Louis Andriessens 'May'

Andriessen schreef May in opdracht van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Het was een eerbetoon aan zijn vriend Frans Brüggen, de in 2014 overleden blokfluitist, dirigent en tevens oprichter van dit orkest. Het was een uitdaging voor Andriessen om een stuk te schrijven voor een uit zestien leden bestaand koor en een orkest dat historische instrumenten bespeelt. Uit Gorters Mei koos Andriessen 77 versregels. In zijn toelichting bij May schrijft Andriessen dat hij zocht naar ‘een groot en lang gedicht’. Het moest zijn ‘als de natuur, maar omringd door glas, met veranderende kleuren, eigenaardig en raadselachtig’.

De eerst geplande première kon geen doorang vinden wegens Corona. Aangezien de gezondheid van de aan Alzheimer leidende Andriessen snel achteruit ging, werd het zaak het stuk spoedig uit te voeren. Op 5 december 2020 vond de uitvoering plaats door Capella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw in het Concertgebouw in Amsterdam. Andriessen luisterde mee vanuit de zorginstelling waar hij naartoe was verhuisd. Hij overleed op 1 juli 2021.

Beluister May van Louis Andriessen.

Meer weten over de muziek van Louis Andriessen? U kunt in seizoen 2022-2023 kiezen voor de luisterwijzer Kennismaking met de muziek van Louis Andriessen (Z22-10).

Andere voorbeelden van muziek geïnspireerd op de maand mei:

  • Antonio Vivaldi (1678-1741), La Primavera uit De Vier Jaargetijden, uitgevoerd door violiste Janine Jansen en het Amsterdam Sinfonietta.
  • Thomas Morley (1557– 1602), Now is the Month of Maying, uitgevoerd door The King’s Singers. 
  • Clement Jannequin (1485 – 1558), Ce mois de mai, uitgevoerd door Coro Cantabile o.l.v. Pablo Carballido del Camino.