Het oude land - Dörte Hansen

Dörte Hansen

Het oude land
Uitgever Harpercollins, 2016 320 blz.
  • E-book

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij in een streek ten zuidwesten van Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld van het oprukkende Russische leger in Oost Pruisen, maar ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen in het dorp. Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera’s nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt. En terwijl de eenzelvige vrouwen schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis blijkt dat ze meer gemeen hadden dan ze dachten.

Met veel empathie vervlecht Hansen de verhalen van de twee vrouwen tegen de achtergrond van het idyllische boerenland en de onvermijdelijke, pijnlijke modernisering ervan.

Links genoemd in de leeswijzer

  • Theo Hakkert: ‘Geen goden, geen boeren’. In: VersTwee.nl, 29 augustus 2016
  • Bie Helena: ‘Staat als een huis’. Recensie van ‘Het oude land’. In: Hebban.nl, 3 september 2016
  • Jan Luijten: ‘Een met veel empathie geschreven plattelandsroman’. In: De Volkskrant, 17 september 2016.
  • Het lied Land der dunklen Wälder op YouTube Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
Leeswijzer is in audio-vorm beschikbaar bij Passend Lezen, www.passendlezen.nl​​​​​​​