Voorjaarsbijeenkomsten filosofie 2019

Voor leesclubs filosofie organiseren we 2 (en mogelijk 3) bijeenkomsten ter ontmoeting, uitwisseling en inspiratie.

Programma

In beide bijeenkomsten kijken we eerst terug op het afgelopen seizoen en wisselen we ervaringen uit tussen de leesclubs onderling en we presenteren de nieuwe literatuurlijst op hoofdlijnen.

Daarna hebben we in beide bijeenkomsten een schrijver op bezoek van een boek dat door veel filosofie-leesclubs is gelezen en besproken. De schrijver gaat in gesprek met zijn lezers. Het gesprek zal geleid worden door een van de leden van de werkgroep filosofie van Senia.

  • Maandagmiddag 15 april in Deventer
    Met Hans Achterhuis, in gesprek met lezers, o.a. over Utopie van de vrije markt

  • Donderdagmiddag 25 april in Utrecht
    Met Joachim Duyndam o.a. over  Kopstukken filosofie - Levinas
(Mogelijk volgt er na half mei nog een derde bijeenkomst, met Joke Hermsen. Informatie volgt snel.)

Bekijk de data

Voorjaarsbijeenkomsten literatuur 2019

De literatuur-leesclubs nodigen we uit voor de voorjaarsbijeenkomsten die we overal in het land zullen houden. Net als vorige jaren gaat het om uitwisseling van ervaringen, bespreken van de nieuwe boeken en bespreken van een inhoudelijk thema.

We kijken daarin terug op het afgelopen seizoen, van welke boeken hebt u genoten, of had u een goed gesprek in de leesclub?Hoe ging het in de leesclub in het afgelopen jaar, zijn er ervaringen die voor anderen van belang kunnen zijn? We bespreken kort de ontwikkelingen binnen Senia, zodat u weer helemaal bij bent. En uiteraard lichten we de nieuwe boekenlijst toe en vertellen wat bij elk van de nieuwe titels op de lijst.  Daarnaast nemen we de tijd om in te gaan op een inhoudelijk onderwerp.

Personen van Papier, personages in de literatuur.

Vanuit de leesgroepen wordt regelmatig gevraagd om wat meer verdieping van literaire aspecten van een roman. We zullen het tweede deel van de voorjaarsbijeenkomsten daarom aandacht besteden aan ‘Personen van papier’, personages in boeken en verhalen, een boeiend onderwerp waar veel verrassende kanten aan zitten. Welke middelen heeft een auteur om personages tot leven te brengen, of juist op de achtergrond te houden.

Bekijk de data