Leestip: 'Jouw afwezigheid is duisternis'

Het verhaal
Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontwikkelt zich een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland.

Een bonte stoet van personages passeert de revue: onder anderen een dominee die correspondeert met een allang overleden Duitse dichter, een boerenzoon gespecialiseerd in de filosoof Kierkegaard, een plattelandsvrouw die een artikel schrijft over de regenworm en wier leven totaal verandert.

Wat vonden jullie van het boek?
Op één van ons na, vonden we dit een heel boeiend en ook een heel bijzonder boek. Een prachtige schrijfstijl. We vonden het poëtisch, filosofisch ook, maar op heel lichte wijze, meer eenvoud dan mooischrijverij. Klare taal, geen taal waarbij je moest zoeken naar betekenis. Hoe het verhaal gecomponeerd was, bleek soms toch behoorlijk ingewikkeld, de personages kwamen herhaaldelijk terug en dan raak je makkelijk de koers kwijt, dan weet je dat die samenhang er is, de namen zijn al langs gekomen, maar hoe was de relatie ook weer?

Zelf dacht ik: ik laat los steeds te willen weten wie nu wie is, ik ga gewoon genieten van dit boek en ik neem het mee op een vakantie zodat ik me helemaal kan laten onderdompelen en mee laten voeren met de vele verhalen die erin verteld worden en die allemaal samenhangen. Wij dachten: wat zou het fantastisch zijn als we nu zo'n heldere leeswijzer van Senia erbij hadden gehad. Dat is misschien deels gemakzucht maar ook gunnen we meer leesclubs dit boek op hun lijst van te lezen titels.

Hartelijke groet,
Ilona Weiss, leesgroep Amsterdam Geerdinkhof N1

Meer leestips welkom!

Welk boek heeft jouw leesclub net gelezen? En wat vonden jullie ervan? We horen het graag. Stuur een mail naar nieuwsbrief@senia.nl.