Het huis van de vier winden - Elif Shafak

Elif Shafak

Het huis van de vier winden
Uitgever De Geus, 2013, 539 p.
  • E-book

Esma, een Koerdische vrouw in Londen, probeert zich te verzoenen met de gruwelijke moord die haar broer heeft gepleegd en ze vertelt het verhaal van haar familie. Als hij veertien jaar oud is, vermoordt Esma’s broer, omwille van de familie-eer, zijn moeder. Hij gaat de gevangenis in en voordat hij vrijkomt zet Esma het verhaal van haar familie op papier. Haar verhaal omspant drie generaties Koerdische vrouwen. Dit meeslepende geschreven boek geeft een mooi beeld van zowel traditionele als geglobaliseerde moslimculturen. Een belangrijk deel van het verhaal speelt zich af in het Londen van 1978, meer dan 35 jaar geleden. Toch zijn zaken als werkloosheid, sluimerend racisme, radicalisering en eerwraak zeer actueel. Het gaat over de botsing van twee culturen en wat daarvan de invloed is op verschillende generaties.

Orhan Pamuk noemt Shafak ‘De beste Turkse schrijver van het begin van de 21ste eeuw’. Anderen vergelijken haar met Isabel Allende.

Links genoemd in de leeswijzer

  • Mirjam Goudswaard, Seventyeight.nl, augustus 2014 Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
  • Hotel Boekenlust. Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
  • Maureen Freely, The Guardian april 2012
  • Siegfried Schutijzer, Cutting Edge februari 2014
  • Over het proces tegen Elif Shafak, in NRC Handelsblad