Weg naar huis - Yaa Gyasi

Yaa Gyasi

Weg naar huis
De Bezige Bij 2017, 395 p.
  • E-book

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar.
Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana tot de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten tot de volksverhuizingen naar Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering. In dit boek komen onderwerpen aan de orde komen die in de literatuur nog niet vaak aangeroerd zijn; de rol van de Afrikaanse slavenjagers en – handelaren en de ongemakkelijke verhouding tussen zwarte Amerikanen en Afrikaanse immigranten in de VS.

Een knap debuut van een 26 jarige Ghanees-Amerikaanse schrijfster en heel actueel in het licht van racisme en slavernijdiscussies.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer: