van de NTR. Het zijn kijkjes in de keuken van onze leesclubs, en we delen ze dan ook graag in onze nieuwsbrief. We trappen af met leesclub Duits 1, 'een zootje ongeregeld' volgens eigen zeggen.
Lees meer
Leesclubs in Duitsland
Natuurlijk wordt er ook in Duitsland, land van denkers en dichters, veel gelezen. De beroemde Frankfurter Buchmesse trok in 2019 302.00 bezoekers, opnieuw een record. Hoe zit het met de leesclubs in Duitsland?
Lees meer
Talen ophalen met een leesclub
'Ik heb ooit Frans gestudeerd maar had weinig mogelijkheden om mijn gesproken Frans bij te houden. Mijn Franse spreekvaardigheid was dus behoorlijk weggezakt. Tien jaar geleden ben ik begonnen met een leesclub Frans.' Vrijwilliger Josée Zuiver vertelt hoe deze leesclub haar hielp haar Frans weer op te vijzelen.
Lees meer
Keuzelijst Moderne Literatuur
De keuzelijst Moderne Literatuur voor het leesclubseizoen 2022-2023 is bekend. Het is weer een mooie mix van Nederlandse literatuur en vertaalde boeken, uiteenlopende thema's, van debutanten en oudere auteurs. We hebben nu al zin in het nieuwe leesclubseizoen!
Lees meer
Pas verschenen: Naar het paradijs
'Na zeven jaar is er eindelijk weer een boek verschenen van Hanya Yanagihara: Naar het paradijs. Haar eerder verschenen boek Een kleine wereld heb ik werkelijk verslonden. Gelezen heb ik Naar het paradijs nog niet, maar het staat bovenaan mijn verlanglijst voor de komende tijd.' Caroline Koning-Versteeg, werkgroep Literatuur.
Lees meer
West Side Story: Tonight
Heb je de nieuwe verfilming van West Side Story (2021) al gezien? Steven Spielberg laat de filmklassieker (1961) over verboden liefde en de rivaliteit tussen de tienerbendes Jets en de Sharks opnieuw op het doek schitteren. Onze werkgroep Muziek vertelt graag wat meer over het muziekstuk Tonight.
Lees meer
Online cultuur
Hoewel musea, theaters en bioscopen gesloten zijn, valt er online gelukkig van alles te beleven. Senia geeft graag wat kijk- en luistertips!
Lees meer
Eerbetoon Inge Tielman
Will van Sebille van onze werkgroep Poezie eert Inge Tielman, 'bewonderd collega-dichter en medelid van de Haagse Kunstkring. Haar poëzie is voor mij een bron van inspiratie, van opbeuren als ik me somber voel en mijn contact met haar door de jaren heen blijft altijd bij me.' Lees hier over het leven en werk van deze dichteres.
Lees meer
Ramsey Nasr
Publiekslieveling Ramsey Nasr schrijft het Poëziegeschenk 2022. Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Vijf jaar later werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. In 2009 werd hij in Nederland voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.
Lees meer
Kerstmuziek
De donkere dagen van december zijn weer aangebroken. Tijd voor een stemmig muziekje, als rustmoment, als troost of om tot mooie gedachten te komen. Wist u dat er in de zestiende en zeventiende eeuw prachtige kerstmuziek werd gecomponeerd? Onze werkgroep Muziek maakte een mooie selectie om te beluisteren.
Lees meer
Marianne Sieverding tipt
Vrijwilliger vanaf het eerste uur Marianne Sieverding tipt ons over Het einde van de eenzaamheid van Benedicht Wells. ‘Ik was geïntrigeerd door de beginzin in het boek: 'Ik ken de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook'. Herkenbaar want zelf werd ik ook al jong geconfronteerd met de dood en naarmate ik ouder word leren we elkaar ook beter kennen. Ik werd gegrepen door de levensverhalen, de tragiek soms’, maar ook door het meeslepende vlot geschreven verhaal. Recensenten mogen het soms wat sentimenteel vinden, ik kies dan eerder voor de synoniemen daarvan: invoelend, zachtaardig.
Lees meer
Pas verschenen: Aleksandra
Een maand geleden verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de debuutroman Aleksandra van Lisa Weeda. In dit boek vertelt deze jonge Nederlandse schrijfster de geschiedenis van haar Oekraïense familie.
Lees meer
Suggesties nieuwe keuzelijsten
Er zijn 88 suggesties ingediend voor boeken, en 2 muziekstukken voor de komende lijsten. De 11 werkgroepen van Senia doen er hun voordeel mee. Wat is er zoal voorgesteld, en waarom wordt het boek wél of niet opgenomen.
Lees meer
Water Music
Water Music is een van de bekendste composities van Georg Friedrich Händel. Het werd geschreven voor de koning van Engeland en werd gespeeld tijdens een diner op de koninklijk jacht in de Theems. Het complete orkest zat op een groot vlot. Toehoorders zaten eromheen op bootjes en op de kades. Onze werkgroep Muziek koos een aantal mooie uitvoeringen om te beluisteren.
Lees meer
'Het monsterschip' winactie
Geschiedenis liefhebbers hoeven zich niet te vervelen aankomende donkere najaarsdagen. In Het monsterschip vertelt Luc Panhuysen met opmerkelijke details over het rauwe leven op zee, op meeslepende wijze het nieuwe verhaal van admiraal Tromp en de historische zeeslag bij Duins. Senia mag drie exemplaren verloten!
Lees meer
Liesbeth Ram tipt
Ambassadeur Liesbeth Ram tipt ons over De herinnerde soldaat van Anjet Daane. 'Ik was geroerd door dit boek, een prachtig verhaal met onverwachte wendingen. Bijzonder zijn ook de innerlijke monologen over angsten en twijfels van voormalige soldaat Amand. Ik heb de 538 pagina’s met een vaart gelezen, ik kon er haast niet mee ophouden.'
Lees meer