Pas verschenen: Aleksandra


Een maand geleden verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de debuutroman Aleksandra van Lisa Weeda. In dit boek vertelt deze jonge Nederlandse schrijfster de geschiedenis van haar Oekraïense familie. Lisa’s grootmoeder Aleksandra werd op achttienjarige leeftijd, net als ruim een miljoen andere Sovjetmeisjes, tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Duitsland om als ‘Ostarbeiterin’ te gaan werken in de oorlogsindustrie. Na de oorlog kwam ze met haar Nederlandse man en twee kinderen in ons land terecht.

Lisa hoort dit verhaal pas goed op haar drieëntwintigste en gaat dan een reis maken naar de geboortegrond van haar grootmoeder in Oost-Oekraïne. In haar verbeelding komt ze daar haar overgrootvader Nikolaj tegen, een Don Kozak, die in 1951 is overleden en zijn dochter na haar deportatie nooit meer heeft gezien. Samen met hem gaat Lisa op zoek naar haar neef Kolja, die tijdens een nieuw politiek conflict werd vermoord. Dat gebeurde in 2014, het jaar dat ook de ramp met de MH17 plaatsvond. Oekraïne is een land tussen Oost en West en was vaak de plek waar oorlogen werden uitgevochten. Lisa Weeda heeft de zoektocht die ze maakt op een weergaloze wijze opgeschreven, vol inlevingsvermogen, fantasie en verrassend vertelplezier.

Wij mogen drie exemplaren van dit boek verloten onder onze nieuwsbrief-lezers. Stuur vóór 6 december een mail met je naam en adres naar nieuwsbrief@senia.nl. De winnaars ontvangen eind november per e-mail een bericht.