Het boek van Memory - Petina Gappah

Petina Gappah

Het boek van Memory
Atlas Contact 2015, 303 p.
  • E-book

Memory kwijnt weg in de Extra Beveiligde Gevangenis Chikurubi in Harare, Zimbabwe, waar ze berecht en veroordeeld is voor de moord op Lloyd Hendricks, haar adoptievader. De doodstraf staat haar te wachten, tenzij ze in hoger beroep vrijgesproken wordt. Haar advocate dringt erop aan dat ze alles opschrijft precies zoals zij het zich herinnert. Memory schrijft dus zowel letterlijk als figuurlijk voor haar leven. Hoe is Lloyd om het leven gekomen? Hoe kwam Memory als meisje van negen bij hem te wonen? Waarom gelooft ze dat haar ouders haar verkocht hebben? En is alles precies zo gegaan als zij zich herinnert?
De Zimbabwaanse schrijfster Petina Gappah geeft onderwerpen als Afrikaanse geschiedenis, Engelse literatuur en meervoudige identiteit op een heel bijzondere manier vorm. Memory is opgevoed in twee culturen, de Europese en die van haar Shona voorouders. Ze voelt zich een buitenstaander in beide. Haar albino zijn benadrukt dit buitenstaander zijn.

Een ontroerend, aangrijpend en ook spannend boek. J.M. Coetzee noemt haar ‘een voortreffelijk schrijfster, een rijzende ster’.

Links genoemd in de leeswijzer