Liesbeth Ram tipt

Het boek gaat over Noen Merckem, een voormalige soldaat, die met geheugenverlies is opgenomen in een gesticht. Hij is als soldaat gevonden achter het Belgische front, niet gewond, maar verward, niet aanspreekbaar en verstoken van enige herinnering van het leven dat hij daarvoor heeft geleid. Zijn naam dankt hij aan de plaats waar ze hem hebben gevonden. Geregeld komen daar vrouwen langs op zoek naar hun vermiste man. En dan verschijnt ene Julienne, die beweert dat hij haar vermiste man Amand Coppens is. Julienne neemt Armand mee naar huis . Zij vertelt hem over hun gezamenlijke leven voor de oorlog: hun families, hun liefde en het werk in hun fotostudio. Onwennig maakt hij kennis met het huis, de twee kinderen en het leven met Julienne. In eerste instantie zijn de kinderen afhoudend en brengt hij zijn nachten door op de bank, maar langzamerhand wennen ze aan het leven met elkaar.

Na een moeilijke start worden Julienne en Amand weer verliefd en denken voorzichtig aan een nieuwe toekomst samen. Maar dan komen met de nachtmerries ook de herinneringen aan de gruwelen in de loopgraven terug en blijkt Amand toen zelfs te hebben genoten van het bloedvergieten. En stukje bij beetje komen er meer herinneringen boven die hun bestaan op zijn kop zetten.

In de rubriek '.... tipt' wijzen medewerkers en leden van Senia ons op boeken (of muziekstukken) die we absoluut moeten lezen. Heb jij een een goede tip? Mail het naar nieuwsbrief@senia.nl.