Dichter in de jungle - Roelof van Gelder

Roelof van Gelder

Dichter in de jungle
Atlas Contact, 2018, 348 p.

Roelof van Gelder heeft naar het oordeel van de jury van de Libris Geschiedenis Prijs 2019 een spannend werk geschreven waarin dood, verderf, romantiek en tragiek elkaar afwisselen; hij schildert een tijdsbeeld en een mentaliteit. De Schots-Nederlandse officier John Gabriel Stedman nam deel aan een strafexpeditie tegen van hun plantages weggelopen slaven en raakte geschokt door de inhumane behandeling van de slaven op de plantages. Hij schreef er een boek over dat erg populair werd vooral door de erin opgenomen illustraties. Het boek kreeg daardoor grote invloed op het denken over de slavernij. Een deel van de illustraties is ook opgenomen in het boek van Van Gelder. Toch is dit boek geen studie over de slavernij.

Links bij de Recensies:

  • Op de site van het Biografieportaal schrijft de hoofdredacteur Eric Palmen op 20 maart 2019 dat Van Gelder de memoires (van Stedman) plaatst in de traditie van de schelmenroman.
  • Op de site van de Jonge Historici schrijft Miel Groten op 14 oktober 2019 dat Van Gelder een heldere en grondige biografie heeft geschreven.
  • In het novembernummer 2019 van het Historisch Nieuwsblad  staat een uitvoerig interview met Van Gelder.
  • Kort verslag in Het Parool van de toekenning en uitreiking libris-geschiedenisprijs.