Klokkendans - Anne Tyler

Anne Tyler

Klokkendans
Prometheus 2018, 272 p.
  • E-book

De roman vertelt over Willa vanaf haar 11de levensjaar (in 1967 wanneer haar moeder voor de zoveelste keer in woede het huis tijdelijk verlaten heeft), telkens in fases van ongeveer 1 jaar waarin ze 21 (en een huwelijksaanzoek krijgt van haar vriend Derek), 41 (wanneer ze samen met Derek een auto-ongeluk, door hem veroorzaakt krijgt, waarbij hij om het leven komt) en 61 is en hertrouwd met Peter.
Willa wil altijd iedereen plezieren en goed doen, de brokken achter hun rug opruimen en daar veel van haar eigen dromen voor opgeven. Uit het verrassende einde blijkt dat ze eindelijk inziet dat ze haar hoofd altijd heeft laten hangen naar respectievelijk haar vader/ 2 echtgenoten en een voormalige schoondochter.
In de laatste alinea besluit ze haar eigen gang te gaan en haar leven niet meer afhankelijk te maken van mensen die haar domineren.

Het boek leest als een trein. Gemakkelijk, helder taalgebruik, interessante personages, goed van opbouw, herkenbaar qua gebeurtenissen en thematiek (vooral voor vrouwen)

Links genoemd op de website