Leesclubs in Duitsland
Natuurlijk wordt er ook in Duitsland, land van denkers en dichters, veel gelezen. De beroemde Frankfurter Buchmesse trok in 2019 302.00 bezoekers, opnieuw een record. Maar een organisatie als Senia met leden en leeswijzers lijkt bij de oosterburen te ontbreken. Aan leesclubs is echter geen gebrek. Naar schatting zijn er in Duitsland, Oostenrijk en het Duitstalige deel van Zwitserland 70.000 Lese- en Literaturkreise die zelfstandig opereren. Ze kiezen zelf hun boeken uit en organiseren zelf hun discussieavonden, dat wil zeggen zonder hulp van een leeswijzer met vragen aan het slot.
Dat wil echter niet zeggen dat Duitstalige leesclubs totaal op zichzelf zijn aangewezen. Er bestaat een mooi en uitgebreid digitaal platform: www.mein-literaturkreis.de, dat werd opgericht door Kerstin Hämke. Deze website biedt veel informatie, gaat in op vragen als hoe een leesclub op te zetten en hoe lid te worden van een leesclub. Verder vindt men er tips over boeken en auteurs, algemene discussievragen en informatie over literatuurzendingen op radio en tv. De leesclub van de maand wordt voorgesteld en men kan zich op een nieuwsbrief abonneren.
Voor wie nog meer wil weten over het plezier van gezamenlijk lezen en discussiëren over boeken en nog meer praktische tips en suggesties wil, heeft Kerstin Hämke ook een handboek voor leesclubs geschreven: Ein gutes Buch kommt selten allein (Kiepenheuer & Witsch).
Op de lijst van leesclubs van de maand sprong er eentje uit; een leesclub in Berlijn die Nederlandstalige literatuur leest.
Enkele grote Duitse uitgevers hebben begrepen dat lees- en literatuurclubs behoefte hebben aan begeleidend materiaal. Zo hebben DTV en Hanser op hun website een speciaal Portal für Lesekreise met veel aanvullende informatie over hun auteurs en hun werk. Die informatie is zo grondig en uitgebreid dat ze niet onderdoet voor de ons bekende leeswijzers. Dat ze zo ook hun eigen boeken promoten behoeft geen betoog. - Jan Luijten