Judas - Amos Oz

Amos Oz

Judas
Uitgever De Bezige Bij, 2015, 388 p.
  • E-book

Jerusalem winter 1959-1960. Als student Sjmoeël bezig is met zijn scriptie "Jezus in de ogen van de joden ", gaat zijn vader failliet en breekt hij zijn studie aan de universiteit af. Hij vindt een baantje als betaalde "persoonlijke relatie " bij de bejaarde invalide Gersjom Wald. Zij filosoferen over de nog jonge staat Israël. Had de geschiedenis anders kunnen lopen als de relatie tussen Joden en Arabieren anders was geweest? Was Judas Iskariot nu een verrader of Jezus’ meest toegewijde discipel? Heeft Wald zijn zoon Micha, die in 1948 in de Zesdaagse Oorlog sneuvelde, verraden? Sjmoeël wordt smoorverliefd op Atalja, Walds schoondochter die hem uit medelijden toelaat.

Judas is een complexe maar zeer leesbare en spannende roman over verraad, maar óók over liefde, idealisme en volwassen worden. Het is een wijs en doorleefd boek over drie generaties Israëliers in een onmogelijk land. Amos Oz wordt genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs. Hij won al de Israëlprijs en de Goetheprijs. Op de staatsbegrafenis van zijn vriend Peres hield hij een vurig pleidooi voor vrede met de Palestijnen.
 

Links genoemd in de leeswijzer

  • Anet Bleich: ‘Filosofische roman over verraad’. In: De Volkskrant, 10 december 2015
  • Michel Krielaars: ‘Een goede verrader geeft zijn fouten toe’. In: NRC Handelsblad, 13 december 2015
  • Stevo Akkerman:  ‘Mijn ouders zijn Europa uitgeschopt, gelukkig maar’. Interview met Amos Oz. In: Trouw, 20 december 2015
Leeswijzer is in audio-vorm beschikbaar bij Passend Lezen, www.passendlezen.nl