De kolonieman. Johannes van den Bosch. 1780-1844 - volksverheffer in naam van de koning - Angelie Sens

Angelie Sens

De kolonieman. Johannes van den Bosch. 1780-1844 - volksverheffer in naam van de koning
Balans, 2019, 477 p.

Johannes van den Bosch zal bij velen bekend zijn als de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid die op de Drentse hei koloniën stichtte, maar de man was zoveel meer. Hij was zeer overtuigd van zijn eigen gelijk en van de maakbaarheid van mens en samenleving. Hij was ook een visionaire militair, bestuurder econoom en staatsman waarbij al zijn activiteiten waren gericht op de economische en sociale verheffing van de mensen die onder zijn gezag vielen. Tijdens zijn leven vielen hem verschillende kwalificaties ten deel, van utopisch socialist tot kille, ongeduldige manager die als een soort Macher de bevelen van de koning stipt en nauwgezet uitvoerde. In deze prettig leesbare, goed geschreven fascinerende biografie beschrijft der auteur de verschillende bezigheden van haar hoofd-persoon, onderzoekt de diverse kwalificaties en de reputatie van Van den Bosch, nuanceert waar nodig en laat het eindoordeel over aan de lezer.

Link voor verdere informatie over het onderwerp
Een column over Van den Bosch door de schrijfster in de Militaire Spectator.

Links genoemd in Recensies

  • Door Wim Huijser in Biografieportaal op 12 november 2019: "...als charmante driftkikker op het juiste moment op de juiste plek."
  • Door Reggie Baay in Historisch Nieuwsblad, maart 2019: "Het cultuurstelsel van Johannes van den Bosch, Dwang, geweld en bedrog." 
  • Door Myrthe Bleeker op de site Jonge Historici op 5 december 2019.
  • Door Kees de Kievid op de site Boekenbijlage op 20 december 2019: "Voege voorstander afschaffing slavernij".
  • Meer verwijzingen naar recensies worden op de site van de uitgever Balans genoemd: "In de media".