Componist des vaderlands Martin Fondse

Sinds 2014 is er naast een Dichter, een Fotograaf en een Denker des Vaderlands, ook een Componist des Vaderlands. Na Willem Jets, Mayke Nas en Calliope Tsoupaki is op 11 november 2021 Martin Fondse beëdigd als de nieuwe Componist des Vaderlands. Hij gaat deze erefunctie bekleden voor de duur van twee jaar. De componist des Vaderlands is een initiatief van BUMA Cultuur dat hiermee het muziekleven een ambassadeur wil geven voor de Nederlandse muziek van nu. De Componist des Vaderlands wordt benoemd door een onafhankelijke jury. De verwachtingen zijn hoog: opkomen voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven, daarnaast optredens, inleidingen en interviews geven, samenwerken met zalen, ensembles, orkesten en festivals plus daarbij bij voorkeur inspelen op de actualiteit.

In het juryrapport wordt Martin Fondse omschreven als “een veelzijdige duizendpoot die met zijn composities en persoonlijkheid een brede doelgroep kan bereiken en voor zich winnen.” En: “hij begeeft zich met zijn werk tussen verschillende muziekstijlen van pop en jazz tot klassiek en hedendaags. Martin werkt samen met de meest uiteenlopende culturele muzikale achtergronden in diverse disciplines zonder zijn eigen identiteit te verliezen. Hij is een echte muzikale verbinder.”

Fondse is ook van plan af en toe het publiek te laten meekijken wanneer hij een nieuw stuk componeert. Dat kan tegenwoordig via de sociale media en de website Componist des Vaderlands https://componistdesvaderlands.nl/ Op deze website vindt u ook meer informatie over de componist.

Nu bent u vast benieuwd geworden naar de muziek van Martin Fondse. Hier vindt u een aantal links waarin u kennismaakt met de diversiteit van zijn composities.

Paraíso, Martin Fondse & Friends - Podium Witteman
Card Games: Hearts/ Hearts 7 & Gloria - Martin Fondse Orchestra
Wad, Martin Ponse - Podium Witteman 
Catch 22, Boudewijn Zwart op het carillon van Schoonhoven, interview + muziek (2:40-5:40)
Low End Hifi door het Nederlands Blazers Ensemble