Rachmaninov 150 jaar jong!

Sergej Rachmaninov (1873-1943) componeerde drie symfonieën, waarvan de tweede het meest populair is. Hij schreef deze in 1906/1907 in Dresden en de eerste uitvoering in januari 1908 was een groot succes. Daarmee ‘revancheerde’ Rachmaninov zich voor het debacle van zijn 'Eerste Symfonie'. De première van die 'Eerste Symfonie' in maart 1897 werd namelijk een dermate groot fiasco, dat de componist drie jaar lang niet meer in staat was tot componeren.

De 'Tweede Symfonie' heeft vier delen en duurt ongeveer 60 minuten. Daarmee is deze symfonie het langste orkestwerk van Rachmaninov. Ze bevat alle kenmerken waardoor zijn muziek zo geliefd is, zoals lange, meeslepende melodieën en een melancholieke sfeer. Met name het langzame derde deel is een prachtig stuk muziek met een schitterende, ingetogen klarinet-solo aan het begin. Thema’s uit dit langzame deel inspireerden menig artiest.

Kijk- en luistertips

Luisterwijzer
Wil je je meer verdiepen in deze bijzondere componist? Senia heeft een luisterwijzer over 'Het Tweede Pianoconcert' (1900-1901). Dit werk behoort tot de bekendste en meest geliefde romantische pianoconcerten. 
Meer info luisterwijzer >