Rauter. Himmlers vuist in Nederland - Theo Gerritsen

Theo Gerritsen

Rauter. Himmlers vuist in Nederland
Boom, 2017, 616 p.

De biografie van Rauter is een fascinerend portret geworden van een nazi die op geen menselijk trekje te betrappen viel. Niet voor niets worden er over Rauter, i.t.t. de andere Duitsers, geen grappen gemaakt. Rauter werd diep gehaat. Hij was zichtbaar en manifest aanwezig. Hij was geen schrijftafel-moordenaar die verder niet betrokken was bij de uitvoering van de moorden, maar hij was er rechtstreeks voor verantwoordelijk. Onder allerlei bekendmakingen van de Duitse politie, die de baas was over de Nederlandse politie, stond de naam van Rauter. Onder vele doodsvonnissen stond zijn handtekening. Wreedheden en deportaties werden in zijn naam begaan. De auteur - die tien jaar aan dit boek heeft gewerkt - schetst de ontwikkeling van de man die tot zijn laatste snik met bijkans monomane toewijding als overtuigd nationaalsocialist en antisemiet de bevelen van Himmler rücksichtsloos uitvoerde en de consequenties van zijn gedrag zonder enige reserve accepteerde. Het boek is een belangrijke aanvulling op de beeldvorming van toonaangevende bezettingsautoriteiten.

Links genoemd bij Recensies

  • Door Ad van Liempt in De Volkskrant, 26 oktober 2018; "Fascinerend portret van een nazi die op geen menselijk trekje te betrappen viel"
  • Door Robin te Slaa in NRC, 28 november 2018; "Voor Himmlers zetbaas was de Holocaust morele plicht". (Alleen voor abonnees)
  • Door Paul van der Steen in Trouw, 17 november 2018; "Alleen voor de rechter schepte SS-leider Albin Rauter niet op over zijn prestaties".
  • Door Chris van der Heijden in De Groene Amsterdammer, 14 november 2018; "De uitvoerder"